Kumpi on parempi? Vertailussa uudet MacBook Pro- ja Surface Book -läppärit

Kirjoittaja Matti Vähäkainu,

Kumpi on parempi? Vertailussa uudet MacBook Pro- ja Surface Book -läppärit
Apple ja Microsoft esittelivät peräkkäisinä päivinä uusia tietokoneita. Esittelytilaisuuksien anti vaihteli hieman, mutta molemmat julkistivat uudet huipputason läppärit. Otetaanpa siis selvää miten ne eroavat ja kumpaan kannattaa kenties sijoittaa.

Applen MacBook tulee myyntiin kolmena versiona, 13-tuumaisena ilman Touch Baria, 13-tuumaisena Touch Barilla kanssa sekä 15-tuumaisena Touch Barilla. Näiden alkaen-hinnat ovat 1499, 1799 ja 2399 dollaria. Vastaavasti Microsoftin Surface Book on aina 13,5-tuumainen ja alkaa 2399 dollarista.

Riippuen kokoonpanosta tekniikka vaihtelee merkittävästi, joten otetaan vertailuun liki huippukokoonpanot, joiden hinta on 2799 dollaria. Lienee selvää, että käyttöjärjestelmien erot ovat niin suuria, että niiden vertailuun voisi kirjoittaa yksistään helposti tätä artikkelia moninkertaisesti pidemmän jutun. Jätämme siis käyttöjärjestelmien arvostelun täysin lukijan harteille.


Käyttöjärjestelmää lukuun ottamatta selkein ero laitteiden välillä on kosketusnäytöissä. Apple tarjoaa pikanäppäimiä ja -toimintoja tarjoavat Touch Barin näppäimistön yläpuolelle ja Microsoftilla on puolestaan kosketusnäyttö, joka tukee mm. mukana tulevaa Surface Pen -stylusta. Näyttöjen resoluutio on kuta kuinkin sama, mutta pienemmästä näytöstä johtuen pikselitarkkuus on Microsoftin puolella.

Molemmissa on Intelin kuudennen sukupolven Core i7 -suoritin, puolen teratavun SSD sekä 16 gigatavua RAM-muistia. Näiltä osin suorituskyky on siis samaa luokkaa. Grafiikkapiirin suhteen eroja tosin syntyy jonkin verran, sillä Microsoftilla on NVIDIAn GeForce GTX 965M -grafiikkapiiri ja Applella puolestaan kilpailevan AMD:n Radeon Pro 455. Molemmissa on tosin 2 gigatavua GDDR5-muistia.

Tavallisesti Apple on tarjonnut huipputason akkukestoa, mutta tällä kertaa 10 tunnin akkukesto kalpenee Microsoftin 16 tunnin rinnalla. Tosielämän akkukestosta on tosin tässä vaiheesssa vaikea sanoa. Suurempi akku tosin tarkoittaa myös, että Surface Book kipuaa 1,65 kilon painolla lähelle selkeästi suuremman MacBook Pron 1,83 kiloa. Keveitä ovat silti molemmat.

MacBook Pro on ohuempi, pääosin paksuutta sillä on 15,5 milliä, kun taas Surface Bookilla on paksuutta kolmestatoista peräti 28 milliin. Tähän vaikuttaa selkeästi mm. kosketusnäytön tuoma lisäpaksuus, joka kuitenkin mahdollistaa näppäimistön irrottamisen ja Surface Bookin käyttämisen tabletin tapaan.

Molemmat laitteet tukevat tietysti uusimpia langattomia standardeja niin Bluetoothin kuin WiFin osalta ja kuulokkeet saa liitettyä 3,5 millimetrin liitännällä. MacBook Prossa on neljä Thunderbolt-liitäntää, kun Surfacesta löytyy ainoastaan kaksi USB-liitäntää. Surface Bookin kamerat puolestaan ovat paremmat (kahdeksan megapikseliä takana, viisi edessä) ja tarjoaa Full HD -videokuvauksen Applen 720p FaceTime-videon sijaan.

Vaikuttaa siis kokonaisuudessaan siltä, että Microsoftin laite tarjoaa parempaa vastinetta rahalle n. 2800 dollarin hintaluokassa, mutta on hyvä huomioida, että Applella on tarjota laitetta huomattavasti monipuolisemmin eri hinta- ja kokovaihtoehtoina. Lisäksi jos haluaa ohuemman laitteen ilman suurta kosketusnäyttöä, niin valinta menee tietysti Applen suuntaan.


Lisäys: MacBook Pro:n Suomi-hinta on 3299 euroa, Surface Bookille ei ole tällä hetkellä Suomi-hintaa tai julkaisuaikataulua Euroopan suhteen.


Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4934 Vapaata keskustelua
YLE Areena ongelma 81 Televisiot
Deskjet 500 ajuri win 7 11 avast! - Tuki ja keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 86 Windows -ongelmat
Moto G9 Play ja Android 11 1 Android -keskustelu
R5 2600 GTX 1060 6GB 1 Myydään
i5 9600K | Gigabyte Z390 UD | 32GB DDR4-2666 | 970 EVO Plus SSD 1T Äänekoski 2 Myydään
Videoketju 396 Vapaata keskustelua
defender 2 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Forza Horizon 4 ongelma 1 PC:n pelit
Näytä lisää viestejä