Microsoft möhli: Tarjoaa hakkereille mahdollisuuden ohittaa Windowsin suojauksen

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Microsoft möhli: Tarjoaa hakkereille mahdollisuuden ohittaa Windowsin suojauksen
Microsoftin möhlinnän takia Windowsissa käytetyn Secure Boot -käynnistyssuojauksen ohittaminen on tullut mahdolliseksi. Secure Bootin tehtävänä on varmistaa käyttöjärjestelmän käynnistysrutiinien aikana, että vain Microsoftin itse allekirjoittamilla ohjelmilla on suoritusoikeudet.

Secure Bootin ansiosta esimerkiksi Windows RT -tabletteihin tai Windows-puhelimiin ei ole ollut mahdollista asentaa jälkikäteen muita käyttöjärjestelmiä. Samaisen turvaratkaisun pääasiallinen tehtävä on kuitenkin pitää huoli siitä, ettei järjestelmiin ole mahdollista asentaa käynnistyksen aikana latautuvia rootkit-haittaohjelmia.

Käyttöjärjestelmän kehitystyön sujuvoittamiseksi Microsoft loi kuitenkin sisäiseen käyttöön erityisen Secure Boot -määrityksen, joka käytännössä käskee käynnistyshallintaa ohittamaan kaikki allekirjoitustarkistukset. Tällaisen Microsoftin allekirjoittaman määrityksen vuotaminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että Secure Boot olisi mahdollista riisua aseistaan järjestelmässä kuin järjestelmässä.


Juuri näin on käynyt, kun Microsoft oli jättänyt määrityksen epähuomiossaan Windowsin jälleenmyyntiversioon. Asian laittoi merkille nimimerkkejä MY123 ja Slipstream käyttävät tutkijat. He informoivat asiasta Microsoftia jo keväällä, mutta ohjelmistojätti ei suostunut aluksi tekemään aluksi mitään. Heinä-elokuun aikana Microsoft on julkaissut kaksi päivitystä, mutta allekirjoitustarkistukset ohittava määritys on edelleen mahdollista asentaa laitteisiin, joten ongelma on edelleen olemassa.

Haavoittuvuuden havainneen tutkijan mukaan tapaus on erinomainen osoitus siitä, miksi ohjelmistoihin ei pitäisi koskaan lisätä "takaovia" erikoiskäyttötarkoituksia varten.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
E-kirjan lukulaite 1 Vapaata keskustelua
Xiaomi Redmi 10C 1 Android -keskustelu
Vanha laskutusohjelma pilveen? 3 Windows -ongelmat
Biisiketju 5297 Vapaata keskustelua
mitä rautaa 10 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 221 Windows -ongelmat
google tili kaapattu 107 Windows -ongelmat
Hyvät tarjoukset-ketju 1208 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Philips TV:n äänentoisto HDMI-kaapelilla vahvistimeen 6 Kotiteatterin äänentoisto
Samsungin kuvaongelma 3 Android -keskustelu
Näytä lisää viestejä