Nvidian GeForce GTX 1080 arvostelut julkaistiin – 16 nanometrin aikakausi alkaa

Kirjoittaja Panu Roivas,

Nvidian GeForce GTX 1080 arvostelut julkaistiin – 16 nanometrin aikakausi alkaa
Nvidian ensimmäinen 16 nanometrin prosessilla valmistettu näytönohjain GeForce GTX 1080 saapuu markkinoille kuun lopussa, ja tänään julkaistiin ensimmäiset viralliset kolmannen osapuolten tekemät arvostelut GTX 1080 Founders Edition -näytönohjaimesta.

Ensimmäisenä tulevista Pascal-arkkitehtuurin näytönohjaimista saapuu GeForce GTX 1080 Founders Edition, joka asettuu 789 euron suositushinnallaan näytönohjainten kirkkaimpaan kärkeen, ja ohittaa sitä edeltäneen GTX 980 Ti:n suorituskyvyssä keskimäärin 36% TechPowerUp-sivuston tekemissä testeissä. Kattavia arvosteluja löytyy myös esimerkiksi Anandtechiltä, PC Perspectiveltä sekä Digital Foundryltä videomuodossa.


Arvostelujen perusteella Nvidia on onnistunut luomaan erittäin tehokkaan näytönohjaimen, ja odotetusti se on myös energiapihi – kuluttaen vain hieman enemmän tehoa (180W TDP) kuin Nvidian aiempi GTX 980 -näytönohjain (165W). 7,2 miljardista transistorista koostuva piiri on merkittävästi pienempi kuin GTX 980 Ti:ssä käytetty massiivinen yli 600 mm^2 piiri, mutta kykenee siitä huolimatta ohittamaan tämän selvästi suorituskyvyssä.Suurimpina edistysaskeleina GTX 1080:n tapauksessa toimii 16 nanometrin prosessin tuoma lisänopeus, ja Boost-kellotaajuus on nyt vakiona 1733 MHz, kun GTX 980:n tapauksessa vastaava taajuus oli 1216 MHz. Lisäksi GTX 1080 käyttää 8 gigatavun GDDR5X-muistia, ja muistikaistaoptimointien ansiosta uuden kortin 256-bittinen muistiväylä ei ole jäänyt pullonkaulaksi.GTX 1080 tukee myös uusia näyttöliitäntöjä, kuten DisplayPort 1.3 ja 1.4 sekä HDMI 2.0b. Uudet liitännät tukevat muun muassa 4K-resoluutiota 120 Hz virkistystaajuudella, ja myös High Dynamic Range (HDR) on tuettu 60 Hz virkistystaajuuteen asti. Myös HDMI 2.0b tukee 4K-resoluutiota 60 Hz 10/12-bittisellä HDR:llä. Teoriassa myös 8K-resoluutio on tuettu, mutta vain kahden DP-liitännän voimin. Toistaiseksi markkinoilta ei löydy HDR-näyttöjä tai 120 Hz 4K -paneeleita, mutta näitä pitäisi ilmestyä vielä vuoden loppuun mennessä.

Suurimmat kritiikin kohteet löytyvät Nvidian Founders Edition -jäähdyttimestä, joka ei vakioasetuksillaan pysty täysin pitämään korkeimpia Boost-kellotaajuuksia pitemmässä käytössä. Lisäksi Founders Edition -mallilla on 100 dollarin lisähintalappu verrattuna myöhemmin julkaistaviin sopimusvalmistajien omiin versioihin nähden. Emme tiedä vielä miten rajattu GTX 1080:n saatavuus tulee olemaan, mutta oletettavasti alkuviikkoina tarjolla on vain kalliimpia Founders Edition -malleja. Euroopassa GTX 1080 FE:n suositushinta on 789 euroa, mutta Suomessa tämä todennäköisesti ylittää 800 euron rajan.


Seuraavaksi vuorossa on Nvidian GTX 1070, joka tulee markkinoille 10. kesäkuuta, mutta arvostelut nähtäneet hyvissä ajoin ennen tätä päivämäärää. Computex-messujen myötä myös AMD:n pitäisi esitellä ensimmäiset Polaris-näytönohjaimet.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4773 Vapaata keskustelua
Mahd. tehokas toimistokone 400-500e 5 Uutta tietokonetta ostamassa
Finelite.org trackeri 2 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Finelite ovet auki 15 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Pelejä ilmaiseksi 57 PC:n pelit
Hyvät tarjoukset-ketju 1115 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 26 Windows -ongelmat
Perseilyketju. 2176 Vapaata keskustelua
Ongelma kuvien lähetyksessä 19 Android -keskustelu
Videoketju 386 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä