AfterDawn logo

Intel esitteli Apollo Laken – Tarkoitettu halpoihin ja ohuisiin pilviläppäreihin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Tietokonekauppa käy tällä hetkellä hitaimmillaan 10 vuoteen, mikä on iso ongelma tietokonemerkeille, mutta erityinen ongelma se on myös tietokoneiden suorittimia valmistavalle Intelille. Kysyntää on yritetty kasvattaa erilaisilla poppakonsteilla, mutta mikään ei tunnu auttaneen.

Intelin uusin ajatus tietokonekaupan vauhdittamiseksi on tehdä halvoista tietokoneista mahdollisimman tyylikkäitä ja ohuita. Tableteissa ja ultrabookeissa ohut design on ollut hyvä myyntivaltti, joten sitä se voisi olla myös halvemmissa tietokoneissa. Ohuen tietokoneen rakentaminen ei kuitenkaan tapahdu käyttämällä vain ohuempaa runkoa, vaan sen mahdollistamiseksi tarvitaan vähävirtaisia ja vähän lämpöä tuottavia järjestelmäpiirejä.

IDF-tapahtumassa esitelty Apollo Lake -sukupolven Atom-järjestelmäpiirit ovat Intelin mukaan suunniteltu ohuisiin ja halpoihin järjestelmiin. Goldmont-arkkitehtuuriin perustuvat suorittimet on valmistettu 14 nanometrin tuotantotekniikalla ja Intelin mielestä ne ovat niin virtapihejä, että tietokonevalmistajat voivat käyttää aiempaa ohuempia akkuja ohuempien tietokoneiden ohentamiseksi.


Intelin visiossa Apollo Lake -piirejä käytettäisiin Cloudbook-tietokoneissa, eli käytännössä Chromebookien tyylisissä pilvestä riippuvissa tietokoneissa. Tietokoneissa olisi vain 32 tai 64 gigatavua tallennustilaa, koska tiedostoja olisi tarkoitus säilöä pilvipalveluissa. Pilveen perustuvan käyttömallin ansiosta tietokoneita pystyttäisiin myymään 169–269 dollarin hintaluokassa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT