Kokeiltua: Roccat Isku FX -pelinäppäimistö

Kirjoittaja Valtteri Ahonen,

Kokeiltua: Roccat Isku FX -pelinäppäimistö
Mekaanisten näppäimistöjen jyllätessä pelimaailmassa voi tuntua vähän oudolta, että muita vaihtoehtoja on ylipäätään tarjolla. Niitä kuitenkin löytyy, ja yksi esimerkki sellaisesta on Roccatin Isku FX. Näppäimistöstä löytyy niin taustavalaistus, ohjelmoitavia painikkeita ja makronauhoitus kuin kattava hallintaohjelmakin, eikä se toiminnallisuudeltaan kalpene kilpailun edessä.

Syksyllä Roccat julkaisi näppäimistöstä myös valkoisen mallin, jonka saimme testiin. Roccatia tunteville näppäimistö tarjoaa hyvin odotetunlaisia asioita, kuten kolme ohjelmoitavaa peukalopainiketta välilyönnin alla, sekä Easy-Shift-toiminnon, jolla yksi näppäin voi tehdä useita asioita.

Taustavaloon voi valita erilaisia efektejä ja alueita Swarm-hallintaohjelman kautta. Näppäimet on UV-pinnoitettu ja värin saa valita 16,8 miljoonasta vaihtoehdosta. Joissain näppäimissä, etenkin numeronäppäinrivillä, on havaittavissa taustavalon epätasaisuutta, eli koko merkki ei loista samalla kirkkaudella. Tämä tekee ikävän lommon laatuvaikutelmaan, eikä se valitettavasti ole viimeinen.
Näppäimistössä on Roccatin mukaan "keskikorkeat näppäimet", ja se lieneekin ihan hyvä kuvaus. Mekaanisissa näppäimistöissä painikkeet ovat monesti huomattavasti korkeammat, mutta ei Isku FX kuitenkaan mikään läppärin näppäimistö ole. Oikeastaan painiketuntuma on aika miellyttävä ja soveltuu pelaamisen lisäksi hyvin esimerkiksi kirjoittamiseen. Keskikorkeuden lisäksi painikkeiden voisi sanoa olevan keskijäykät. J-näppäimen lisäksi myös W:stä löytyy pieni nystyrä, jonka avulla oikeat painikkeet löytyvät helpommin näppäimistöön katsomatta.

Näppäimistön yläreunasta löytyvät 8 medianäppäintä, joilla voi helposti esimerkiksi säätää äänenvoimakkuutta tai pysäyttää soivan musiikin. Nämä näppäimet eivät valitettavasti ole taustavalaistuja, samoin kuin vierellä olevat makronauhoitusnäppäin ja valaistuksen kytkinkään.Tuettuna on myös Roccat Talk -toiminto, jonka avulla firman hiiren ja näppäimistön saa toimimaan saumattomasti keskenään. Näppäimistöltä voi esimerkiksi aktivoida myös hiiren Easy-Shift-toiminnon.

Isku FX:n pohjassa on Roccatille tyypilliset johtokourut, joita pitkin tietokonepöydän johdon voi näppärästi ohjata haluamaansa järjestykseen piiloon näppäimistön alle.Ominaisuuksiltaan ja perustuntumaltaan näppäimistö on hyvä, mutta harmittavasti pienet asiat syövät sen uskottavuutta. Taustavalon epätasaisen laadun lisäksi esimerkiksi Enter-näppäin temppuili ainakin testikappaleessa. Näppäintä pitää painaa tosi keskeltä, jotta painallaus reagoituu. Nopeasti esimerkiksi pikaviestimessä chattaillessa Enterin painallukset jäivät harmittavan usein rekisteröitymättä, kun oikea nimetön osui liian lähelle näppäimen vasenta laitaa. Suoraan sanottuna on aika hämmästyttävää, kuinka kovaa näppäintä pystyy reunalta painamaan ilman painalluksen rekisteröitymistä. Muissa näppäimissä en huomannut samanlaista, johdonmukaista huonoa käytöstä.
Isku FX on tyylitietoisen harrastelijapelaajan harkinnan arvoinen tuote. Se on hieman (Roccatin omassa kaupassa 110 euroa) edullisempi kuin kovimmat huippupelinäppäimistöt, mutta tarjoaa kuitenkin samoja edistyneitä toiminnallisuuksia ja soveltuu siksi pelaamiseen erinomaisesti. Taustavalon epätasaisuus on oikeasti pieni murhe, jonka kanssa pystyy elämään, mutta olisin vain odottanut sen suhteen Roccatilta enemmän. Enterin temppuilu puolestaan on itselle suurempi ongelma, jonka toivon olevan vain testikappaleessa ollut vika. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Mikäli kyseessä on tyyppivika, on näppäimistöä harmittavan vaikea suositella, ainakaan jos näppäintä on tottunut painamaan yhtään samalla tavalla kuin allekirjoittanut.

Sikäli kun ei jostain syystä pidä mekaanisista näppäimistä tai ei kaipaa niitä, niin Roccat Isku FX on kuitenkin kelpo näppäimistö, jos jättää Enter-ongelmat huomiotta. Sen odottaisi ehkä olevan vielä hieman halvempi kuin se on, mutta kyllä siinä toisaalta on kaikki ominaisuudet, joita pelinäppäimistöltä toivoo.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5397 Vapaata keskustelua
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
PlayStation 5 -saatavuus 31 Playstation (PS4 ja PS5)
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Tulostimen nimi tulostusasetuksissa 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
2 min mustaa ennen aukeamista 12 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä