AMD esitteli tulevaa Polaris-arkkitehtuuria Star Wars Battlefront -demolla

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD esitteli tulevaa Polaris-arkkitehtuuria Star Wars Battlefront -demolla
AMD:n tämän vuoden suunnitelmiin kuuluu uusien 16/14 nm tekniikalla valmistettavien näytönohjainten julkaisu, ja CES-messujen myötä yritys on paljastanut useita uusia tiedonjyväsiä tulevista korteista.

AMD uusii nykyistä GCN-arkkitehtuuriaan merkittävästi sen neljännessä sukupolvessa, ja samalla käyttöön tulee Polaris-nimi, joka on AMD:n mukaan ns. makroarkkitehtuuri. Polaris tulee kattamaan siis kaikki lähitulevaisuuden uudet näytönohjaimet, mutta sen sisälle saatetaan mahduttaa jotain arkkitehtuurieroavaisuuksia piiristä riippuen. AMD:n nykyinen GCN-tarjonta on aiheuttanut hämmennystä piirien tarjotessa eri ominaisuustasoja, ja Polariksen pitäisi jatkossa selkeyttää nimeämiskäytäntöä.

Polaris-arkkitehtuurin luvataan tuovan Radeon-historian suurimman parannuksen tehonkulutuksen ja suorituskyvyn suhteen, sillä käyttöön tulee vihdoin 14/16 nm tuotantotekniikka. Vaikka uusi prosessitekniikka tuokin suurimman osan energiatehokkuudesta, on AMD pyrkinyt energiatehokkuuteen myös piiriarkkitehtuurin osalta. Neljännen sukupolven GCN-piirisssä tullaan näkemään merkittävämpiä uudistuksia itse Stream-ytimissä sekä useissa muissa piiriosioissa.
Konkreettisin esitys AMD:n osalta oli Star Wars Battlefront -demo, jossa käytettiin vielä julkaisematonta vähävirtaista Polaris-piiriä, ja sitä vastaan asetettiin Nvidian GTX 950 -näytönohjain. Demossa pelattiin Battlefront-peliä lukitulla 60 FPS:n ruudunpäivityksellä, ja verrattiin kummankin alustan tehonkulutuslukemia. Siinä missä Nvidian kortilla varustettu kokoonpano käytti n. 140 W tehoa, Polaris-kokoonpano kykeni samaan 86 W tehonkulutuslukemalla. Demon tehonkulutuslukemat olivat koko laitteiston osalta, ja suoraa tehonkulutuseroa itse korttien osalta ei kerrottu. AMD on kuitenkin lupaillut jopa 2,5 kertaa parempaa suorituskyky/tehonkulutus-suhdetta nykyisiin kortteihin verrattuna.

AMD tulee valmistamaan ensimmäiset 14 nm piirit Globalfoundriesin tehtailla, ja nämä keskittyvät ilmeisesti pienempiin mobiilipiireihin. Tehokkaammat mallit valmistettaneen näillä näkymin tuttuun tapaan TSMC:llä uudella 16 nm tekniikalla, joka on oletettavasti sopivampi korkeamman tehonkulutuksen piireille. Myös Nvidia valmistaa piirinsä TSMC:llä, mutta niiden aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Ensimmäisiä Polaris-piirejä lupaillaan kuitenkin ensi kesälle. Todennäköisesti siis ensimmäiset uudet piirit tulevat olemaan energiatehokkaita kannettaviin suunniteltuja malleja, ja tehonäytönohjaimia saatetaan joutua odottelemaan loppuvuodelle.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Videoketju 396 Vapaata keskustelua
i5 9600K | Gigabyte Z390 UD | 32GB DDR4-2666 | 970 EVO Plus SSD 1T Äänekoski 1 Myydään
Biisiketju 4933 Vapaata keskustelua
Deskjet 500 ajuri win 7 9 avast! - Tuki ja keskustelu
YLE Areena ongelma 78 Televisiot
Windows 11 - Keskustelu 85 Windows -ongelmat
defender 2 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Forza Horizon 4 ongelma 1 PC:n pelit
Windows 10 - Keskustelu 1223 Windows -ongelmat
hot spot ongelma pc:n kanssa 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä