AfterDawn logo

AMD:n piirit valmiina 14 nanometrin tekniikkaan

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

AMD on askeleen lähempänä 14 nanometrin tekniikalla valmistettujen piirien massatuotannon aloittamista. Globalfoundries nimittäin tiedotti edenneensä muutamien AMD-piirien kohdalla niin sanottuun tape-out-vaiheeseen.

Intelin 14 nanometrin tekniikalla valmistetut prosessorit ja niitä käyttävät laitteet tulivat markkinoille kunnolla tämän vuoden alussa. Älypuhelimissakin on siirrytty high-end-mallien osalta 14 nanometrin FinFET-tekniikoihin, muun muassa Samsung ja Apple käyttävät lippulaivapuhelimissaan 14 nanometrin tekniikalla valmistettuja piirejä. Nvidia ja AMD ovat sen sijaan jumiutuneet näytönohjaimissaan 28 nanometrin tekniikkaan, mutta niidenkin suunnitelmissa on siirtyä 14 nanometriin ensi vuonna.

AMD ei kerro tiedotteessaan tarkasti mitkä piirit ovat suunnittelutyön osalta saatu valmiiksi. Kyseessä voi olla suorittimia, grafiikkaohjaimia tai joukko näitä molempia. Piirien tuotannossa käytetään joka tapauksessa Samsungin toisen sukupolven 14 nanometrin tekniikkaa eli 14LPP:tä, jonka pitäisi mahdollistaa 10 prosenttia paremman suorituskyvyn tänä vuonna massatuotantoon edenneeseen 14LPE:hen verrattuna.

1 KOMMENTTI

hannibal_pjv1/1

Näytönohjaimissa taitavat siirtyä 16nm tekniikkaan, mutta parannuksia luvassa joka tapauksessa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT