Kokeilussa Microsoftin taskuun taittuva näppäimistö

Kirjoittaja Valtteri Ahonen,

Kokeilussa Microsoftin taskuun taittuva näppäimistö
Microsoft julkaisi viime keväänä hiukan erikoisen, mobiililaitteiden kaveriksi tarkoitetun taitettavan näppäimistön. Hardware.fi päätti testata, mistä laitteessa oikein on kysymys.

Näppäimistö toimii langattomasti Bluetoothilla iOS-, Android- ja Windows-laitteiden kanssa ja se osaa helposti vaihdella isäntää kahden laitteen välillä. Mukana kulkevia näppäimistöjä on ollut ennenkin, mutta harva järkevän kokoinen muovisilla näppäimillä varustettu kilpailija taittuu CD-kotelon kokoiseksi. Avatulle näppikselle jää paksuutta noin viisi millimetriä, leveyttä karvan alle 30 cm ja korkeutta vajaa 13 cm.


Seksikkäästi nimetyn Universal Foldable Keyboardin pinta on tabletti- ja älypuhelinkoteloille tyypillistä samettista ainetta. Sen ansiosta se tuntuu varsin miellyttävältä ja pysyy hyvin otteessa. Sekä näppäimet että kaikki muut pinnat hylkivät vettä, mikä tekee laitteesta käytännössä niin roiskevesitiiviin kuin myös helpon puhdistaa. Pienen kokonsa ansiosta näppäimistö on oiva apuväline liikkuvalle työntekijälle, jolle läppärin käyttäminen on syystä tai toisesta hankalaa. Täysikokoiseksi fyysiseksi näppäimistöksi avautuva Universal Foldable Keyboard mahdollistaa esimerkiksi tekstidokumenttien suuremman muokkaamisen älypuhelimesta huomattavasti puhelimen näytön pientä näppäimistöä mukavammin.

Näppäimistö pysyy napakasti suljettuna magneettikiinnityksen avulla. Virrat kytkeytyvät päälle kun näppäimistön taittaa auki ja näppäimistö ottaa automaattisesti yhteyden paritettuun laitteeseen, sikäli kun laite on vastaanottavaksi säädetty ja kantama-alueella. Näppäimistössä on mukavasti erilaisia mobiililaitteille käytännöllisiä painikkeita, kuten haku-, lukitus- ja kotinäppäimet. Valitettavasti trackpad kuitenkin puuttuu, joten täyspainotteinen navigointi ohjattavaan laitteeseen koskematta on lopulta hankalaa.Näppäimistön käyttäminen erilaisissa asennoissa ja paikoissa on erilaista kuin monen muun, sillä se taipuu keskeltä, eikä sitä saa lukittumaan suoraksi. Sylissäkin se on siis notkollaan, mikä ei tosin välttämättä ole huono asia, sillä käsien asento ei muutu epämiellyttäväksi. Pöydän päällä näppäimistö on kuin mistä tahansa nykyaikaisesta kannettavasta. Näppäimistön keskellä taitoskohdassa oleva rako saattaa ensin tuntua melko kummalliselta, mutta lopulta häiritsee käyttöä hyvin vähän.

Microsoft mainostaa laitteen akun kestävän jopa kolme kuukautta "kohtuukäyttöä". Tätä oli lyhyehkön testin aikana vaikea todentaa, mutta kertaakaan laitetta ei tarvinnut aloituksen jälkeen ladata.


Näppäimistö yhdistyy laitteisiin nopeasti ja luotettavasti. Pieni koko kiinni ollessa on laitteen ehdoton vahvuus, minkä lisäksi kirjoitustuntuma on ihan kohdallaan kokoluokka huomioiden. Surface-tablettien lisälaitteet ovat selvästi antaneet Microsoftille hyvää osaamista hyvin ohuiden näppäimistöjen valmistamisesta.

Lisälaite on liikkuvalle ihmisille houkutteleva valinta etenkin tabletin kaveriksi, mutta valitettavasti sadan euron hintapyynti liennyttää kiihkeimmät ostohalut. Ehkäpä tovin päästä näppäimistö irtoaa huokeammalla hinnalla tarjouksesta.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
RTX 3060 12gb 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Nettiyhteyden jakaminen pöytäkoneeseen 11 Android -keskustelu
Biisiketju 5294 Vapaata keskustelua
katoavat ketjut 71 Palautetta ylläpidolle
Windows 10 - Keskustelu 1234 Windows -ongelmat
Windows 11 - Keskustelu 217 Windows -ongelmat
Hinnoittelu kysymys 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
ZTE MC801A ja MESH-verkko 2 WLAN ja lähiverkot
google tili kaapattu 98 Windows -ongelmat
Näytön rakeisuus HDMI-kaapelia käytettäessä 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä