AfterDawn logo

Googlen uusi suunnitelma: Android tuodaan tietokoneisiin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Googlen Chrome-kehityshankkeita johtanut Sundar Pichai sai vuonna 2013 lisää johdettavaa, kun hänen vastuualuetta laajennettiin Android-käyttöjärjestelmään. Tuosta lähtien julkisuudessa on spekuloitu Chrome OS:n ja Androidin yhdistymisestä. Wall Street Journalin tietojen mukaan käyttöjärjestelmät aiottaisiin todella yhdistää.

Lehden saamien tietojen mukaan Googlen nykyinen suunnitelma on, että Chrome OS ja Android olisivat yhtä vuoteen 2017 mennessä, joten ensi vuosi mennään vielä vanhan kaavan mukaisesti. Käytännön tasolla käyttöjärjestelmien yhdistäminen tarkoittaisi ainakin sitä, että Android-pohjaisia tietokoneita alkaisi näkyä kauppojen valikoimissa nykyistä enemmän.

Muutama vuosi sitten muutamat PC-merkit esittelivät dual boot -järjestelmiä, joissa Androidia pystyi käyttämään vaihtoehtoisena käyttöjärjestelmänä Windowsin rinnalla, mutta nämä suunnitelmat ovat sittemmin kuihtuneet kokoon.


Signaaleja yhdistämisestä on näkynyt jo käyttäjillekin päin. Google on esimerkiksi mahdollistanut Android-sovellusten käytön Chrome OS -pohjaisissa laitteissa. Tuntuisi myös resurssien hukkaamiselta, ettei maailman yleisimmän mobiilikäyttöjärjestelmän vetovoimaa hyödynnettäisi nykyisten Chromebook-koneiden myynnin vauhdittamiseen. Androidilla on mobiilimarkkinoiden kautta kehittynyt erittäin vahva ja monipuolinen ekosysteemi, joten sitä voidaan pitää tietokoneissakin ihan realistisena haastajana esimerkiksi Microsoftin Windowsille.

Trendinä näyttäisi olevan ohjelmistokehityksen painopisteen siirtyminen laitteista alustoihin. Koska eri laitetyypeissä käytetään samaa käyttöjärjestelmää, voidaan sovelluksen koodia uusiokäyttää melko paljon. Googlen tapauksessa kaiken kattavaksi käyttöjärjestelmäksi näyttää valikoituneen Android ja Microsoftin tapauksessa se näyttäisi olevan Windows 10 (universaalit sovellukset). Applella taas Mac-tietokoneiden OS X:llä ja mobiililaitteiden iOS:llä on selvästi rajatut tontit, mutta vuosien saatossa niidenkin rajat ovat hieman hämärtyneet. Periaatteessa iOS-sovellusten käyttö Macillä voisi olla mahdollinen tulevaisuuden skenaario.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT