Microsoft vastaa kritiikkiin: Windows 10 kerää tietoja syystä

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (4)

Microsoft vastaa kritiikkiin: Windows 10 kerää tietoja syystä
Windows 10 aiheutti kuukausi kaksi sitten myrskyn vesilasissa käyttöehtojensa vuoksi. Kriitikot haukkuivat uutta käyttöjärjestelmää tiedonkeruualustaksi, jolla yritettäisiin vain kerätä Microsoftin palvelimille mahdollisimman paljon tietoja käyttäjistä mainosten kohdentamisen parantamiseksi.

Microsoft on itse ollut varsin hiljaa, minkä vuoksi kohu sai kasvaa omalla painollaan sensaatiohakuisen median antaen sille lisää vauhtia. Radiohiljaisuuden keskellä ohjelmistojätti on kuitenkin rakentanut tietopakettia, jolla yritetään vastata niin kuluttajien kuin IT-ammattilaistenkin kysymyksiin.

Käyttöjärjestelmäyksikköä johtava Terry Myerson alleviivaa yhtiön virallisessa blogissa julkaistussa viestissä, että Windows 10 kerää tietoja käyttäjistä vain palveluiden parantamiseksi ja jokainen voi halutessaan kieltää tietojen luovutuksen. Esimerkiksi OneDriven on tutkailtava tallentamiasi tiedostoja, jotta se voisi indeksoida tiedostosi haun helpottamiseksi ja Cortanan on päästävä käsiksi yhteystietoihisi ja kalenteriisi, jotta se voi tehdä haluttuja toimenpiteitä näissä sovelluksissa.


Myerson korostaa kirjoituksessa lisäksi, ettei Microsoft koskaan käytä sen asiakkaiden tiedostojen tai sähköpostien sisältöä mainosten kohdentamiseen, tosin kuin jotkut kilpailevat yritykset (kuten Google).

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

4 kommenttia

guy_fawkes
guy_fawkes
Windows: "Panoptikon on filosofi Jeremy Benthamin 1700-luvun lopussa kehittämä vankilatyyppi. Siinä vankeja pystytään tarkkailemaan helposti ilman, että vangit tietävät, milloin heitä tarkkaillaan. Panoptikon-periaatetta on käytetty myös psykiatrisissa sairaaloissa."

Ainoa mitä voit tehdä, on luottaa Microsoftin, massiivisen korporaation sanaan. Siinä kaikki. Koodi on suljettu ja täppien klikkaukset eivät kytke pois oikeasti yhtään mitään. Illuusio siitä että käyttäjä olisi muka kontrollissa siitä mitä koneessa tapahtuu.

Nykyään voi siirtyä jo huoletta pois Microsoftin ikeestä ja toimistoratkaisuna toimii ehdottomasti LibreOffice 5.
Lumikki
Lumikki
Kuka sanoo että käyttäjä tarvitsee mitään noista ominaisuuksita joita varten tietoja kerätään. Kyse on yhtiön omasta yksipuolisesta päätöksestä eli minkä se katsoo olevan sen asiakkaan tarve, vaikka kyse on oikeasti heidän omasta tarpeesta.

Voihan nuo kytkeä pois jos tietää ja osaa, mutta yhtiö luottaa siihen että käyttäjä "Ei tiedä" tai "Ei osaa" asiaa. Sen sijaan että yhtiö kunniallisesti valistaisi sitä asiakastaan asiasta ja kysyisi luvan, johon se asiakas voisi oikeasti vastata kyllä tai ei.

Kyse ei ole siitä miksi tietoja kerätään oli se mihin tarkoituksen tahansa vaan että ei kysytty lupaa siihen tai edes kerrottu siitä asiakkaalle niin että he oikeasti tietäisivät asiasta.
muppis
muppis
Ainahan tuollaiseen tiedonkeruuseen on syy. Sen verran iso operaaatio, että ei edes MS:n kokoinen firma tee sitä huvikseen. Se, että on syy oikeasti tuotteen kehittäminen vai rahan tekeminen suoraan sillä datalla voi olla sitten kaksiteräinen miekka.

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

hakke70
hakke70
Niin kauan, kun linux rämpii suossa, voi MS tehdä miltei mitä huvittaa.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5402 Vapaata keskustelua
Perseilyketju. 2218 Vapaata keskustelua
Videoketju 428 Vapaata keskustelua
Pelejä ilmaiseksi 162 PC:n pelit
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
Näytä lisää viestejä