AfterDawn logo

Google päivittää kvanttitietokoneensa tehokkaampaan malliin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Googlen, NASAn ja Universities Space Research Associationin yhdessä operoima kvanttitietokone on saamassa ison päivityksen, kun laitteiston kehittänyt D-Wave päivittää 512 kubittisen järjestelmän yli 1000 kubittiin. Asiasta uutisoi Wired.

Wiredin jutusta ei ilmene laitteistopäivityksen tarkkoja teknisiä yksityiskohtia, mutta ilmeisesti Google ja kumppanit ovat päivittämässä D-Waven vuosi sitten esittelemään 2048 kubitin piiriin, joista 1152 kubittia on käytössä laskentatehtäviin. Deaktivoidut kubitit on kuitenkin mahdollista ottaa käyttöön myöhemmin.

D-Waven kvanttitietokoneen luonteesta on kiistelty tutkijoiden piirissä, mutta se kuitenkin hyödyntää laskennassa kvanttimekaanisia ilmiöitä. Tietokone soveltuu kaikkein parhaiten erilaisiin optimointitehtäviin. D-Waven mukaan sen tietokoneen yksi suurimpia etuja ovat laskentatehon kasvattaminen ilman, että energiankulutus kasvaa samalla. Suurin osa kvanttitietokoneen käyttämästä energiasta menee laitteiston pitämiseen suprajohtavana, eikä itse tietokoneeseen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT