AMD taas ostohuhujen kohteena – ATI palaamassa takaisin elävien kirjoihin?

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD taas ostohuhujen kohteena – ATI palaamassa takaisin elävien kirjoihin?
AMD:n viime vuodet ovat olleet yritykselle mullistuksien aikaa markkinaosuuksien kutistuessa vuosi vuodelta pienemmäksi kaikilla osa-alueilla. Nyt yritys on päättänyt tehdä taas uuden sisäisen uudelleenjärjestelyn, jossa näytönohjaimista vastaava puoli siirtyy Radeon Technologies Group -nimen alle.

Uusi Radeon Technologies Group on käytännössä AMD:n 2006 hankkima ATI, jonka brändi nähtiin viimeksi HD 5000 -sarjan korteissa. Uudelleenjärjestelyn tarkoituksena on antaa AMD:n grafiikkaosastolle lisää autonomiaa, ja sitä lähtee johtamaan Raja Koduri, joka on ollut jo aiemmin vastuussa AMD:n grafiikka-arkkitehtuurista. Koduri työskenteli aikanaan ATI:n riveissä, ja sittemmin vastasi muun muassa Applen siirtymästä Retina-aikakauteen, kunnes siirtyi AMD:n palvelukseen.

On myös mahdollista, että AMD pyrkii järjestelemään yritystä paremmin ostettavaksi, ja viimeisimpien huhujen mukaan yksityinen pääomasijoittaja Silver Lake on hankkimassa 20% AMD:n osakkeista itselleen. Silver Lake nähtiin edellisen kerran ostopuuhissa Michael Dellin kanssa kun Dell yksityistettiin vuonna 2013.


Myös Microsoftin on huhuttu harkitsevan AMD:n ostoa viime aikoina. Mahdollisina syinä tähän on pidetty Xbox One -konsolin piirien varmistamista, mutta yrityksellä lienee myös muuta käyttöä AMD:n suorittimille ja näytönohjaimille. Monet sen kilpailijoista, kuten Apple ja Samsung, omistavat myös oman piirikehitysosionsa. Toisaalta AMD:tä on tarjoiltu vuoron perään Intelille, Samsungille ja Qualcommille, mutta kerta toisensa perään ostohuhut on kumottu. Joka tapauksessa viimeistään ensi vuoden Zen-arkkitehtuurin suorittimien julkaisun myötä nähtäneen onko AMD:llä tulevaisuutta omana yrityksenään. Siihen mennessä yrityksellä on kuitenkin vielä pitkä taival edessä jo vanhentuneilla tuotteilla.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
RTX 3060 12gb 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Nettiyhteyden jakaminen pöytäkoneeseen 11 Android -keskustelu
Biisiketju 5294 Vapaata keskustelua
katoavat ketjut 71 Palautetta ylläpidolle
Windows 10 - Keskustelu 1234 Windows -ongelmat
Windows 11 - Keskustelu 217 Windows -ongelmat
Hinnoittelu kysymys 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
ZTE MC801A ja MESH-verkko 2 WLAN ja lähiverkot
google tili kaapattu 98 Windows -ongelmat
Näytön rakeisuus HDMI-kaapelia käytettäessä 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä