AfterDawn logo

Intel julkaisi Skylake-suorittimet

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Intel on herkutellut viimeisen kuukauden aikana muutamaan otteeseen uusilla Skylake-suorittimilla. Ensin piirijätti esitteli tehokkaisiin pöytäkoneisiin tarkoitetut Core i7-6700K- ja Core i5-6600K-suorittimet, minkä jälkeen annettiin yksityiskohtaisempaa tietoa Skylake-arkkitehtuurista.

Vasta nyt on kuitenkin se hetki, jolloin kuuden sukupolven Core-prosessorit varsinaisesti julkaistaan. Uusi Skylake-mallisto kattaa suorittimet kaikkein vähävirtaisimmista malleista (4,5W) kaikkein tehokkaimpiin järjestelmiin (91 W) saakka.

Malliston alapäästä löytyvät Core M -piirit (Y-mallisto), joiden nimeämisessä on siirrytty asteen verran selvempään malliin. Tähän saakka eri Core M -versiot erotti toisistaan mielivaltaiselta tuntuvasta kirjain–numero-sarjasta, mutta Intel on Skylake-versioiden kohdalla siirtynyt tutunoloiseen sarjaluokkanimeämiseen (Core m3-, m5- ja m7-sarjat, vrt. Core i3, i5 ja i7). Intel lupaa tabletteihin, 2-in-1-laitteisiin ja tikkutietokoneisiin tarkoitettujen Core M -piirien olevan parhaimmillaan jopa kaksi kertaa vikkelämpiä kuin esimerkiksi iPad Air 2:n A8X-piiri, kun taas esimerkiksi MacBookissa käytettyyn edellisen sukupolven Core M -prosessoriin verrattuna uudet piirit ovat 40 prosenttia tehokkaampia.


Ultrabookeihin (U-mallisto) ja tehokkaisiin kannettaviin (H-mallisto) Intelillä on tuttuun tapaan tarjota runsaasti vaihtoehtoja, mutta nyt saataville tulevissa suorittimissa käytetään HD Graphics -tason grafiikkaohjaimia. Myöhemmin markkinoille on tulossa tehokkaammilla Iris-grafiikkapiireillä varustetut piiriversiot.

Vaikka kannettavat erilaisine versioineen ovatkin olleet Intelin mielessä Skylakea suunnitellessa, ei piirijätti ole unohtanut työpöytäkoneiden käyttäjiä. Aiemmin esiteltyjen 91 watin K-sarjan piirien lisäksi tarjolle tulee joukko 65 ja 35 watin työpöytäpiirejä. Tarkemmat tiedot eri suoritinvaihtoehdoista löytyy alta löytyvistä kuvista.

Suorittimien julkistustilaisuus on katsottavissa Intelin verkkosivujen kautta.











TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT