Windows 10 ja Cortana: Kaikki uudesta avustajasta

Kirjoittaja Matti Vähäkainu,

Windows 10 ja Cortana: Kaikki uudesta avustajasta
Windows 10 on saapunut virallisesti kuluttajien käyttöön ja uusia ominaisuuksia tutkittavaksi on monia. Päivitystä jaetaan parhaillaan portaittain sen varanneille Windows-käyttäjille, mutta päivityksen pakottaminenkin on mahdollista, jos päivitys ei ole saapunut ja sen haluaa heti.

Yksi mielenkiintoisimmista uudistuksista on Cortana-ääniassistentin saapuminen työpöydälle. Windows-puhelimista tuttu avustaja löytyy Käynnistä-valikosta ja se vastaa parhaansa mukaan kaikkiin käyttäjän kysymyksiin, kuten perinteinen hakupalkki. Mutta mihin muuhun avustaja oikeasti kykenee?

Ensiksi on mainittava, että Cortana on toistaiseksi tarjolla ainoastaan muutamalla kielellä, joihin ei kuulu suomi. Lisäksi ominaisuus on aluerajattu, joten alueeksi täytyy olla määritelty jokin tuetuista alueista (esim. Yhdysvallat tai Iso-Britannia).

Useilla on Suomessa käytössä kuitenkin englanninkielinen käyttöjärjestelmä, ja kieli taipuu yhä useammin ainakin välttävästi, joten Cortanan käyttäminenkin on mahdollista. Lisäksi ominaisuus on todennäköisesti saapumassa myös Suomeen, joten otetaan selvää mitä on lupa odottaa.


Cortana ylläpitää puhelinsovelluksen tavoin tietoja käyttäjästä, joiden avulla se näyttää käyttäjän mieltymysten suhteen relevanttia tietoa. Kiinnostuksen kohteet voivat olla urheiluseuroja, uutiskategorioita, ruokamieltymyksiä, jne. Lisäksi Cortanan voi laittaa seuraamaan tiettyjen paikkojen säätä, saapuvia paketteja, tulevia lentomatkoja sekä kalenteriin merkattuja tapaamisia.

Näiden automaattisten ominaisuuksien lisäksi assistentti vastaa myös monipuolisesti erilaisiin kysymyksiin. Kysymyksen voi esittää joko tekstinä tai mikrofonia käyttäen äänellä. Hey Cortana -ominaisuudella avustajan voi myös herättää äänellä, joten käsiksi tietokoneeseen ei välttämättä tarvitse käydä ollenkaan – voipa Cortanan säätää kuuntelemaan myös juuri sinun ääntäsi, jolloin se ei aktivoidu muiden äänestä.

Mikäli Cortana ei ymmärrä kysymystä, niin se hakee kysyttyä asiaa selaimen (oletuksena uusi Microsoftin Edge-selain) avulla Bing-hakukoneesta. Muuten kysymykseen vastataan tekstillä ja äänellä Cortanan itsensä sisällä joko tutulla naisäänellä tai vaihtoehtoisesti uudella miesäänellä.

Lue täältä kuinka saat Cortanan käyttämään Chromea ja Googlea verkkohakuihin.

Cortanaa voi halutessaan ohjata myös lisäämään muistutuksen, hälytyksen tai tapaamisen. Jälkimmäiseen käytetään tosin Microsoftin Outlook-kalenteriohjelmistoa, mutta hälytykset ja muistutukset tallentuvat ilman muita ohjelmia.

Assistentti on hyvä apuväline, joka on vasta kehityskaarensa alussa. Tulevaisuudessa se tulee tarjoamaan tarkempaa tietoa, parempaa puheentunnistusta ja uusia ominaisuuksia.

Huomioitavaa on, että Cortanan optimaalinen käyttäminen vaatii tietojen jakamista Microsoftin kanssa, joka huolettaa varmasti monia. Valitettavasti tietojen luovuttaminen on vaatimus, joka nykyaikana on melko yleistä. Tarkkaan varjellun yksityisyyden varjopuolena on siis Cortanan toimimattomuus. Luonnollisesti esimerkiksi Hey Cortana -ominaisuuden vaatimuksena on mikrofonin kuuntelu sekä ajo-ohjeiden vaatimuksena paikkatiedon jakaminen.


Esimerkkikysymyksiä voisi kertoa tusinoittain, tai tuhansittain, mutta alla muutama kuva mahdollisista kysymyksistä ja Cortanan antamista vastauksista.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Ei kuvaa näytöllä ryzen 9 5900x:llä 8 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Powerdirector ei aukea 3 Android -keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 99 PC:n pelit
Biisiketju 5054 Vapaata keskustelua
E3372s nettitikun asetukset 40 Laajakaistaliittymät
Webkamera jossa mikrofoni 2 Windows -ongelmat
Blue-rayn virtalähde 5 Blu-ray -keskustelu
Teams kokous kun tietokonressa ei kameraa 6 Windows -ongelmat
Päivitystä vai uutta? 7 Uutta tietokonetta ostamassa
Milä on turvallisin www osoite ladata teams 2 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä