Nämä muuttuvat kun päivität Windows 7:n Windows 10:een

Kirjoittaja Matti Vähäkainu, | Kommentteja (1)

Nämä muuttuvat kun päivität Windows 7:n Windows 10:een
Microsoft tarjoaa Windows 10 -päivitystä ilmaiseksi Windows 7 ja Windows 8.1 -käyttäjille. Suomessa on valtavasti laitteistoa, jossa käyttöjärjestelmänä on edelleen Windows 7, sillä Windows 8 oli Microsoftilta enemmän hybridilaitteisiin panostava, vähintäänkin hieman heikosti pärjännyt versio, joten päivittäminen jäi usealta.

Monilla Windows 7 -käyttäjillä on edessä pitkästä aikaa aidosti merkittävä päivitys. Paljon on muuttunut sitten Windows 7 -julkaisun, joten päätimme listata tärkeimmät uudistukset ja muutokset.

  • Uusi Käynnistä-valikko: Käynnistä valikko muistuttaa nyt enemmän esimerkiksi Windows-puhelimista tuttua palapeliä. Ei kuitenkaan hätää, sillä päivittyvät live tile -ruudut saa poistettua oikean hiiren klikkauksen takaa. Tutusti mm. kaikki sovellukset ja asetukset (ent. ohjauspaneeli) löytyvät omien linkkien takaa eniten käytettyjen sovellusten alta.
  • Asetukset on korvannut Ohjauspaneelin kuten edellä mainitsimme. Asetukset on vähemmän pelottavan näköinen lista kuin Windows 7:n ohjauspaneeli ja tarjoaa yleisimmin tarvittavat asetukset. Ohjauspaneeli itseasiassa löytyy edelleen sellaisenaan, jos siihen haluaa edelleen koskea.
  • Cortana-avustaja. Hakupalkkiin piiloitettu Cortana-avustaja tarjoaa apua sekä puhuttuihin että kirjoitettuihin kysymyksiin, mutta ei vielä suomeksi. Lisäksi hakupalkki toimii tietokoneen sisäisiin ja internet-hakuihin.
  • Tehtävänäkymä tarjoaa Maceistä tutun näkymän kaikille avoimille sovelluksille ja luoduille virtuaalityöpöydille. Ainiin, virtuaalityöpöydät tuotiin vihdoin Windowsiin.
  • Edge-selain otti Internet Explorerin paikan oletusselaimena. Microsoft on kehittänyt hiljattain uutta selainta uudelle sukupolvelle. Windows 10:n Edge-selain on yksinkertaisempi ja kliinisempi ulkoasultaan, mutta toistaiseksi sen ominaisuuspuutteet saattavat ajaa käyttämään jotain muuta selainta. IE tosin löytyy edelleen Windows 10:stä.
  • Windows 10 -sovellukset toimivat natiivisti nyt kautta linjan kaikissa Windows 10 -laitteissa, olipa kyseessä tabletti, älypuhelin tai PC-tietokone. Niin kutsuttuja universaaleja sovelluksia löytyy sovelluskaupasta, jonka ikoni on oletuksena Käynnistä-valikossa.
  • Microsoft-tunnus mahdollistaa nyt uusia ominaisuuksia, kuten sovelluskaupan, mutta samalla se tarkoittaa, että tietoja tallennetaan pilveen. Useimmille hyödyt (kuten pilvitallennus, synkronointi ja muut ominaisuudet) kuitenkin voittavat haitat moninkertaisesti, mutta myös Windows 7:stä ja aiemmista tutun paikallisen tunnuksen tekeminen on mahdollista.
  • Toimintokeskus tarjoaa nyt kaikki tärkeimmät asetukset sekä ilmoitukset yhdestä näkymästä. Tehtäväpalkin ikonista oikealla laidalle avautuva toimintakeskus sisältää mm. seuraavat asetukset: WLAN, VPN, kirkkaus, sijainti ja Bluetooth.
  • Tablet-moodi tarjoaa erityisesti kosketusnäyttöön tarkoitetun näkymän. Ilman näppäimistöä ja hiirtä käytettävät laitteet hyötyvät näkymän yksinkertaistetusta ulkoasusta, jossa sovellukset ovat koko näytön tilassa.Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin pienemmillä uudistuksilla ja lähes huomaamattomilla muutoksilla, mutta toivottavasti tässä listassa tuli käsiteltyä tärkeimmät. Mikäli jokin uudistus jäi huomiotta, niin kerrothan siitä kommenteissa!

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

KarZan
KarZan
Ihan vaan semmonen kommentti, että oli ne virtuaalityöpöydät jo 7:ssakin. Niitä ei vaan ollut tuotu mitenkään näkyvästi käyttäjän ulottuville. Enkä nyt puhu mistään erillisistä softahärpäkkeistä, vaan ihan windowsin omana toiminnallisuutena. Olihan siinä omat puutteensa ja sen takia se varmaan olikin piilossa :)

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4880 Vapaata keskustelua
Office 2010 paketin asentaminen Windows 10 läppärille? 25 Ajuri- ja softaongelmat
AMD - Nvidia - Intel uudet komponentit 1078 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Tietsikan päivitys 3 Uutta tietokonetta ostamassa
Apowersoft-näytöntallentajalla äänentallennusongelma yhdellä läppäreistä 1 Ajuri- ja softaongelmat
Kannettava ei pelitä... (Toshiba Satellite) 10 Kannettavat tietokoneet
YLE Areena ongelma 22 Televisiot
Mozilla Firefox - Keskustelu 15 Windows -ongelmat
YLE Areena 4 Vapaata keskustelua
GTX 1650 DVI-DP ei kuvaa 6 Näytönohjaimet - Apua, kokemuksia ja vinkkejä
Näytä lisää viestejä