Windows 10:ssä yllättäviä piilokuluja? Microsoft: Ei ole

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (10)

Windows 10:ssä yllättäviä piilokuluja? Microsoft: Ei ole
Monet ovat epäilleet Microsoftilla olevan ketunhäntä kainalossa ilmaisen Windows 10 -päivityksen tapauksessa: on epäilty, että ilmaisen käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen tulevista korjauksista voisi joutua maksamaan pätäkkää ohjelmistojätille.

Epäilyksen taustalla on Microsoftin ilmoitus siirtyä uuteen Windows-as-a-Service -malliin, jossa muutaman vuoden syklissä julkaistavien isojen päivitysten sijaan Windows 10:tä aiotaa päivittää jatkuvasti pienimmillä muutoksilla. Tyypillisesti tämänkaltaisiin liiketoimintamalleihin kuuluu jonkinlainen tilausmalli, jossa palvelusta maksetaan jatkuvasti.

Piilokuluja ei tule kuitenkaan löytymään uudesta käyttöjärjestelmästä, vaan Windows 10 -käyttäjille tarjotaan seuraavat 10 vuotta kaikki päivitykset veloituksetta (viisi vuotta Mainstream-tukea ja viisi vuotta lisää Extended-tukea). Tulee kuitenkin huomata, että päivityksiin voi liittyä rautatason vaatimuksia, joita vanhemmat laitteet eivät välttämättä täytä (osa ominaisuuksista ei siten toimi vanhoissa järjestelmissä).

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

10 kommenttia

Quaoar
Quaoar
Eihän tuolla Lifecycle-sivulla kerrota mitään Windows 10:n hinnoittelusta. Itse en tuon sivun perusteella tekisi johtopäätöstä, että Windows 10:n käyttö on ilmaista vuoteen 2025 saakka.
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab
haluaisin myös w10 ASENNUSMEDIAN ilmaiseksi.

Mitä sitten kun w7 päivitetään w10 ja pitääkin OS jossain kohtaa asentaa uudeleen vaikka puolta/vuotta myöhemmin. ?

Asennanko 7 levykkeeltäni ja lataan kaikki service packit ja päivitän taas kymppiin ilman sen asennusmediaa ilmaisena ?

En halua w10 ilmaisena jollen saa myös sen asennusmediaa levyllä ilmaisena, taikka tikulla taikka virallisena ISO:na jostain.

Ei se ole silloin ilmainen jollei sitä asennusmediaa saa mukana....

Toki voisi jonkun imagen tehdä puhtaasta asennuksesta mutta aikas tehtailua... (jauhaa purkkaa).

Se asunnusmedia muistitikulla/levyke maksaa kaupoissa jo nyt. Ei sitä mistään ilmaiseksi saa?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. heinäkuuta, 2015 @ 22:34
Quaoar
Quaoar
Originally posted by G0lden_Kebab:
Se asunnusmedia muistitikulla/levyke maksaa kaupoissa jo nyt. Ei sitä mistään ilmaiseksi saa?
Windows 8.1:n asennusmedian voi ladata ilmaiseksi Microsoftin sivuilta. Nähtäväksi jää, onnistuuko sama Windows 10:n kanssa. Jos ei, niin ISO-tiedoston voi luoda itse Windows Updaten kautta ladatusta Windows 10:n asennuspaketista.
qwerty83
qwerty83
Jossain oli minusta jo uutisoitu, että 10:n median saa myös ladatattua nettisivuilta. Ovat jo laittaneet jokin aika sitten myös seiskan ladattaksi nettisivuiltaan. Lisenssikoodi tietysti pitää löytyä, mutta pointtina, että miksi ihmeessä olisivat muutenkaan muuttamassa jo pitkään kiljuttua muutosta takaisin? He saivat kuitenkin aika massiivisesti kiitosta tuosta laillisesti ladattavasta mediasta käyttäjiltä.
Viljis
Viljis
Originally posted by qwerty83:
Jossain oli minusta jo uutisoitu, että 10:n median saa myös ladatattua nettisivuilta. Ovat jo laittaneet jokin aika sitten myös seiskan ladattaksi nettisivuiltaan. Lisenssikoodi tietysti pitää löytyä, mutta pointtina, että miksi ihmeessä olisivat muutenkaan muuttamassa jo pitkään kiljuttua muutosta takaisin? He saivat kuitenkin aika massiivisesti kiitosta tuosta laillisesti ladattavasta mediasta käyttäjiltä.
Ei sitä seiskaa saa ladattua kaikilla lisensseillä. Kokeilin Acer 3750-läppärin lisenssillä ja ei antanut ladata. Tuli vaan ilmotus että ota yhteyttä valmistajaan. Kokeilin lisäksi yhdellä ostetulla lisenssillä jolla antoi ladata.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21. heinäkuuta, 2015 @ 19:58
qwerty83
qwerty83
Originally posted by Viljis:
Originally posted by qwerty83:
Jossain oli minusta jo uutisoitu, että 10:n median saa myös ladatattua nettisivuilta. Ovat jo laittaneet jokin aika sitten myös seiskan ladattaksi nettisivuiltaan. Lisenssikoodi tietysti pitää löytyä, mutta pointtina, että miksi ihmeessä olisivat muutenkaan muuttamassa jo pitkään kiljuttua muutosta takaisin? He saivat kuitenkin aika massiivisesti kiitosta tuosta laillisesti ladattavasta mediasta käyttäjiltä.
Ei sitä seiskaa saa ladattua kaikilla lisensseillä. Kokeilin Acer 3750-läppärin lisenssillä ja ei antanut ladata. Tuli vaan ilmotus että ota yhteyttä valmistajaan. Kokeilin lisäksi yhdellä ostetulla lisenssillä jolla antoi ladata.
Kuka tässä mistään OEM-lisenssistä on mitään puhunut?
Lumikki
Lumikki
Onhan tuossa oikeasti yksi piilokulu vaikka ei sitä helposti tajua.

Windows päivityksiä saa tosiaan ilmaiseksi kuten jatkossa vaikka sen 10-vuotta. Mutta Windows käyttöjärjestelmän päivityksen saa vain vuoden ajan ilmaiseksi.

Mikä juju?

Miten sitten kun pitää asentaa se päivitetty käyttöjärjestelmä uudestaan vuoden käytön jälkeen jostain syystä. Eipä onnistukkaan koska se vuoden mittainen "koeaika" on jo päättynyt eli joudut ostamaan Windows 10 licenssin, koska "koeaikana" se käyttää sen vanhan käyttöjärjestelmän licenssiä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2. elokuuta, 2015 @ 15:00
Lauzi
Lauzi
Originally posted by Lumikki:
Onhan tuossa oikeasti yksi piilokulu vaikka ei sitä helposti tajua.

Windows päivityksiä saa tosiaan ilmaiseksi kuten jatkossa vaikka sen 10-vuotta. Mutta Windows käyttöjärjestelmän päivityksen saa vain vuoden ajan ilmaiseksi.

Mikä juju?

Miten sitten kun pitää asentaa se päivitetty käyttöjärjestelmä uudestaan vuoden käytön jälkeen jostain syystä. Eipä onnistukkaan koska se vuoden mittainen "koeaika" on jo päättynyt eli joudut ostamaan Windows 10 licenssin, koska "koeaikana" se käyttää sen vanhan käyttöjärjestelmän licenssiä.
Windows 10:ssä on palautustoiminto, jolla käyttöjärjestelmän saa palautettua tehdasasetuksille. Tämä käytännössä vastaa formatointia ja uutta asennusta, mutta siihen ei tarvita asennusmediaa, vaan se voidaan suorittaa suoraan Windowsista. Tämä ei maksa mitään ja lopputuloksena on puhdas asennus käyttöjärjestelmästä.

Jos taas haluat asentaa Windowssin uuteen koneeseen, niin siitä vaan asennat sen vanhan version, johon sinulta pitäisi löytyä se mainitsemasi "licenssi" ja käytät sitä. Sinulla ei enää ole Windows kymppiä, mutta et toisaalta ole joutunut maksamaan lisäkulujakaan.
WereCatf
WereCatf
Originally posted by Lumikki:
Onhan tuossa oikeasti yksi piilokulu vaikka ei sitä helposti tajua.

Windows päivityksiä saa tosiaan ilmaiseksi kuten jatkossa vaikka sen 10-vuotta. Mutta Windows käyttöjärjestelmän päivityksen saa vain vuoden ajan ilmaiseksi.

Mikä juju?

Miten sitten kun pitää asentaa se päivitetty käyttöjärjestelmä uudestaan vuoden käytön jälkeen jostain syystä. Eipä onnistukkaan koska se vuoden mittainen "koeaika" on jo päättynyt eli joudut ostamaan Windows 10 licenssin, koska "koeaikana" se käyttää sen vanhan käyttöjärjestelmän licenssiä.
Microsoft on jo sanonut useampaan otteeseen, että niin pitkään kun olet päivittäny koneesi tän ilmaisjakson aikana Windows 10:een, niin voit myös vetää jatkossa -- siis myös ilmaisjakson jälkeen -- koneen sileäksi ja silti asentaa asennusmedialta ilmasiks. Suosittelen Googlettamaan, asiasta on ollu vähintään vuoden verran jo puhetta netissä.
WereCatf
WereCatf
Originally posted by G0lden_Kebab:
Se asunnusmedia muistitikulla/levyke maksaa kaupoissa jo nyt. Ei sitä mistään ilmaiseksi saa?
Saa. USB-tikku sisään, lataat netistä Media Creation Toolin Microsoftin sivuilta ja valitset vaihtoehdoksi, että haluat luoda asennusmedian. POOF, asennusmedia. Ei oo kovin vaikeeta.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Perseilyketju. 2216 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5399 Vapaata keskustelua
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä