AMD: 20 nm piirejä ei tulossa

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD: 20 nm piirejä ei tulossa
AMD päivitti kuluneella viikolla Financial Analyst Day -tapahtumassaan tulevaisuudensuunnitelmiaan. Näiden joukossa vahvistui myös tieto siitä, että AMD ei aio tehdä piirejä 20 nm tekniikalla.

AMD:n CEO Lisa Su kertoi yrityksen suunnitelleen alunperin joitain 20 nm piirejä, mutta ilmeisesti uuden tuotantoprosessin tuoma etu ei ollut riittävä piirien kehityksen jatkamiseen, vaan AMD aikoo jatkossa siirtyä suoraan 16/14 nm tuotantoprosesseihin, jonka pitäisi olla valmis TSMC:llä ja Globalfoundriesin tehtailla ensi vuoden puolella.

Peruutettujen piirien joukossa on muun muassa Nolan, jonka oli tarkoitus olla jatkoa AMD:n vähävirtaisille piirille, kuten pelikonsoleista löytyvät Jaguar-ytimet, ja niiden uudempi versio Puma+. Nolanin lisäksi kehityksen alla oli Amur ARM-ydin, jonka oli tarkoitus olla osa Project Skybridgeä. Skybridgen ideana oli mahdollistaa ARM- ja X86-ytimien käyttö samalla alustalla. Lisa Sun mukaan asiakkailla ei kuitenkaan ollut tarpeeksi kiinnostusta tämänkaltaista alustaa kohtaan, joten sen kehitys päätettiin peruuttaa.
AMD:n uuden suunnitelman mukaan se aikoo julkaista palvelinpuolelle Opteron A1100 -nimellä kulkevan ARM Cortex-A57 -ytimen vielä tämän vuoden puolella. Suurempi päivitys on kuitenkin tulossa 2017 kun AMD julkaisee K12-nimellä kulkevan ARM-arkkitehtuurin, jota se on kehittänyt X86-puolen Zenin rinnalla.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4753 Vapaata keskustelua
Ongelma kuvien lähetyksessä 13 Android -keskustelu
Nokia, Lenovo ja H.264 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1113 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Microsoft Edge - Keskustelu 6 Windows -ongelmat
AMD 5950X 1 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 22 Windows -ongelmat
Mahd. tehokas toimistokone 400-500e 2 Uutta tietokonetta ostamassa
kone sammuilee itsestään ja näyttö sekoaa 28 Windows -ongelmat
Pelejä ilmaiseksi 56 PC:n pelit
Näytä lisää viestejä