AfterDawn logo

Nvidialta Titan X ja Quadro M6000 -näytönohjaimet

Panu Roivas Panu Roivas

Nvidia julkaisi kuluneella viikolla uudet lippulaivamallit GeForce ja Quadro -sarjoihin.

Uusi GeForce GTX Titan X on edellisen Titan-mallin tavoin 999$ suositushinnallaan suunnattu osittain tieteelliseen laskentaan, mutta tällä kertaa sen käyttämästä GM200-piiristä puuttuvat kaksoistarkkuuslaskennassa tarvittavat FP64-yksiköt. Oletettavasti Nvidia on joutunut tekemään tämän kompromissiratkaisuna edelleen käytettävän 28 nm tuotantoprosessin takia, sillä 8 miljardin transistorin piirillä on jo kokoa yli 600 mm^2, mikä on jo tuotantoprosessin rajoilla. GM200-piiriä ei siis tulla käyttämänä ollenkaan uusissa Tesla-korteissa, vaan Nvidia on jo kovaa vauhtia kehittämässä tätä varten uusia Pascal-arkkitehtuurin piirejä ensi vuodelle.

Laskentakäytön lisäksi Titan X:ää markkinoidaan myös premium-näytönohjaimena pelaajille. Käytännössä GM200 onkin 50% lisää raakaa laskentatehoa verrattuna GTX 980 -näytönohjaimen käyttämään GM204-piiriin. Useiden eri sivustojen testien perusteella Titan X on pelikäytössä keskimäärin 35-40% nopeampi kuin GTX 980.


Nvidia julkaisi myös työasemiin suunnatun Quadro M6000 -kortit, jotka käyttävät Titan X:n tavoin GM200-piiriä. Erona Titan X:ään ovat lähinnä Nvidian Quadro-ajurit, ja liitäntöinä toimii 4xDP 1.2 sekä DVI-I.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT