AfterDawn logo

Windows 10 tuo mukanaan kivan yllätyksen: Vapauttaa tallennustilaa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Microsoft on kertonut tehostaneensa huomattavasti Windows 10:n tallennusmuistinkäyttöä: tyypillisissä tietokoneissa uusi käyttöjärjestelmä vapauttaa ainakin 6,5 gigatavua muuhun käyttöön. Parhaimmillaan hyöty voi olla käyttäjälle jopa 15 gigatavua.

Tallennustilaa on saatu vapautettua käytännössä kahta kautta. Ensinnäkin Microsoft käyttää tehokkaampaa pakkausalgoritmia, jolla järjestelmätiedostojen varaamaa tallennustilaa saadaan kutistettua 32-bittisissä järjestelmissä 1,5 gigatavua ja 64-bittisissä järjestelmissä 2,6 gigatavua.

Järjestelmätiedostojen tehokkaampi pakkaus aktivoituu, mikäli Microsoftin rakentaman analytiikan mielestä se ei aiheuta simin vaikutusta tietokoneen nopeuteen. Samaa pakkausmenetelmää aiotaan käyttää myös tulevissa Windows 10 -puhelimissa.

Lisäksi Microsoft on uudistanut Windows 10:n järjestelmän palautusta. Aikaisemmin tietokoneista on pitänyt löytyä erillinen palautuslevykuva, jolla vikaantuneen järjestelmän on saanut palautettua toimintakuntoon. Levykuva on haukannut tietokoneesta riippuen 4–12 gigatavua tallennusmuistia. Windows 10:ssä siirrytään Windows Phonessa käytettyyn malliin, jossa erillistä levykuvaa ei enää tarvita lainkaan.


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT