AfterDawn logo

Nvidia myönsi GTX 970 -näytönohjainten muistiongelman

Panu Roivas Panu Roivas

Nvidian huippusuositun GeForce GTX 970 -näytönohjaimen käyttäjät huomasivat vastikään, ettei kortti suostunut jostain syystä hyödyntämään yli 3,5 Gt VRAM-muistia kunnolla. Nyt Nvidia on avannut sanaisen arkkunsa ja kommentoinut väitettyä ongelmaa.

GeForce GTX 970 -näytönohjaimessa on yhteensä 4 Gt GDDR5-muistia, mutta käyttäjien tekemien testien mukaan se hyödyntää yleensä korkeintaan 3,5 Gt tästä muistista, siinä missä GTX 980 käytti samoissa testeissä täydet 4 Gt. Lisätestien perusteella GTX 970:n viimeiset 0,5 Gt toimivat merkittävästi hitaammin.

PC Perspective otti asian tiimoilta yhteyttä Nvidiaan. Vastaukseksi Nvidian mukaan GTX 970 näytönohjainten muisti on jaettu kahteen osaan, ensisijaisesti käytettävään 3,5 Gt muistiin, sekä loppuosaan, jota hyödynnetään vain jos muu muisti ei riitä. Nvidian tekemien testien mukaan tällä ei ole kuitenkaan kuin muutaman prosentin vaikutus suorituskykyyn.


Ilmeisesti ongelma johtuu GTX 970:n leikatun piirin muistiyksiköiden epätasapainosta loppupiiriin verrattuna, minkä takia ongelma ei vaikuta GTX 980 -näytönohjaimiin. Nvidian testit antavat olettaa, ettei aihetta huoleen ole, mutta toisaalta asiaa ei ole vielä tutkittu puolueettomalta suunnalta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT