AfterDawn logo

Tulossa vieläkin parempia ultrabookeja: Intel esitteli uudet Core-suorittimet

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Intel on esitellyt vihdoin seuraavan sukupolven ultrabook-kannettavissa käytettävät Broadwell-U-malliston suorittimet. Kaikki 17 uutta suoritinta ovat tuplaydinmalleja: niistä 13 on TDP-arvoltaan 15-wattisia ja neljä tehokkainta mallia on 28-wattisia.

Intel aloitti siirtymisen 14 nanometrin tekniikalla valmistettuihin suorittimiin jo viime syksynä Core M -prosessorein myötä, mutta uusi valmistustekniikka on ilmeisesti temppuillut sen verran, että vasta nyt markkinoille voidaan esitellä lisää Broadwell-prosessoreita. Uudet suorittimet edustaa Intelin tick-tock-kehityssyklin tick-vaihetta, eli suorittimissa on painotettu uuden valmistusmenetelmän tuomia hyötyjä.

Uuden valmistusmenetelmän ansiosta suorittimet kuitenkin kuluttavat vähemmän tehoa, minkä pitäisi näkyä ultrabookien parempana akkukestona. Intelin mukaan akkukeston pitäisi parantua noin 20–30 prosenttia eli noin 1,5 tuntia elokuvien katselussa nykyisiin Haswell-malleihin verrattuna. 3D-pelien pitäisi toimia 22 prosenttia ja videomuunnokset sujua 50 prosenttia sutjakkaammin.


Kaikissa 28 watin Broadwell-U-piireistä löytyy 48 suoritusyksikön HD Graphics 6100 -grafiikkaohjain. 15 watin mallit eroavat toisistaansa jo paljon enemmän, sillä sieltä löytyy ohjaimia kolmella eri grafiikkaohjaimella: HD Graphics 6000, HD Graphics 5500 ja HD Graphics (Celeronit). Viidennen sukupolven Core-suorittimet tukevat myös uutta WiDi 5.1 -tekniikkaa (Wireless Display), mikä mahdollistaa käytännössä 4K-kuvan siirtämisen langattomasti laitteesta toiseen.

Intel kertoi tänään aloittaneensa myös 14 nanometrin tekniikalla valmistettujen Cherry Trail -piirien toimitukset tablet-valmistajille.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT