AMD:ltä parannuksia Catalyst-ajuritukeen

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD:ltä parannuksia Catalyst-ajuritukeen
AMD julkaisi kuluneella viikolla uudet Catalyst 14.12 Omega -ajurit, joilla se ilmeisesti aikoo potkaista käyntiin uuden aikakauden AMD:n näytönohjainten ajurikehityksessä.

Näytönohjainvalmistajat tuppaavat julkaisemaan yleensä kerran vuoteen yhden suuremman päivityksen ajuripakettiinsa, ja tällä kertaa vuorossa on AMD. Tavallisesti ajuripäivityksiltä voi odottaa pieniä bugikorjauksia sekä parannuksia tiettyihin peleihin tai ominaisuuksiin, mutta Catalyst Omega lupaa tuoda ison kasan korjauksia, sekä muutaman uuden ominaisuuden. Lisäksi AMD on mennyt lupaamaan, että se aikoo jatkossa pitää Catalyst-ajurit ns. omana tuotteenaan, millä ilmeisesti halutaan ilmaista sitä, että tulevaisuudessa ajurituki otetaan vakavemmin. Käytännön toimien osalta AMD parantaa ajuritestien laatua nostamalla automaattisten testien määrää 65%, ja manuaalisia testejä 10%. Lisäksi eri testikokoonpanojen ja testinäyttöjen määrää on nostettu 10%. Omega-ajurit korjaavat ensi töiksi kymmenen AMD:n mukaan eniten raportoitua bugia.

Omega-ajuripaketti tuo mukanaan myös uusia ominaisuuksia, kuten tuen Virtual Super Resolution -downsamplaukselle. VSR on AMD:n vastine Nvidian Dynamic Super Resolution -tekniikalle, ja toimii hyvin pitkälti samalla tavalla. Toistaiseksi se on kuitenkin hieman rajoittuneempi tuettujen korttien ja resoluutioiden osalta.Muiden ominaisuuksien osalta uutta on Fluid Motion Video, joka parantaa Blu-ray-toiston sulavuutta AMD:n APU-suorittimilla sekä näytönohjaimilla. Kyseinen ominaisuus vaatii kuitenkin ohjelmistotuen, joka löytyy toistaiseksi vain uusimmasta Cyberlink PowerDVD:stä.

Videoiden skaalauksen laadun on kerrottu paranevan uusilla ajureilla, eli 1080p-video pitäisi näyttää entistä paremmalta 4K-näytöllä. Sama pätee myös matalaresoluutioiseen videoon 1080p-näytöllä. Catalyst Omega lisää tuen myös Dellin tulevalla 5K-näytölle.Pelien osalta AMD on tyytynyt mainostamaan parannuksia vuoden takaisiin ajureihen nähden, ja useamman ajuriarvostelun perusteella tämä johtunee lähinnä siitä, ettei uudet ajurit tuo kovin merkittäviä suorituskykyparannuksia edellisiin 14.11.2 -ajureihin nähden. Frame Pacing -tukea on ilmeisesti hiottu Dual Graphics (APU+erillinen kortti) -kokoonpanojen osalta 20 pelissä. Lisäksi CrossFiren nykimistä on saatu lievennettyä Tomb Raider, Hitman Absolution, Watch Dogs ja Far Cry 3 -peleissä. Mantlen osalta uudet ajurit tuovat mukanaan streamaus- ja tallennustuen Gaming Evolved -sovelluksen kautta.


Catalyst Omega -ajurit ovat selvä askel eteenpäin AMD:n viime aikoina laahanneen ajurituen osalta. Vastaavia isoja ajurijulkaisuja pitäisi tulla jatkossakin kerran vuoteen. Omega-ajurit sekä kattava listaus niiden korjauksista ja uusista ominaisuuksista löytyy alla olevien linkkien takaa.

Lataa Catalyst 14.12 -ajurit Download.fi -palvelusta.
Tarkemmat päivitystiedot AMD:n ajurisivuilla.
AMD:n blogipäivitys uusista ajureista.


Huom: Joillain Windows 7 -kokoonpanoilla Microsoftin KB 3004394 -päivitys rikkoi ajuripäivitysten juurisertifikaatin toiminnan, ja Microsoft suositteleekin asentamaan nyt uuden KB 3024777 -päivityksen korjaamaan ongelman.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisien lähetys linkkinä muille 8 Yleistä keskustelua digitaalisesta musiikista
Biisiketju 5364 Vapaata keskustelua
Softa pitkän videon tekoon? 5 Yleistä keskustelua digitaalisesta videosta
Samsung vai ProCaster? 3 Televisiot
Topfield crc-1410ct 11 Keskustelua kaapeliverkon digibokseista
Synkronointivirhe 3 Android -keskustelu
Kannettava rakennustekniikan opiskelijalle 17 Uutta kannettavaa ostamassa
DDR4 muistit 1 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 145 PC:n pelit
ISO Tiedosto - ongelma 2 Ajuri- ja softaongelmat
Näytä lisää viestejä