Windows 10:n tärkeimmät uudet ominaisuudet listattuna

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (2)

Windows 10:n tärkeimmät uudet ominaisuudet listattuna
Microsoft Windows 10 tullaan näillä näkymin julkaisemaan virallisesti kesällä 2015, mutta sitä pääsee jo kokeilemaan osittain Windows Insider -ohjelman kautta. Yritys päivittää insider-ohjelman kautta uusia ominaisuuksia pikku hiljaa julkaisua lähestyttäessä, ja on jo ehtinyt esitellä tulevan käyttöjärjestelmän merkittävimpiä muutoksia. Alla on listattuna Windows 10:n osa toistaiseksi suurimmista muutoksista aikaisempiin versioihin nähden peruskäyttäjän näkökulmasta. Jos listalta puuttuu sinulle tärkeitä ominaisuuksia, mainitse niistä kommenteissa.

1) Käynnistä-valikko. Jep, yksi Windows 8:n kohutuimmista muutoksista oli Käynnistä-valikon puuttuminen, ja yritys on nyt päättänyt palauttaa valikon uusilla ominaisuuksilla varustettuna. Käynnistä-valikkoon saa nyt mahdutettua Windows 8:n tiilimuotoisia automaattisesti päivittyviä kuvakkeita.
2) DirectX 11.3 ja 12. Microsoft jakaa seuraavan DX-version kahteen osaan. DX12 tukee AMD:n Mantle-rajapinnan tapaan parempaa yhteyttä näytönohjainraudan hyödyntämiseen, mutta samalla tämä vaatii kehittäjältä isompia rahkeita tukea monimutkaisempaa kehitysyhtälöä. Tästä syystä tarjolle tulee myös DX11.3, joka tuo tarjolle DX12:n muut ominaisuudet kehittäjän kannalta helpommassa paketissa ilman tarvetta ymmärtää tarkemmin näytönohjainten sielunelämää.

3) Virtuaalityöpöydät. Useamman sovelluksen yhtäaikainen käyttö voi tehdä työpöydästä sekavan. Tähän auttaa erilliset virtuaalityöpöydät, jotka voi jaotella esimerkiksi käyttötarkoituksen mukaan, esimerkiksi työsovellukset yhdelle ja viihdesovellukset toiselle virtuaalityöpöydälle.

4) Ilmoituskeskus. Windowsin entistä lähempi integrointi Windows Phonen kanssa on tuottanut tuloksena ilmoituskeskuksen työpöydälle. Tehtäväpalkin oikeaan reunan ilmaisialueesta löytyvä ilmoituskeskus antaa vielä kehitysversiossa lähinnä perusilmoituksia, mutta jatkossa siihen aiotaan lisätä pikatoimintoja.

5) Metro-sovellukset työpöydälle. Windows 8:n koko ruudun vallanneet Modern- tai Metro-nimellä kulkevat sovellukset ovat nyt ns. Universal-sovelluksia, joita saa laitettua ikkunoiksi työpöydälle ja niitä voi säätää sopivan kokoisiksi perinteisten ikkunoiden tapaan. Ikkunat saa myös aseteltua Snap-asetuksella kätevästi haluamaansa nurkkaan.


6) Skaalaustuki korkearesoluutoisille näytöille ja parempi multimonitorituki. Nykyisellään Windowsilla on ongelmia skaalauksen kanssa 4K-näytöillä, ja joissain tapauksissa teksti on joko sumeaa tai liian pientä. Windows 10 lupaa parantaa myös useamman näytön käytettävyyttä skaalauksen ja hiirieleiden osalta.

7) MKV-tuki. Maatuskanukeista nimensä perinyt MKV on suosittu videotiedostojen säiliöformaatti. Windows 10 tuo mukanaan tuen tälle järjestelmätasolla, eli jatkossa ei enää tarvita kolmannen osapuolen ohjelmistoja .mkv-tiedostojen toistoon.

8) FLAC-tuki. FLAC on häviötön tapa pakata audiotiedostoja, eli se tarjoaa paremman äänenlaadun kuin häviöllinen MP3. MKV:n tapaan tämä on nyt lisätty Windows 10:n myötä järjestelmätasolla tuetuksi, eli erillisiä koodekkeja ei tarvitse metsästää.

9) H.265-tuki. HEVC-nimelläkin tunnettu videonpakkausstandardi lupaa entistä parempaa korkearesoluutioisen videon kuvanlaatua viemättä kiintolevyltä kaikkea jäljellä olevaa vapaata tilaa. Pakkausmetodin arvioidaan jopa tuplaavan edeltävän H.264/MPEG-4 -pakkauksen tehokkuuden. Tuettuna on resoluutiot aina 8K-tarkkuuteen asti. Pakatut videot säilötään tuettuun säiliöformaatiin, esimerkkinä yllä mainittu MKV.

10) Uudet hiiri- ja kosketuseleet. Windows 10 tuo myös jo Applen OS X:ssä pitkään olleita hiirieleitä. Samoja eleitä on ollut tarjolla jo PC-valmistajien toimesta pitkän aikaa, mutta kolmannen osapuolen toteuttamina ne eivät ole aina toimineet yhtä luotettavasti kuin käyttöjärjestelmään integroidut eleet Applen tuotteissa.


11) OneDrive-integrointi. Microsoftin pilvitallennus on jo tarjolla Windows 8:ssa automaattisesti, mutta Windows 10 jatkaa integroinnin syventämistä, ja jatkossa käyttäjä voi valita tiedostojen synkronoinnin selektiivisesti. Käyttäjä näkee aina, mitkä tiedostot on tallennettu paikallisesti, ja mitkä löytyvät myös pilvestä.

12) Komentokehote päivittyy. Muistatko vielä DOS-ajat? Komentokehote on edelleen tehokäyttäjälle tärkeä työkalu, mutta sitä ei ole kopypastattu suoraan edellisestä versiosta, vaan nyt komentokehotetta voi säätää entistä paremmin klikkaamalla ikkunan ylälaitaa oikealla hiirennapilla ja valitsemalla asetukset. Mukana esimerkiksi ctr+c/v -tuki.

13) Tiedostojen hallinta. File Explorer päivittyy, ja näyttää entistä enemmän selainikkunalta. Tarjolla on nyt uusi "kotinäkymä". Lisäksi tiedostojen jakoa on paranneltu yhden jakonapin alle.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

qwerty83
qwerty83
Tuntuvat panostavan kyllä kovasti 10 julkaisuun. Oikein tervetulleita muutoksia. Hyvä Microsoft.
Alpakka
Alpakka
saakohan tuon win 10 asennettua ilman netti yhteyksiä, jotta pääsee ensin muokkaamaan kaikkea turhaa yms.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Windows 8.1:n päivitys W10:iin ja muuta asiaa 16 Windows -ongelmat
Google/Android vaatii=henkilöllisyystodistusta tai luottokorttia tilin jatkamiseksi ? 21 Android -keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 72 Windows -ongelmat
Steam Deck 4 Kaikki muut pelikonsolit
Perseilyketju. 2187 Vapaata keskustelua
Videoketju 393 Vapaata keskustelua
Biisiketju 4898 Vapaata keskustelua
Software Lost Ark peliin 3 Ajuri- ja softaongelmat
näytön virkistystaajuus ongelma 3 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Win 7 läppärille näytöntallentaja Zoom-tallennuksia varten 6 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä