Kommentti: Nämä seikat arveluttavat Nokian N1 -tabletissa

Kirjoittaja Petteri Pyyny, | Kommentteja (3)

Kommentti: Nämä seikat arveluttavat Nokian N1 -tabletissa
Noniin, Nokia teki paluun kuluttajaelektroniikkamarkkinoille julkaisemalla Nokia N1 -tabletin. Tabletti vaikuttaa niin speksien, hinnan kuin ulkonäönkin puolesta hyvin mietityltä paketilta. Kyseessä taitaa olla ensimmäinen kerta älylaitteiden aikakaudella, kun allekirjoittanut ei joutunut tekemään ns. facepalmia Nokian julkistuksen suhteen missään yksittäisessä kohdassa – lähes aina historiansa aikana Nokia on onnistunut munaamaan tuotteensa jollain tavalla, tyypillisin tapa on ollut RAM-muistin kanssa pihtailu (tapa joka tuli tutuksi etenkin Symbianin loppuaikoina), toinen perinteinen tapa on ollut täysin reisille mennyt hinnoittelu (tästä mainiona esimerkkinä ainoaksi 2000-luvun PC-laitteeksi jäänyt Nokia Booklet 3G).

Nyt speksit olivat kunnossa, muistia on tarpeeksi, tallennustilaa hintaan nähden jopa runsaasti, näytön kuvasuhde Android-piireissä harvinaista herkkua ja ennenkaikkea hinta oli kerrankin sopivan aggressiivinen. Tuote ei myöskään näytä hassummalta ja mikäli Nokia on pitänyt yllä vanhan laadunvalvontansa, ei myöskään raudan kestävyyden suhteen pitäisi tulla yllätyksiä.


Muutama seikka kuitenkin nousi esiin, joihin pitää tarttua ja jotka Nokian täytyy onnistua selättämään, joko tämän tai tulevien laitteiden kanssa:

x86 ja yhteensopivuus


Kyllä, x86 -prosessoriarkkitehtuuriin pohjautuvia Android-laitteita on julkaistu aiemminkin. Mutta on silti hieman epäselvää, miten hyvin ja tehokkaasti natiivisti ARM:lle luodut sovellukset, joiden kehittäjä ei vaivaudu julkaisemaan erillistä x86-versiota, toimivat laitteessa. Valtaosalle sovelluksista tämä ei ole mikään ongelma, koska suurin osa Androidin sovelluksista on luotu Javalla, Android SDK:ta käyttäen ja ne toimivat sellaisenaan myös x86-arkkitehtuurin päällä.

Kaikenkaikkiaan tämä on iso kysymysmerkki, johon saadaan vastaus vasta käytännön testeissä -- eli miten hyvin natiivisti tehdyt sovellukset, käytännössä raskaimmat pelit, toimivat Nokian tabletilla. Tämä on toki iso kysymys myös Intelille, jolle Nokian avaus tablettimarkkinoille on hyvä testi sen Atom-prosessoreiden kannalta.

Saatavuus


Ainoastaan Apple tuntuu ymmärtävän julkistuksesta aiheutuneen hypen ja sen välittömän hyödyntämisen edut. Apple julkistaa tuotteen, sitä voi tyypillisesti ostaa jo viimeistään seuraavalla viikolla. Nokian historia aikataulujensa venyttäjänä oli Symbian-aikakaudella jo lähes vitsi, kun tyypillinen aika lippulaivan esittelystä myyntipöydälle vaihteli jossain kuuden kuukauden ja liki vuoden välimaastossa.

Nokia lupasi tuotteen Kiinaan Q1/2015, mutta nytkään en pitäisi hengistystäni sen suhteen, että laite ilmestyisi myyntiin Kiinassakaan ennen ensimmäisen kvartaalin loppua (lue: maalis-/huhtikuun taite 2015), Euroopan saatavuudesta sitten puhumattakaan. Laite ehtii menettää uutuudenviehätyksensä, ison osan hintaedustaan ja pahimmillaan myös speksit/hinta -etunsakin ennen myyntipöydille saapumistaan.

Tämä puoli Nokian pitäisi oikeasti saada hiottua kuntoon – kun laite julkaistaan, se pitäisi saada tärkeimmille markkinoille myyntiin viimeistään kuukauden sisään.

Vain WLAN-versio


Nokia on selkeästi pyrkinyt tuomaan tarjolle vain yhden mallin, jolla se voi yksinkertaistaa logistiikkaa ja erilaisten maakohtaisten versioiden määrää. Pelkän WLAN-version tuonti lienee perusteltua suurimpien markkina-alueiden näkökulmasta, mutta maissa, kuten Suomessa, jossa rajattomat ja edulliset dataliittymät ovat arkipäivää, mobiilidatayhteydellä varustetun version puute on todellinen puute. Karsii varmasti ostajia, vaikka varmana vasta-argumenttina voidaankin aina heittää "käytä kännykkäsi tukiasematoimintoa".

Yhteenveto


Kaikki ylläolevat seikat ovat sulateltavissa olevia. x86-yhteensopivuuden ja -tehokkuuden hoitaa Intel kuntoon ja WLANin mobiilidatayhteyksien puute karsii toki ostajia, muttei ehkä tärkeimmillä markkinoilla liikaa. Esittelystä saatavuuteen -aika on toivottavasti seikka, jonka Nokia saa laitteidensa osalta kuntoon viimeistään seuraavia tuotteita julkistaessaan.


Rutinoista huolimatta tabletti on paperilla yksi parhaista hinta/laatu -suhteen Android-tableteista mitä on nähty. Lisäbonusta 4:3 -kuvasuhteen näytöstä ja uudesta USB-liittimestä. Jos budjettia on käyttää tasan 250 euroa, kyseessä on todennäköisesti paras saatavilla oleva pikkutabletti, mikäli mitään isompia munauksia laitteesta ei testeissä aikanaan paljastu.

-Petteri Pyyny, tj
AfterDawn

twitter: @pyyny


EDIT 23:21: Korjattu "WLANin puute" -> "mobiilidatayhteyksien puute"

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

johtaja59
johtaja59
Tämä tulee floppaamaan juurikin liian aikaisen esittelyn vuoksi. Kun tuote on Kiinassa saatavilla puolen vuoden päästä ja muualla vuoden päästä, on muut valmistajat mennyt jo ohi, eikä tätä laitetta enää kukaan muista.
fokura
fokura
johtaja59 taitaakin kuulua kuuluun Googlen trollitalliin kun ei löydä muuta kuin negatiivisia ajatuksia ja nekin aikalailla kyseenalaisia.
WereCatf
WereCatf
johtaja59: mitä sillä on väliä, vaikka muilla valmistajilla tuleekin olemaan paremmat speksit? Eipä tätä miksikään lippulaivalaitteeksi ole tarkotettu, eikä kantamaan kaikkein hurjimpia mahdollisia speksejä, vaan laadukkaaksi ja halvaksi tabletiksi. Kyllä laadukkaalle, mutta halvalle on aina ottajia, myös sen vuoden päästä.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Pelien siirtäminen ulkoiselle kovalevylle? 1 Kannettavat tietokoneet
Hauskat kuvat 5 Vapaata keskustelua
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 97 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5429 Vapaata keskustelua
Instagramin uudet ominaisuudet 14 Yleistä keskustelua kännyköistä
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 21 Laajakaistaliittymät
Pelejä ilmaiseksi 168 PC:n pelit
Ulefone Armor x7 pro 3 Android -keskustelu
Uutta pöytäkonetta ostamassa, hyvä käytetty tai mahd. uusi 40 Uutta tietokonetta ostamassa
Eka koneenkasaus lähestyy, miielipide setupista? 11 Uutta tietokonetta ostamassa
Näytä lisää viestejä