Tässäkö syy miksi Windows 9:stä tulikin Windows 10?

Kirjoittaja Petteri Pyyny, | Kommentteja (6)

Tässäkö syy miksi Windows 9:stä tulikin Windows 10?
Eilen netissä alkoi liikkua yhteisöpalvelu Redditistä napattu kuvakaappaus, jossa Microsoftin insinööriksi itsensä esitellyt Redditin käyttäjä kertoi erikoisen syyn uuden Windowsin nimelle.

Kehittäjän mukaan maailmalta löytyy valtava määrä Windowsille tehtyjä ohjelmia, jotka tarkistavat ohjelman ajon yhteydessä käytetyn Windowsin versionumeron, kehnosti. Huonosti tulevaisuutta ajatellen rakennetut ohjelmat nimittäin tarkistavat Windowsin versionumerosta ainoastaan ensimmäisen merkin ja päättelevät käytössä olevan joko Windows 95 tai Windows 98, jos versionumero alkaa tekstillä "Windows 9".

Vaikka selitys kuulostaakin urbaanilta legendalta, se vaikuttaa olevan täysin totta -- haku laajasta ohjelmakoodien hakupalvelusta SearchCode.com:sta paljastaa hieman ongelman laajuutta. Termillä
if(version,startswith("windows 9")

palvelusta löytyy yli 4000 hakutulosta. Tuloksissa kaikissa tehdään oletuksia käyttöjärjestelmän ominaisuuksista versionumeron perusteella, tyypillisimmillään esim. näin:
        if (osName.startsWith("Windows")) {
isWindows = true;
if (osName.startsWith("Windows 9") ||
osName.startsWith("Windows Me"))
return; // win9x/Me cannot handle long paths
}Windowsin tärkein valtti käyttöjärjestelmänä on juurikin sen valtava ohjelmavalikoima, joten jopa käyttöjärjestelmän nimeäminen siten, että se ei riko taaksepäin yhteensopivuutta ohjelmien kanssa vaikuttaisi siis perustellulta päätökseltä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

6 kommenttia

Sefriol
Sefriol
Pari vuotta alaa opiskelleena selitys kuulostaa humoristisen todelliselta. Olen suhteellisen yllättynyt ettei MS lähtenyt One-pelleilyynsä. Ehkä liikaa kritiikkiä xboxin kautta. One Windows for all devices. New Windows One.
muppis
muppis
Koodareiden osaamattomuutta. Windowsissa on monta eri tapaa selvittää versionumero ja tuo nimestä tarkistaminen on ehkä huonoin. :(

Antamani neuvot perustuvat omaan kokemukseen. Jos mielestäsi ne ovat puutaheinää, kerro toki.

kirkanen
kirkanen
Ymmärtäähän tuon, koska aikoinaan huonolla tavalla toteutetut toiminnot toimisivat väärin uuden Windowsin kohdalla. Olen samaa mieltä muppiksen kanssa. Koodarit ovat jättäneet liikaa tulkinnan varaa versiota selvittäessä. Parempia vaihtoehtoja olisi tarjolla esim. osName merkkijonosta etsiminen versio kohtaisesti tai erikseen käyttöjärjestelmän tyyppi sekä versionumero yhdistelmän selvittäminen. Muitakin vaihtoehtoja varmasti löytyy, mutta pointtina oli tuo tulkinnan varaisuuden pois sulkeminen.

Microsoftin historian kaavan mukaan joka toinen julkaisu yleisesti oli edeltäjäänsä huonompi esim. XP oli hyvä, Vista oli huono, 7 oli hyvä ja 8 oli huono. Jos tämän mukaan mennään, niin 9 olisi hyvä ja 10 vastaavasti olisi huono. ;-) Tulevassa Windowsissa kuitenkin vaikuttaisi olevan parannusta Windows 8:iin, koska ollaan palaamassa menestyneiden Windowsien käyttöliittymään takaisin. Itse käytän Windowsia vähän, koska Linux sopii tarpeisiini sekä ajatusmaailmaani paremmin.

Uusi Windows julkaisu tietenkin kiinnostaa, mutta tuskin siirryn käyttämään sitä. Linuxissa on jo saman tyyppisiä toimintoja kuin tulevan Windowsin esittely videossa näkyy. Periaatteessa Windows 95 käyttöjärjestelmästä tuttua käyttöliittymää on vuosien varrella uusissa versioissa muokattu, joka on käyttäjiä miellyttänyt tai sitten ei. Tärkeimpänä pidän sitä, että käynnistä -valikko olisi muokattavissa etenkin tuon tapahtumaruutu osion piilottamisen ja näyttämisen osalta, koska kaikki ei välttämättä halua sitä.
ep_
ep_
Originally posted by Sefriol:
Pari vuotta alaa opiskelleena selitys kuulostaa humoristisen todelliselta.

Melko huvittavaa tosiaan. Jälleen kerran ollaan ohjelmoitaessa menty siitä, missä aita on matalin. :-)
Tässä valossa siis tuo uuden Windowsin nimi on täysin ymmärrettävä veto Microsoftilta.

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

Galactic
Galactic
Nuo ”yli 4 000 osumaa” eivät kaikki kuulu asiaan. Kyseessä ei ole eksakti haku, vaan joukossa on seuraavanlaisia osumia:

    QTest::newRow("Linux 9")


Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3. lokakuuta, 2014 @ 10:21
snaketus
snaketus
Eikös tuolla logiikalla Windows 10 viittaisi versioon Windows 1.0? Tiedän, että käytännössä täysin eri asia, mutta kuitenkin :)

Ymmärrän tämän ysin yli hyppäämisen jos tuo oikeasti on se syy.

http://madfinntech.com - Asiaa peleistä. MadFinnTech myös Youtubessa.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Perseilyketju. 2216 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5399 Vapaata keskustelua
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä