AMD: FreeSync-näytöt Nvidian vastineita halvempia

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (1)

AMD: FreeSync-näytöt Nvidian vastineita halvempia
Nvidian ensimmäiset G-Sync -näytöt ovat tulleet vihdoin markkinoille, mutta AMD lupaa FreeSync-näyttöjen olevan selvästi halvempia.

AMD:n "pelitieteilijä" Richard Huddy on arvioinut PCR-sivustolle tekemässään haastattelussa, että tulevien FreeSync-näyttöjen hinta tulee olemaan arviolta 80-100$ halvempi kuin vastaavien G-Sync-näyttöjen. Molempien tekniikoiden tarkoituksena on muuttaa näytön vakiovirkistystaajuus dynaamiseksi, millä saadaan estettyä esimerkiksi pelikuvan repeily ilman vsync-tekniikan käyttöä.

Huddyn mukaan FreeSync tarvitsee näytöltä vain DisplayPort 1.2a -liitännän, josta löytyy tuki VESA:n standardoimalle Adaptive Syncille, jota AMD käyttää pohjana FreeSyncille. Näin ollen AMD ei myöskään pyydä erillistä lisenssimaksua. G-Sync-näytöissä vuorostaan käytetään Nvidian itse kehittämää fyysistä G-Sync-moduulia, joka nostaa näytön hintaa merkittävästi.


Käytännössä näyttövalmistajien on kuitenkin uusittava elektroniikkaa uudemman DP-standardin mukaiseksi, ja Adaptive Sync ei kuulu pakollisena osana tähän, joten kaikki uudet DP 1.2a tai DP 1.3 -liitännällä varustetut näytöt eivät välttämättä tue FreeSynciä. Mikään ei myöskään estä näyttövalmistajia hinnoittelemasta FreeSynciä vastaavien G-Sync-näyttöjen tasolle muista syistä.

Jatkossa myös Nvidia voi tukea tätä avointa standardia, ja myös G-Sync-näyttöihin voidaan teoriassa tuoda sama tuki, ja Huddyn mukaan AMD ei tule estämään G-Sync-näyttöjen FreeSync-tukea. Todennäköisesti tämä on kuitenkin lähinnä markkinointipuhetta, sillä Nvidian Tom Petersenin mukaan Nvidialla ei ole toistaiseksi mitään aikomusta tukea Adaptive Synciä. Tiedossa ei kuitenkaan ole, aikooko Nvidia estää Adaptive Sync -tuen lisäämisen G-Sync-näyttöihin.

AMD:n arvioiden mukaan FreeSync-näytöt tulevat myyntiin vuoden 2015 alussa, mutta ensimmäiset arvostelukappaleet nähtäisiin todennäköisesti jo ennen joulua. FreeSync vaatii myös uuden näytönohjaimen, sillä täysi tuki on toistaiseksi luvattu vain Radeon R9 290 ja R7 260 -sarjoihin kuuluville korteille, joskin vanhemmat kortit tukevat FreeSynciä lähinnä videotoiston osalta aina Radeon HD 7000 -sarjaan asti.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Tuntuisi oudolta, jos Nvidia tai AMD edes pystyisi estämään, jos valmistaja haluaa tuen molemmille...
Free sync on avoin, joten AMD:llä ei ole edes sanansijaa sen suhteen, mitä nyt tarjoaa ohjelmistoa tukea omille ohjaimilleen kyseisen standardin suhteen. Nvidia tietysti on konfannut G-synkin vain omille laitteille, mutta se on taas sitten ihan eri juttu.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4654 Vapaata keskustelua
DNA kaapeli ongelma 38 Laajakaistaliittymät
Samsung Galaxy A40 suoratoisto-ongelma MTV 1 Vapaata keskustelua
Puhelinvertailun arvostelut ei näy 2 Palautetta ylläpidolle
Ryzen 5950X ja muistit 5 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1097 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Doom 3 Mod pelaajan askeleen äänet 3 PC:n pelit
Upotettu video pysähtyy kesken toiston 7 Ajuri- ja softaongelmat
Acronis ture image oem 32 Ajuri- ja softaongelmat
Mikä hinta Hp envylle 5 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä