Windows ja Android riitti Kiinalle – julkaisee oman käyttöjärjestelmän

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Windows ja Android riitti Kiinalle – julkaisee oman käyttöjärjestelmän
Kiina kehittää omaa käyttöjärjestelmää, jonka toivotaan lopulta korvaavan Microsoftin Windowsin maassa käytetyissä tietokoneissa. Käyttöjärjestelmä saattaa valmistua jo lokakuussa.

Tällä hetkellä valtaosa kulutuselektroniikassa käytettävistä käyttöjärjestelmistä on kehitetty Yhdysvaltojen länsirannikolla. Apple käyttää omia käyttöjärjestelmiään omissa laitteissaan ja Googlen Androidia/Chrome OS:ää sekä Microsoftin Windowsia käytetään muissa laitteissa.

Ohjelmistoteollisuuden keskittyminen muutaman ison yhdysvaltalaisen yhtiön ympärille huolestuttaa luonnollisesti Kiinaa, eikä viime vuonna paljastunut NSA-skandaali ainakaan vähennä huolia. Toisin kuin esimerkiksi Euroopassa, Kiinassa ollaan hyvin halukkaita suosimaan kotimaista teollisuutta, minkä vuoksi maa on todennäköisesti aloittanutkin oman käyttöjärjestelmähankkeen.

Kiinalaisia käyttöjärjestelmiä on kehitetty muutamia jo aiemmin, mutta niiden ongelmana on ollut tekninen kuilu Kiinassa ja länsimaissa käytetyn teknologian välillä. Uuden käyttöjärjestelmän toivotaan kykenevän korvaamaan länsimaiset työpöytäkäyttöjärjestelmät vuoden tai kahden sisällä. Mobiililaitteiden valloitukseen voi kulua kolme tai viisi vuotta.


Kiina on kurmuuttanut länsimaista teknologiasektoria tänä vuonna. Maa kielsi keväällä Windows 8:n käytön julkishallinnon tietokoneilla sekä syytti Qualcommia (jonka piirejä käytetään useimmissa mobiililaitteissa) kilpailulainsäädännön vastaisesta toiminnasta. Kiinalaiset viranomaiset ratsasivat kesällä Microsoftin toimitiloja.

Kesällä Kiina määräsi suurimpia operaattoreita leikkaamaan puhelintukimaksujaan. China Mobile totteli päätöstä tekemällä tukimaksuihin kahden miljardin dollarin (38 %) leikkauksen. Tukimaksujen leikkaus heikentää erityisesti Samsungin ja Applen laitteiden kiinnostavuutta, minkä toivotaan ajavan kuluttajia halpojen kiinalaisten vaihtoehtojen pariin (esim. Xiaomi).

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Miten usb tv stick käyttöön win 10 64 bit 42 Windows -ongelmat
Videoketju 350 Vapaata keskustelua
Biisiketju 4492 Vapaata keskustelua
Kansio hävisi uudelleen nimeämisessä resurssienhallinnassa 3 Windows -ongelmat
Hyvät tarjoukset-ketju 1084 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Apple iPhone 11 Pro 64GB tähtiharmaa, Takuu 6kk, Espoo Otaniemi 1 Myydään
Linux Mint 19 32bit nykivä video kokoruututilassa 2 Linux -keskustelu
Puhelut nauhoittava softa 3 Vapaata keskustelua
Tietokoneen osat budjetti 3000e 2 Uutta tietokonetta ostamassa
Lenovo ideapad 320 3 Kannettavat tietokoneet
Näytä lisää viestejä