Windows ja Android riitti Kiinalle – julkaisee oman käyttöjärjestelmän

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Windows ja Android riitti Kiinalle – julkaisee oman käyttöjärjestelmän
Kiina kehittää omaa käyttöjärjestelmää, jonka toivotaan lopulta korvaavan Microsoftin Windowsin maassa käytetyissä tietokoneissa. Käyttöjärjestelmä saattaa valmistua jo lokakuussa.

Tällä hetkellä valtaosa kulutuselektroniikassa käytettävistä käyttöjärjestelmistä on kehitetty Yhdysvaltojen länsirannikolla. Apple käyttää omia käyttöjärjestelmiään omissa laitteissaan ja Googlen Androidia/Chrome OS:ää sekä Microsoftin Windowsia käytetään muissa laitteissa.

Ohjelmistoteollisuuden keskittyminen muutaman ison yhdysvaltalaisen yhtiön ympärille huolestuttaa luonnollisesti Kiinaa, eikä viime vuonna paljastunut NSA-skandaali ainakaan vähennä huolia. Toisin kuin esimerkiksi Euroopassa, Kiinassa ollaan hyvin halukkaita suosimaan kotimaista teollisuutta, minkä vuoksi maa on todennäköisesti aloittanutkin oman käyttöjärjestelmähankkeen.

Kiinalaisia käyttöjärjestelmiä on kehitetty muutamia jo aiemmin, mutta niiden ongelmana on ollut tekninen kuilu Kiinassa ja länsimaissa käytetyn teknologian välillä. Uuden käyttöjärjestelmän toivotaan kykenevän korvaamaan länsimaiset työpöytäkäyttöjärjestelmät vuoden tai kahden sisällä. Mobiililaitteiden valloitukseen voi kulua kolme tai viisi vuotta.


Kiina on kurmuuttanut länsimaista teknologiasektoria tänä vuonna. Maa kielsi keväällä Windows 8:n käytön julkishallinnon tietokoneilla sekä syytti Qualcommia (jonka piirejä käytetään useimmissa mobiililaitteissa) kilpailulainsäädännön vastaisesta toiminnasta. Kiinalaiset viranomaiset ratsasivat kesällä Microsoftin toimitiloja.

Kesällä Kiina määräsi suurimpia operaattoreita leikkaamaan puhelintukimaksujaan. China Mobile totteli päätöstä tekemällä tukimaksuihin kahden miljardin dollarin (38 %) leikkauksen. Tukimaksujen leikkaus heikentää erityisesti Samsungin ja Applen laitteiden kiinnostavuutta, minkä toivotaan ajavan kuluttajia halpojen kiinalaisten vaihtoehtojen pariin (esim. Xiaomi).

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Perseilyketju. 2215 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5399 Vapaata keskustelua
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä