AfterDawn logo

Suomalaisyhtiö yrittää mullistaa kosketusnäytöt hiilinanoputkien avulla

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Suomalainen Canatu Oy kehittää uudenlaista hiilinanoputkiin perustuvia Carbon NanoBud -kalvoja, joiden avulla puhelimien kosketusnäyttöjen ominaisuuksia voidaan parantaa nykyisestä. Yhtiön tavoitteena on korvata nykyisin käytössä olevat ITO-kosketusnäytöt (indiumtinaoksidi) hiilinanoputkilla. Canatu nappasi tämän vuoden SID-näyttökonferenssissa vuoden komponentti -sarjan hopea palkinnon.

Canatun päätuote on hiilinanoputkista ja fullereenista koostuva Carbon NanoBud -kosketussensori (CNB). Sen pääasialliset hyödyt nykyiseen ITO-kosketussensoriin verrattuna on lähes olematon heijastuvuus ja taivuteltavuus. CNB-kalvon kaarevuussäde on vain yksi millimetri. ITO on vuorostaan hyvin hauraus, minkä takia sitä ei voida käyttää kosketusnäytöissä, joita on mahdollista taivuttaa tai väännellä.

Olemattoman heijastavuuden ansiosta Canatun kosketussensori parantaa näytön kontrastia parhaimmillaan 40 prosentilla. Yhtiön mukaan tämä voi johtaa myös akkukeston pitenemiseen, koska CNB-kalvollisissa näytöissä näytön kirkkautta voidaan pitää matalampana.


Canatu avasi viime vuonna Helsinkiin pilottilaitoksen, jossa CNB-kalvoja valmistetaan pienessä mittakaavassa. Tänä vuonna yhtiö toi tarjolle tasaisille, joustaville ja kolmiulotteisille pinnoille tarkoitetut kosketussensorit ja läpäisi myös Windows 8 -yhteensopivuustestit. Keväällä Canatu ja VIA Optronics kertoivat yhteistyöstä, jonka myötä CNB-kalvoja käytetään digikameroihin ja keskikokoisiin tabletteihin soveltuviin näyttöihin.

1 KOMMENTTI

hannibal_pjv1/1

Hieno homma! Siinä on tuote, jota oikeasti saatetaan myydä maailmalle!

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT