"Massiivista Windows-pommia" ei ole, eikä sitä tule

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (5)

"Massiivista Windows-pommia" ei ole, eikä sitä tule
Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella väläytti viime yönä pidetyssä sijoittajapuhelissa, että yhtiö työstää parhaillaan "Yksi Windows" -nimistä projektia. "Massiivisen Windows-pommin" nähtiin tarkoittavan sitä, että ohjelmistojätti hankkiutuu eroon puhelimille, tableteille ja tietokoneille suunnitelluista käyttöjärjestelmäversioista. Nadellan puheita on kuitenkin tulkittu hieman väärin.

"Yksi Windows" tarkoittaa käytännössä sitä, että Microsoft aikoo luoda yhden käyttöjärjestelmäytimen, jonka päälle aletaan lisätä tasoja kunkin laitetyypin vaatimusten mukaisesti. Yhteinen ydin toimii siis kaikkien käyttöjärjestelmien yhteisenä lähtökohtana, mutta käyttöjärjestelmiä tulee olemaan useita kappaleita kuten nytkin.


Yhden käyttöjärjestelmän mallille ei välttämättä ole edes tarvetta, sillä Microsoftin mukaan se aikoo tuoda käyttöjärjestelmät yhteisten rajapintojen piiriin. sen ansiosta sovellusta ei tarvitse koodata kuin kerran, minkä jälkeen sen pitäisi toimia niin puhelimissa, tietokoneissa kuin Xboxillakin (pienin muutosten jälkeen). Universaaleista Windows-sovelluksista Microsoft puhui jo keväällä Build-tapahtumassa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

5 kommenttia

BaldAngel
BaldAngel
no siis tietenkin, mitä sää oikein kuvittelit? Että kännyköissäkin jotain käynnistä-valikkoa räplätään? En tajua tän artikkelin pointtia, taisit olla ainoa jolla ei ihan välähtänyt
snaketus
snaketus
Originally posted by BaldAngel:
no siis tietenkin, mitä sää oikein kuvittelit? Että kännyköissäkin jotain käynnistä-valikkoa räplätään? En tajua tän artikkelin pointtia, taisit olla ainoa jolla ei ihan välähtänyt
Ilmeisesti monikin maailmalla on hieman erehtynyt Microsoftin uudesta suunnasta Windowsin kanssa, joten uutinen on ihan paikallaan vaikka se valveutuneelle käyttäjälle onkin päivän selvä asia. Tosin Hardware.fi sivuston yleisö on pääasiassa valveutuneita käyttäjiä.


http://madfinntech.com - Asiaa peleistä. MadFinnTech myös Youtubessa.

tikte76
tikte76
ne windows it yhdistyy storella jonne tekee sovelluksesta/pelistä yhden version ja se toimii kaikilla tableteilla, wp puhelimilla, työpöytäkoneilla. ja windows rt jätetään varmaan jo pois.
Lumikki
Lumikki
Vaikka ajatus on ihan hieno niin käytännössä tuo ei ole kovinkaan hyvä asia. Ongelmaksi jää kuitenkin sama mikä on Windows 8:ssa ja Ubutussa eli yksi käyttöliittymä ei sovellu täysin erillaisiin laitteisiin.

Siis samaa ohjelmaa ei voi ajaa yhtä tehokkaasti täysin eri käyttöliittymissä, koska niitä käytetään ihan eri tavalla ja ne on visuaallisesti ihan erillaisia. Joten Nadellan väittämät on ihan paska puhetta, ei riitä että ydin on sama vaan myös käyttöliittymä pitää olla samankaltainen, jotta sama ohjelma voitaisiin koodata vain kerran. Koska ohjelmat koodataan myös käyttöliittymän ja laitteen mukaan, ei pelkästää jonkin käyttöjärjestelmän ytimen.

Esimerkiksi kännykän näytön koko ja käyttöliittymä on aivan erillainen kuin PC-pöytäkoneen isolla näytöllä, näppäimistöllä ja hiirellä. Jos yrittää tehdä yhtä sovellusta molemmille niin joko toinen niistä kärsii tai molemmat ovat keskinkertaisia.

Jo pelkistä tämän artikkelin kuvista näkee ongelman, jossa samoja laatikoita on sekä pienissä että suurissa näytöissä, riippumatta millainen käyttöliittymä "tietokoneessa" on. En tarkoita että asia ei toimisi vaan että se ei ole kaikkiin laitteisiin se paras mahdollinen ratkaisu. Kyse on keskinkertaisesta tuloksesta johtuen kompromisseistä joita joudutaan tekemään.

Tarkoitukseni on sanoa että pelkän ytimen samankaltaisuus ei saa aikaiseksi sitä että samaa ohjelmaa voi ajaa tehokkaasti täysin erillaisissa laitteissa. Jotta se onnistuisi pitää myös käyttöliittymien olla hyvin samankaltaisia. Josta päästään taas Windows 8 ja Ubuntu ongelmiin eli ne eivät sovellu kaikille.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24. heinäkuuta, 2014 @ 8:27
tataka
tataka
Ubuntu puhelimessa käytettynä käyttäliittymä erilainen kuin sitten kun se on kytkettynä telakkaan tai jos on ubuntu läppärissä. Ne sovellukset koodataan tietyllä tavalla jotta sovellus tajuaa onko kyseinen laite/moodi puhelin, tablet vai tietokone ja sen mukaan muokkaantuu millaisena sovellus/peli näyttäytyy ja miten sitä ohjataan.

Epäilijöiden kannattaa katsoa miten ubuntu on onnistunut niiden sovellusten kanssa puhelin-ja telakka käytössä.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Philips TV:n äänentoisto HDMI-kaapelilla vahvistimeen 6 Kotiteatterin äänentoisto
Samsungin kuvaongelma 3 Android -keskustelu
google tili kaapattu 106 Windows -ongelmat
Biisiketju 5296 Vapaata keskustelua
Uutta näyttöä 27" n:300e 1 Tietokoneen näytöt
RTX 3060 12gb 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Nettiyhteyden jakaminen pöytäkoneeseen 11 Android -keskustelu
katoavat ketjut 71 Palautetta ylläpidolle
Windows 10 - Keskustelu 1234 Windows -ongelmat
Windows 11 - Keskustelu 217 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä