AfterDawn logo

Intelin sopimusvalmistus laajenee: Uutena asiakkaana Panasonic

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Intelin suorittimien myynnin laskiessa tietokonemyynnin vanavedessä, puolijohdejätti on alkanut miettimään uusia keinoja hyödyntää olemassaolevaa tuotantokapasiteettia lisätulojen kerryttämiseksi. Koska yhtiö ei ole onnistunut lyömään läpi mobiilissa, on se alkanut lisäämään panostuksia sopimusvalmistukseen.

Intel valmistaa jo nyt Alteralle 64-bittisiä ARM-pohjaisia mikropiirejä ja uuden sopimuksen myötä sirujätti aloittaa Panasonicin AV-laitteisiin tarkoitettujen järjestelmäpiirien tuotannon 14 nanometrin tekniikalla.

Sopimus on Intelin mukaan tärkeä askel eteenpäin sopimusvalmistusbisneksen luomisessa. Muut Intelin tuotantotiloja hyödyntäviä yhtiöitä ovat Achronix Semiconductor, Tabula, Netronome ja Microsemi (sekä aiemmin mainittu Altera). Mikäli toiminta laajenee entisestään, alkaa Intel tosissaan kilpailla asiakkaista TSMC:n ja Samsungin kanssa. Intel on valmistustekniikassa selvästi kilpailijoitaan edellä.


Intel rakensi Arizonaan Fab 42 -nimisen tuotantolaitoksen, jossa oli tarkoitus hyödyntää alan kehittyneintä tekniikkaa. Prosessoreita piti tuottaa siellä 14 nanometrin Tri-Gate-tekniikalla 450 millimetrin piikiekoille. Laitoksen seinät on pystyssä, mutta Intel on päättänyt pitää sen markkinasuhdanteen takia toistaiseksi tyhjillään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT