Samsung nappasi ensi vuoden tärkeät 14 nm:n tilaukset Applelta ja Qualcommilta

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Samsung nappasi ensi vuoden tärkeät 14 nm:n tilaukset Applelta ja Qualcommilta
Taiwanilainen elektroniikkateollisuudesta raportoiva Digitimes kertoo Applen ja Qualcommin valinneen Samsungin ja Globalfoundriesin niiden ensi vuoden järjestelmäpiirimallien valmistajiksi. Piirit valmistetaan uudella 14 nanometrin FinFET-tekniikalla (3D-transistorit). Samsung ja Globalfoundries kertoivat tekevänsä yhteistyötä valmistustekniikassa huhtikuun puolessa välissä.

Samsung ja Globalfoundries kertoivat keväällä niiden Hwaseongin (Etelä-Korea), Austinin (Texas, Yhdysvallat) ja Saratogan (New York, Yhdysvallat) tehtaiden olevan valmiita aloittamaan tuotannon 14 nanometrin tekniikalla jo tämän vuoden lopussa. Yhteistyön ansiosta yhtiöiden asiakkaiden (Apple, Qualcomm jne.) tuotteet voidaan valmistaa tarvittaessa millä tehtaalla tahansa, mutta Digitimesin mukaan tuotanto alkaisi Globalfoundriesin laitoksella Saratogassa.


Riskituotanto on tarkoitus aloittaa tämän vuoden lopulla ja varsinainen tuotanto polkaistaan käyntiin ensi vuoden alussa.

Applen tämän vuoden syksyllä julkaistavissa mobiililaitteissa käytetään taiwanilaisen TSMC:n laitoksissa 20 nanometrin (tasomaisella) tekniikalla valmistettuja A8-piirejä. On vielä epävarmaa, onko TSMC saanut hankittua itselleen edes osaa ns. A9-piirien valmistuksesta. 20 nanometrin jälkeen TSMC on avaamassa 16 nanometrin FinFET-tuotantotekniikan. Digitimesin mukaan myös Intel voisi saada osan tilauksista (yhtiö on jo aloittanut 14 nm:n tuotannon).

Samsungin mukaan sen 14 nanometrin FinFET-valmistustekniikalla tuotetut piirit ovat parhaimmillaan 35 prosenttia vähävirtaisempia kuin 20 nanometrin tekniikalla tuotetut piirit.

Digitimesin tietojen tulee suhtautua epäillen, sillä vaikka julkaisun haastattelemat hankintaketjulähteiden tiedot pitäisivät paikkansa, voivat tilanteet aina muuttua, eikä hankintaketju välttämättä tiedä asioiden todellista laitaa. Niiden tiedot voivat olla myös vajavaisia, sillä yrityssalaisuuksia paljastetaan yhteistyökumppaneille vain niin paljon kuin niiden täytyy tietää.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Uusi pelikone 4 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Panasonic TV:n kanavat hukassa 2 Televisiot
Ulkomokkula MC7010 ja yhteyden hitaus 2 WLAN ja lähiverkot
Videoketju 418 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5216 Vapaata keskustelua
Hyvät tarjoukset-ketju 1181 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Pc / vahvistin ääniongelma 18 Vapaata keskustelua
Windows 11 - Keskustelu 209 Windows -ongelmat
Viafree suljetaan 3 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 10 Playstation (PS4 ja PS5)
Näytä lisää viestejä