Samsung nappasi ensi vuoden tärkeät 14 nm:n tilaukset Applelta ja Qualcommilta

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Samsung nappasi ensi vuoden tärkeät 14 nm:n tilaukset Applelta ja Qualcommilta
Taiwanilainen elektroniikkateollisuudesta raportoiva Digitimes kertoo Applen ja Qualcommin valinneen Samsungin ja Globalfoundriesin niiden ensi vuoden järjestelmäpiirimallien valmistajiksi. Piirit valmistetaan uudella 14 nanometrin FinFET-tekniikalla (3D-transistorit). Samsung ja Globalfoundries kertoivat tekevänsä yhteistyötä valmistustekniikassa huhtikuun puolessa välissä.

Samsung ja Globalfoundries kertoivat keväällä niiden Hwaseongin (Etelä-Korea), Austinin (Texas, Yhdysvallat) ja Saratogan (New York, Yhdysvallat) tehtaiden olevan valmiita aloittamaan tuotannon 14 nanometrin tekniikalla jo tämän vuoden lopussa. Yhteistyön ansiosta yhtiöiden asiakkaiden (Apple, Qualcomm jne.) tuotteet voidaan valmistaa tarvittaessa millä tehtaalla tahansa, mutta Digitimesin mukaan tuotanto alkaisi Globalfoundriesin laitoksella Saratogassa.


Riskituotanto on tarkoitus aloittaa tämän vuoden lopulla ja varsinainen tuotanto polkaistaan käyntiin ensi vuoden alussa.

Applen tämän vuoden syksyllä julkaistavissa mobiililaitteissa käytetään taiwanilaisen TSMC:n laitoksissa 20 nanometrin (tasomaisella) tekniikalla valmistettuja A8-piirejä. On vielä epävarmaa, onko TSMC saanut hankittua itselleen edes osaa ns. A9-piirien valmistuksesta. 20 nanometrin jälkeen TSMC on avaamassa 16 nanometrin FinFET-tuotantotekniikan. Digitimesin mukaan myös Intel voisi saada osan tilauksista (yhtiö on jo aloittanut 14 nm:n tuotannon).

Samsungin mukaan sen 14 nanometrin FinFET-valmistustekniikalla tuotetut piirit ovat parhaimmillaan 35 prosenttia vähävirtaisempia kuin 20 nanometrin tekniikalla tuotetut piirit.

Digitimesin tietojen tulee suhtautua epäillen, sillä vaikka julkaisun haastattelemat hankintaketjulähteiden tiedot pitäisivät paikkansa, voivat tilanteet aina muuttua, eikä hankintaketju välttämättä tiedä asioiden todellista laitaa. Niiden tiedot voivat olla myös vajavaisia, sillä yrityssalaisuuksia paljastetaan yhteistyökumppaneille vain niin paljon kuin niiden täytyy tietää.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4773 Vapaata keskustelua
Mahd. tehokas toimistokone 400-500e 5 Uutta tietokonetta ostamassa
Finelite.org trackeri 2 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Finelite ovet auki 15 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Pelejä ilmaiseksi 57 PC:n pelit
Hyvät tarjoukset-ketju 1115 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 26 Windows -ongelmat
Perseilyketju. 2176 Vapaata keskustelua
Ongelma kuvien lähetyksessä 19 Android -keskustelu
Videoketju 386 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä