AfterDawn logo

Apple esitteli OS X Yosemiten: Ulkonäkö suoraan iOS:stä

Matti Robinson Matti Robinson

Apple on tänään pitämässään WWDC-konferenssissa esitellyt uutta OS X 10.10-versiota. Uusi versio kantaa nimeä Yosemite ja seuraa Mavericksin jalanjäljissä.

Syrah-koodinimellä tunnettu käyttöjärjestelmä jatkaa Mavericksin aloittamaa trendiä, jossa Apple nimeää OS X -versiot Kalifornian paikkojen mukaan, eikä kissaeläinten, kuten tätä ennen oli.

Craig Federighin esittelemän käyttöjärjestelmän tärkeimmät uudistukset keskittyvät erityisesti jatkuvuuteen, käyttöliittymään ja sovelluksiin.

Muutoksia on tehty merkittävästi ulkonäköön, joka tuo OS X:n lähemmäs iOS:n ulkoasua. Ikkunoissa on läpinäkyvyytta ja ikonit ovat yksitasoisia kuten uudessa iOS:ssä. Mukaan tuotiin myös vaihtoehtoinen tumma teema työkalupalkeille.

Parannuksia tuotiin myös ilmoituskeskukseen, iCloudiin, sähköpostiin, ja Spotlight-hakuun. Spotlight aukeaa nyt keskelle ruutua ja hakee tietokoneen lisäksi myös tietoa netistä. Uusi iCloud Drive on Google Driven tai Dropboxin kaltainen palvelu, joka toimii OS X:llä, iOS:llä sekä Windowsilla.


Tietysti uudistuksia on tehty myös Safari-selaimeen. Osoitepalkkiin on yhdistetty Spotlight-haut, verkkohaut ja suosikit. Muutenkin kaikki tarpeellisimmat toiminnot on mahdutettu yhteen yläpalkkiin. Myös nopeudessa uusi Safari päihittää Applen mukaan tärkeimmät haastajat.

Yksi merkittävimpiä uudistuksia on Continuity-ominaisuus, joka tarjoaa jatkuvuutta laitteiden välillä. Näin ollen esimerkiksi iPhonella kirjoitettua sähköpostia voi jatkaa suoraan Macillä tai iPadillä. Lisäksi puheluihin voi vastata tietokoneen ruudulta, vaikka puhelin olisi latauksessa toisessa huoneessa.

Kuten Maverickskin, myös Yosemite tulee ilmaisena päivityksenä Mac App Storeen todennäköisesti syksyllä. Vielä kesän aikana tulee lisäksi Open beta, johon kaikki voivat hakea.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT