AMD julkisti vähävirtaiset Beema ja Mullins -piirit

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD julkisti vähävirtaiset Beema ja Mullins -piirit
AMD on tänään julkistanut uudet vähävirtaiset mobiilipiirinsä: Beema ja Mullins. Mullins kilpailee Intelin Bay Trail -tablettipiirien kanssa, kun taas Beema sijoittuu vähävirtaisiin ja edullisiin kannettaviin.

Mullins ja Beema ovat seuraajia AMD:n nykyisille Temash ja Kabini -piireille, ja ne lupaavat tuoda mukanaan selvää parannusta erityisesti tehonkulutuksen osalta. Mullins ja Beema ovat käytännössä sama neliytiminen piiri, mutta TDP-arvot ovat 4,5W Mullinsilla ja 15W Beemalla. Tehokkain Mullins-piiri A10 Micro-6700T toimii 1,2 GHz (2.2 GHz Turbo) kellotaajuudella, ja Beeman kärkimalli A6-6310 2.0 GHz (2,4 GHz Turbo) taajuudella.

Mullinsin suurin edistysaskel on sen käyttämä dynaaminen turbo, joka nostaa ytimien kellotaajuuksia agressiivisesti riippuen käytetystä sovelluksesta. AMD:n mukaan suorituskykyä vaaditaan yleensä lyhyissä pätkissä, joten on luonnollisesti parempi että kellotaajuus pidetään korkealla vain tietyissä tilanteissa. Beeman osalta Turbo Core löytyy vain tehokkaimmasta mallista, mutta se mahtuu nyt 15 W TDP-arvoon, siinä missä tehokkain edellisen sukupolven 2 GHz Kabini-piiri oli 25W.
AMD demosi Mullins-piiriä Discovery Project -tabletilla, ja muun muassa Tom's Hardware US pääsi testaamaan laitteen suorituskykyä. AMD:n demotabletissa on 11,6" 1920x1080 näyttö, 2 Gt muistia ja 64 Gt SSD. AMD:n mukaan se ei aio tuoda tablettia itse markkinoille, ja nähtäväksi jää, julkaistaanko sitä missään muodossa OEM-valmistajien toimesta.

Mullins käyttää uusia Puma+-ytimiä, mutta IPC-suorituskyky on edelleen samalla tasolla Jaguar-ytimien kanssa. Piiri on valmistettu edelleen TSMC:n 28 nm prosessilla, ja transistoreita siitä löytyy 930 miljoonaa, suurin piirtein samassa luokassa Applen nykyisen A7-suorittimen kanssa.


Mullinsin suorituskyky ei riitä vielä raskaampaan pelaamiseen


Suorituskyvyn osalta uusi Mullins ohittaa Intelin Bay Trailin useimmissa testeissä, ja erityisesti Mullinsin GPU-puoli on vahvoilla Inteliä vastaan. Suorituskyky on myös saatu ilman kohtuutonta virrankulutusta, ja tehokkain Mullins-piiri tarjoaa 4,5 W tehonkulutuksella samaa suorituskykyä kuin edellisen sukupolven 15 W Kabini.2.2 GHz maksimikellotaajuus on kuitenkin enemmän tai vähemmän teoreettinen, sillä tablet-muotokertoimen laitteissa vastaan tulee lämmöntuotto, ja Mullins tiputtaa kellotaajuutta perustuen koko laitteen lämpötilaan. Tom's Hardware US:n Prime95-testien perusteella laitteen lämmetessä 2,2 GHz Turbo-kellotaajuus tippui loppujen lopuksi 1,2 GHz tasolle. Jos rasitus on vain hetkittäistä, tämä ei muodostu ongelmaksi, mutta esimerkiksi raskaampi pelisessio todennäköisesti tiputtaa maksimitaajuuden ilmoitettua selvästi alemmaksi.


Toistaiseksi AMD ei ole kertonut missä tableteissa Mullinsia tullan näkemään, ja kuluttajien kannalta tämä lieneekin oleellisin kysymys. AMD:n menestys tablet-puolella ei ole toistaiseksi ottanut tuulta alleen, ja kilpailijana on Intelin lisäksi myös ARM-puolen tabletit. Täysimittaisille X86 Windows-tableteille on epäilemättä oma kysyntänsä, mutta Intel on ollut tällä saralla erittäin aggressiivinen hinnoittelunsa osalta, ja yritys tekee Bay Trail -piireillään selvää tappiota. Intelin pyrkimyksenä on epäilemättä markkinaosuuksien kasvattaminen, mikä tekee AMD:n tilanteesta tablet-markkinoilla entistä vaikeamman.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Videoketju 428 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5401 Vapaata keskustelua
Pelejä ilmaiseksi 162 PC:n pelit
Perseilyketju. 2217 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
Näytä lisää viestejä