AMD julkaisi neljännesvuosikatsauksensa: ei 20 nm näytönohjaimia tänä vuonna

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (2)

AMD julkaisi neljännesvuosikatsauksensa: ei 20 nm näytönohjaimia tänä vuonna
AMD julkaisi kuluneella viikolla ensimmäisen neljännen tuloksensa, joka jäi 20 miljoonaa dollaria tappiolliseksi. Yritys valotti myös tulevaisuudensuunnitelmiaan tulevien prosessitekniikoiden suhteen.

AMD:n liikevaihto oli Q1 2014 1,4 miljardia dollaria, mikä on 28% kasvu edellisvuoteen verrattuna. Erityisen hyvin menestyivät näytönohjainpuoli, kun taas pelikonsolipiirien toimitukset vähenivät joulusesonkiin verrattuna. Myös Computing Solutions -yksikön tulos laski 8% työpöytäkoneiden ja piirisarjojen myynnin vähentyessä, mitä osittain korvasi kasvaneet kannettavien toimitukset.

Näytönohjainpuolta vahvistivat uudet R9- ja R7-sarjan näytönohjaimet joiden menekki oli odotettua suurempi kiitos kryptovaluuttojen kaivajien. AMD ei ottanut erityisemmin kantaa mainaustrendiin, mutta Senior VP Lisa Su kertoi yrityksen seuraavan kryptovaluuttojen kehitystä ja sen vaikutusta AMD:n suunnitelmiin näytönohjainten osalta.

AMD muutti myös sopimustaan GlobalFoundriesin kanssa piirien valmistuksen osalta, ja yritys aikoo ostaa tänä vuonna noin 1,2 miljardin dollarin edestä valmistuskapasiteettiä. Tähän sisältyy myös näytönohjainpiirien ja konsolipiirien valmistusta, jota on aiemmin tehty TSMC:llä.


Lisa Sun mukaan AMD aikoo jatkaa vielä tämän vuoden 28 nm prosessilla valmistetuilla tuotteilla, ja siirtyvän sen jälkeen 20 nm prosessiin ja myöhemmin FinFETeihin, mutta ei erotellut onko kyseessä suorittimet tai näytönohjaimet. Arvioiden mukaan Nvidia aikoo julkaista Maxwell-sukupolven näytönohjaimet 28 nm prosessilla vielä tämän vuoden puolella, ja jos myös AMD julkaisee uusia näytönohjaima tämän vuoden puolella, ovat ne mitä luultavammin valmistettu 28 nm prosessilla. TSMC:n 20 nm prosessin huhutaan olevan varattu lähes yksinomaan Applelle tämän vuoden puolella. Myös GlobalFoundries tarjoaa omaa 20 nm prosessia, joten voi olla mahdollista, että AMD käyttäisi ensi vuonna GlobalFoundriesia uusien näytönohjainpiirien valmistukseen.

Seuraavan näytönohjainsukupolven koodinimeksi on huhuttu Pirate Islands, mutta vankkaa tietoa sen tuomista muutoksista ei ole. Nvidia lupaili Maxwellin seuraajan Voltan tuovan mukanaan 3D-muistit, ja samaa ollaan uumoiltu jo Pirate Islandsiin HBM:n (High Bandwidth Memory) muodossa. AMD on kehittänyt HBM:n yhteistyössä SK Hynixin kanssa, ja massatuotannon kerrotaan alkavan ensi vuonna. HBM:n päällekkäin ladotut muistipiirit lupaavat roimia parannuksia muistikaistassa verrattuna nykyisiin GDDR5-toteutuksiin.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

mcmopo
mcmopo
Mitä muuta voi sanoa kuin damn. Itse olin ajatellut ostaa uuden näytönohjaimen syksyllä milloin uutta sukupolvea oli alunperin ennustettu. Jos ensivuoteen menee niin pitänee varmaa aleja lähtee seurailemaan.

Tietokone; Emo=Asus PRIME B450-PLUS, Prosessori=AMD Ryzen 7 2700X, Nayttis=Asus GTX 970 turbo, Muisti=16gb 3200Mhz DDR4, Kovalevytila=250gb SSD/15TB normaali.

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Kaikki 20 nm kapasiteetti Applen tuotteille... Joillakin on varaa maksaa!

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Philips TV:n äänentoisto HDMI-kaapelilla vahvistimeen 6 Kotiteatterin äänentoisto
Samsungin kuvaongelma 3 Android -keskustelu
google tili kaapattu 106 Windows -ongelmat
Biisiketju 5296 Vapaata keskustelua
Uutta näyttöä 27" n:300e 1 Tietokoneen näytöt
RTX 3060 12gb 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Nettiyhteyden jakaminen pöytäkoneeseen 11 Android -keskustelu
katoavat ketjut 71 Palautetta ylläpidolle
Windows 10 - Keskustelu 1234 Windows -ongelmat
Windows 11 - Keskustelu 217 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä