AMD julkaisi neljännesvuosikatsauksensa: ei 20 nm näytönohjaimia tänä vuonna

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (2)

AMD julkaisi neljännesvuosikatsauksensa: ei 20 nm näytönohjaimia tänä vuonna
AMD julkaisi kuluneella viikolla ensimmäisen neljännen tuloksensa, joka jäi 20 miljoonaa dollaria tappiolliseksi. Yritys valotti myös tulevaisuudensuunnitelmiaan tulevien prosessitekniikoiden suhteen.

AMD:n liikevaihto oli Q1 2014 1,4 miljardia dollaria, mikä on 28% kasvu edellisvuoteen verrattuna. Erityisen hyvin menestyivät näytönohjainpuoli, kun taas pelikonsolipiirien toimitukset vähenivät joulusesonkiin verrattuna. Myös Computing Solutions -yksikön tulos laski 8% työpöytäkoneiden ja piirisarjojen myynnin vähentyessä, mitä osittain korvasi kasvaneet kannettavien toimitukset.

Näytönohjainpuolta vahvistivat uudet R9- ja R7-sarjan näytönohjaimet joiden menekki oli odotettua suurempi kiitos kryptovaluuttojen kaivajien. AMD ei ottanut erityisemmin kantaa mainaustrendiin, mutta Senior VP Lisa Su kertoi yrityksen seuraavan kryptovaluuttojen kehitystä ja sen vaikutusta AMD:n suunnitelmiin näytönohjainten osalta.

AMD muutti myös sopimustaan GlobalFoundriesin kanssa piirien valmistuksen osalta, ja yritys aikoo ostaa tänä vuonna noin 1,2 miljardin dollarin edestä valmistuskapasiteettiä. Tähän sisältyy myös näytönohjainpiirien ja konsolipiirien valmistusta, jota on aiemmin tehty TSMC:llä.


Lisa Sun mukaan AMD aikoo jatkaa vielä tämän vuoden 28 nm prosessilla valmistetuilla tuotteilla, ja siirtyvän sen jälkeen 20 nm prosessiin ja myöhemmin FinFETeihin, mutta ei erotellut onko kyseessä suorittimet tai näytönohjaimet. Arvioiden mukaan Nvidia aikoo julkaista Maxwell-sukupolven näytönohjaimet 28 nm prosessilla vielä tämän vuoden puolella, ja jos myös AMD julkaisee uusia näytönohjaima tämän vuoden puolella, ovat ne mitä luultavammin valmistettu 28 nm prosessilla. TSMC:n 20 nm prosessin huhutaan olevan varattu lähes yksinomaan Applelle tämän vuoden puolella. Myös GlobalFoundries tarjoaa omaa 20 nm prosessia, joten voi olla mahdollista, että AMD käyttäisi ensi vuonna GlobalFoundriesia uusien näytönohjainpiirien valmistukseen.

Seuraavan näytönohjainsukupolven koodinimeksi on huhuttu Pirate Islands, mutta vankkaa tietoa sen tuomista muutoksista ei ole. Nvidia lupaili Maxwellin seuraajan Voltan tuovan mukanaan 3D-muistit, ja samaa ollaan uumoiltu jo Pirate Islandsiin HBM:n (High Bandwidth Memory) muodossa. AMD on kehittänyt HBM:n yhteistyössä SK Hynixin kanssa, ja massatuotannon kerrotaan alkavan ensi vuonna. HBM:n päällekkäin ladotut muistipiirit lupaavat roimia parannuksia muistikaistassa verrattuna nykyisiin GDDR5-toteutuksiin.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

mcmopo
mcmopo
Mitä muuta voi sanoa kuin damn. Itse olin ajatellut ostaa uuden näytönohjaimen syksyllä milloin uutta sukupolvea oli alunperin ennustettu. Jos ensivuoteen menee niin pitänee varmaa aleja lähtee seurailemaan.

Tietokone; Emo=Asus PRIME B450-PLUS, Prosessori=AMD Ryzen 7 2700X, Nayttis=Asus GTX 970 turbo, Muisti=16gb 3200Mhz DDR4, Kovalevytila=250gb SSD/15TB normaali.

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Kaikki 20 nm kapasiteetti Applen tuotteille... Joillakin on varaa maksaa!

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Lenovo T510 Win7-Win10 ongelma. 34 Ajuri- ja softaongelmat
Finelite ovet auki 21 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
HP Spectre x360 convertible 13-ac0XX 1 Myydään
chromecast ongelmia 4 WLAN ja lähiverkot
Elisa viihde premium 3 HD-kanavat
Biisiketju 5213 Vapaata keskustelua
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 47 Vapaata keskustelua
Pelejä ilmaiseksi 115 PC:n pelit
Windows 11 - Keskustelu 194 Windows -ongelmat
Uudelleenohjaus https -> http ? 7 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä