Ubuntu 14.04 julkaistiin - nähdään tulevaisuudessa kaupallisissa tableteissa

Kirjoittaja Sami Koivunen, | Kommentteja (4)

Ubuntu 14.04 julkaistiin - nähdään tulevaisuudessa kaupallisissa tableteissa
Ubuntu on päivitetty Trusty Tahr -koodinimelliseen 14.04 -versioon. Suurimpina muutoksina Ubuntu tarjoaa 1.0 -versiollisen käyttöjärjestelmän tableteille, tuen korkean resoluution näytöille (HiDPI), tuen kosketusnäytöille ja tuen multi-touch -kosketuslevykäyttöön.

Trusty Tahr on LTS-versio, eli päivityksen tuki jatkuu seuraavan viiden vuoden ajan normaalin yhdeksän kuukauden sijaan. Pidemmällä aikavälillä Canonicalin tavoitteena on käyttöjärjestelmä, joka pyörii kaikilla mahdollisilla alustoilla, kuten puhelimilla, tableteilla, pöytäkoneilla ja servereillä. Toistaiseksi käyttäjä joutuu kuitenkin asentamaan eri asennuspaketit joka alustalle. Tableteista tuettuina ovat tällä hetkellä Nexus 10 ja vuoden 2013 Nexus 7. Puhelimista tuettuina ovat puolestaan Nexus 4 ja Galaxy Nexus.


Ubuntu kertoo käyttöjärjestelmän tablettiversion olevan toistaiseksi ainoastaan harrastajille ja kehittäjille suunnattu. Tablettikäyttöjärjestelmä sisältää Ubuntun Scopes-, Applications- ja Side Stage -ominaisuudet, mutta ei ole LTS-tuellinen ja käyttäjille onkin luvattu aktiivisesti julkaistavia päivityksiä. 14.04 -version on kuitenkin luvattu olevan pohja ensimmäiselle kaupalliselle Ubuntu-tabletille, joka rakennetaan yhdessä Ubuntun yhteistyökumppaneiden kanssa.

Canonicalin CEO Jane Silber kertoo Ubuntun tiedotteessa Trusty Tahrin olevan erinomainen vaihtoehto esimerkiksi Windows XP- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmille niiden tullessa elämänkaarensa päähän. Uusi Ubuntu tarjoaa laajennettujen turvallisuusominaisuuksien lisäksi muun muassa tuen korkean resoluution näytöille laajasti näyttökohtaisilla skaalausasetuksilla.

Sovelluksista päivitettyinä löytyvät muun muassa LibreOffice 4.2, Shotwell 0.18, GIMP 2.8, Inkscape 0.48.4 ja selaimista Firefox ja Chromium.

Virallinen lista päivityksen tuomista muutoksista löytyy täältä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

4 kommenttia

Pc_P
Pc_P
Tässähän tätä asentelen xp:n tilalle... Vanilla on myös kokeilussa

890GX Extreme3,Phenom II X6 1055T,Mugen 2,GTX 460 OC,Kotelo R3,HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz,Kiintolevy F3 1TB,
Blu-ray,Antec TruePower 550W,BenQ 24LED,Acer V223HQ,Creative Gigaworks T3,Razer Arctosa,Logitech G400,Siberian V2 Blue Edition,G27 Ratti,Asus X5DC läppäri,Samsung 6-sarjan 40,PS3 320Gb,NuForce NE700X,Brother MFC-J6710DW, Nokia Lumia 800, Motorola Razr Maxx, B&W C5 mobile headphones

Hate029
Hate029
Ubuntu(linux)puhelinta odotellessa. Kohta saa koko laitesarjan linuxilla (pc-tablet-phone). Houkuttaisi jo lumia920 vaihtaa ubuntuluuriin. Saisi kalenterin ainakin synkronoitua tietsikan kanssa. Tiedä sitten kuinka hyvin tuo noissa toimii.
Pc_P
Pc_P
Hyvin toiminut tähän asti ja jopa netflixin sain näkymään 10/10.

890GX Extreme3,Phenom II X6 1055T,Mugen 2,GTX 460 OC,Kotelo R3,HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz,Kiintolevy F3 1TB,
Blu-ray,Antec TruePower 550W,BenQ 24LED,Acer V223HQ,Creative Gigaworks T3,Razer Arctosa,Logitech G400,Siberian V2 Blue Edition,G27 Ratti,Asus X5DC läppäri,Samsung 6-sarjan 40,PS3 320Gb,NuForce NE700X,Brother MFC-J6710DW, Nokia Lumia 800, Motorola Razr Maxx, B&W C5 mobile headphones

v1gor
v1gor
Arvioista päätellen paras Ubuntu tähän asti. Taidan silti odottaa Linux Mint 17:sta... Mint:issä on jotakin eritavalla miellyttävää kuin Ubuntussa, johon se kuitenkin perustuu. Varsinkin XFCE-työpöytä keveydessään tuo väkevän voimantunteen =)

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Philips TV:n äänentoisto HDMI-kaapelilla vahvistimeen 6 Kotiteatterin äänentoisto
Samsungin kuvaongelma 3 Android -keskustelu
google tili kaapattu 106 Windows -ongelmat
Biisiketju 5296 Vapaata keskustelua
Uutta näyttöä 27" n:300e 1 Tietokoneen näytöt
RTX 3060 12gb 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Nettiyhteyden jakaminen pöytäkoneeseen 11 Android -keskustelu
katoavat ketjut 71 Palautetta ylläpidolle
Windows 10 - Keskustelu 1234 Windows -ongelmat
Windows 11 - Keskustelu 217 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä