Aiotko pysyä Windows XP:ssä? Näin voit yrittää suojautua tietoturvauhilta

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (13)

Aiotko pysyä Windows XP:ssä? Näin voit yrittää suojautua tietoturvauhilta
Windows XP:n tuki päättyy 8. huhtikuuta, joten nyt on korkea aika miettiä mitä käyttöjärjestelmää aiot tulevaisuudessa käyttää. Päivitätkö käyttöjärjestelmän Windows 7:ään tai 8.1:een, ostatko uuden tietokoneen (siirryt uuteen käyttöjärjestelmään), siirrytkö johonkin Linux-distribuutioon (esimerkiksi Ubuntuun) vai jatkatko nykyiseen malliin, eli käytät XP:tä.

Tietokonekauppiaat ja Microsoft opastavat XP-käyttäjiä siirtymään uuden Windowsin pariin, mikä saattaa pakottaa sinut vaihtamaan tietokoneenkin uudempaan malliin. Vaikka neuvon taustalla onkin taloudellisia motiiveja, on loppukäyttäjän edunkin mukaista käyttää käyttöjärjestelmää, jonka tietoturvasta ohjelmistokehittäjä on luvannut pitää huolen.

Mikäli et tiedä onko sinun tietokoneessasi Windows XP, voit tarkistaa käyttöjärjestelmäversiosi vierailemalla tämän linkin takaa löytyvällä verkkosivulla. Jos sivusto ilmoittaa tietokoneessa olevan Windows XP, sinun tulisi päästä siitä tavalla tai toisella eroon.


Jos päätät päivittää uudempaan Windowsiin kannattaa lukea Microsoftin laatima ohje, jossa neuvotaan miten saat nykyiset tietosi siirrettyä uuteen käyttöjärjestelmään. Ennen kuin päivität käyttöjärjestelmän, kannattaa tarkistaa täyttääkö nykyinen tietokoneesi uuden käyttöjärjestelmän laitteistovaatimukset. Mikäli se ei täytä vaatimuksia, on vaihtoehtoinasi joko vaihtaa kevyeeseen Linuxiin tai ostaa kokonaan uusi tietokone (Windows-, OS X- tai Chrome OS -pohjainen) ja siirtää vanhat tiedot siihen.

Windows XP:een parissa jatkaminenkin on tietysti mahdollista huhtikuun 8. päivän jälkeenkin, mutta erityisen suositeltavaa se ei ole. Jos tartut tähän vaihtoehtoon, voit yrittää suojata tietokonettaisi seuraavilla nikseillä.
  • Asenna Windows XP -tietokoneeseesi kaikki uusimmat käyttöjärjestelmäpäivitykset.
  • Harkitse vaihtoehtoisiin selaimiin, kuten Firefoxiin, Operaan, Chromeen ja Safariin, siirtymistä.
  • Poista tarpeettomat sovellukset sekä selainlaajennukset ja päivitä vanhentuneet versiot uusiin.
  • Asenna selaimeen skriptien automaattisen suorittamisen estävä laajennos, kuten NoScript (Firefox), ScriptSafe (Chrome) tai NotScript (Opera)
  • Määritä selain kysymään aina mitä verkosta ladattaville tiedostoille tehdään.
  • Päivitä virustorjunta ja palomuuri uusimpiin versioihin.
  • Käytä tietokonetta luotetussa verkossa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

13 kommenttia

dRD
dRD
Kahteen omaan/mun ylläpidossa olevaan XP-koneeseen olen asennellut Lubuntua, toimii surffilauta + kevyessä officekäytössä ihan mainiosti. Ja on ollut teknopelkoisillekin käyttökelpoinen käyttis, kun softavalikoimana on käyttänyt Chromium + Thunderbird + Dropbox + LibreOffice -yhdistelmää.

Pojan 6v vanha vähän tehokkaampi (tais olla 2GB muistia ja aikanaan suht tehokas C2D + aikanaan suht tehokas GeForce) XP-kone, jolla pelailee Minecraftia, katselee Youtubea ja pelailee joitain asennettavia ilmaispelejä (World of Tanks, jne mitä näitä nyt on), vaatii vielä jotain ratkaisua alle.
R4ndom1
R4ndom1
Microsotin laitteistovaatimukset eivät ole mistään kotoisin, et oikeasti pysty käyttämään seiskaa tai kasia, jos koneessa on alle 3gb ram muistia, saat venata puoli tuntia selaimen käynnistystä. Kokemusta on.
nwind
nwind
Originally posted by R4ndom1:
Microsotin laitteistovaatimukset eivät ole mistään kotoisin, et oikeasti pysty käyttämään seiskaa tai kasia, jos koneessa on alle 3gb ram muistia, saat venata puoli tuntia selaimen käynnistystä. Kokemusta on.
No ei pidä paikkaansa ollenkaam ainakaan W7 starter version kanssa. Windows starter ja 2gb muistia miniläppärissä riittää hyvin perus nettaukseen ja pieneen videoiden katsomiseen. :). Kyllä se on käyttäjässä monesti vika jos ahdetaan se oma kone täyten kaiken maailman bloatwarea :) Seiska on kuitenki ihan ok käyttis onnettomalla 1.6ghz atomillakin :D Hiukan kun jaksaa lueskella optimointia niin monesti mopo konekkin alkaa rullata kivasti. Internetin aikakaudella kuitenkin tietoa saa jos jaksaa etsiä.
arcanix
arcanix
Jos ei kykene päivittämään käyttistä niin tuskin osaa noiden vinkkienkään mukaan toimia. Jos taas on budjettikysymys niin vaikka just Ubuntua tai Lubuntua (jos kone on xp:n julkaisun aikoihin ostettu) kehiin.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7. huhtikuuta, 2014 @ 15:04
mcmopo
mcmopo
"vaihtoehtoinasi joko vaihtaa kevyeeseen Linuxiin tai ostaa kokonaan uusi tietokone (Windows-, OS X- tai Chrome OS -pohjainen) ja siirtää vanhat tiedot siihen."

Niin ja päivittää tiekonotta ei tietenkään pysty?

"Päivitä virustorjunta ja palomuuri uusimpiin versioihin."

Useimmat käyttää avastia tai jotain muuta ilmaista virustorjuntasoftaa. Nämä ei sisällä palomuuria. Olisi ehkä hyvä ollut tästäkin mainita.

Tietokone; Emo=Asus PRIME B450-PLUS, Prosessori=AMD Ryzen 7 2700X, Nayttis=Asus GTX 970 turbo, Muisti=16gb 3200Mhz DDR4, Kovalevytila=250gb SSD/15TB normaali.

blokki
blokki
Originally posted by R4ndom1:
Microsotin laitteistovaatimukset eivät ole mistään kotoisin, et oikeasti pysty käyttämään seiskaa tai kasia, jos koneessa on alle 3gb ram muistia, saat venata puoli tuntia selaimen käynnistystä. Kokemusta on.
Jo socket 939 1-ydin prossulla ja 1,5 gigalla toimii win 7 mikä tahansa versio nettikäytössä kohtalaisesti, erillinen näyttis ehdoton tuolla muisti määrällä.

Jos ei alle 3 gigalla muistia toimi, niin sanon vaan että evotat aika lahjakkaasti.

Ja Core Duo T2450 prossu, 2 gigaa muistia, ja joku VIA:n integroitu näyttis, riittää kasille ihan hyvin.

Kotikone: MSI Z77A-G43, Intel Core i3 2100, A-Data 1x4gb&1x2gb (6gb),Asus (nvidia) geforce gts450 arctic accelero s1 plus jäähyllä,Asuksen DVD kärytin,Bequiet 500w,Aerocool Strike X One + 1 lisätuuletin, Samsung 830 64gb SSD, seagate barracuda 7200.9 250gb,UV:n väriset neonvalot,TL-WN751ND WLAN kortti, win 7 64bit
Työkone: abit kn9, amd athlon64 x2 5200+ am2 @ 3.1ghz &macho hr02,1,5gb,radeon x1950xt 512mb PCI-E, FSP400-60THN-P 400w,2x80gb western digitalia raidissa 160gb ide ja sata levyt,buffalo wli2 pci g54s, LG:n polttava cd/dvd rw asema,soundblaster live24, jokumikälie kotelo, Win7 32bit

R4ndom1
R4ndom1
Originally posted by nwind:
Originally posted by R4ndom1:
Microsotin laitteistovaatimukset eivät ole mistään kotoisin, et oikeasti pysty käyttämään seiskaa tai kasia, jos koneessa on alle 3gb ram muistia, saat venata puoli tuntia selaimen käynnistystä. Kokemusta on.
No ei pidä paikkaansa ollenkaam ainakaan W7 starter version kanssa. Windows starter ja 2gb muistia miniläppärissä riittää hyvin perus nettaukseen ja pieneen videoiden katsomiseen. :). Kyllä se on käyttäjässä monesti vika jos ahdetaan se oma kone täyten kaiken maailman bloatwarea :) Seiska on kuitenki ihan ok käyttis onnettomalla 1.6ghz atomillakin :D Hiukan kun jaksaa lueskella optimointia niin monesti mopo konekkin alkaa rullata kivasti. Internetin aikakaudella kuitenkin tietoa saa jos jaksaa etsiä.
Originally posted by blokki:
Originally posted by R4ndom1:
Microsotin laitteistovaatimukset eivät ole mistään kotoisin, et oikeasti pysty käyttämään seiskaa tai kasia, jos koneessa on alle 3gb ram muistia, saat venata puoli tuntia selaimen käynnistystä. Kokemusta on.
Jo socket 939 1-ydin prossulla ja 1,5 gigalla toimii win 7 mikä tahansa versio nettikäytössä kohtalaisesti, erillinen näyttis ehdoton tuolla muisti määrällä.

Jos ei alle 3 gigalla muistia toimi, niin sanon vaan että evotat aika lahjakkaasti.

Ja Core Duo T2450 prossu, 2 gigaa muistia, ja joku VIA:n integroitu näyttis, riittää kasille ihan hyvin.
Itse asensin vanhempieni koneeseen kasin (pro), 2gb ram muistia, c2d 2,2GHz ja koneen käyttö on hirveää tuskaa. Ehkä olen tottunut hyvään.

edit. siis kone toimi heti käyttiksen asennuksen jälkeen suhteellisen nopeasti, mutta kuukauden käytön jälkeen kone on ihan tuhottoman hidas.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7. huhtikuuta, 2014 @ 18:41
ep_
ep_
Itse päädyin ratkaisuun, jossa korvasin XP:n Linux Mintillä (sukulaisten koneilla). Eteenkin iäkkäämpien henkilöiden tietokoneen käyttö liittyy lähinnä kevyeen tekstinkäsittelyyn, sähköpostiin ja nettipankin & Veikkauksen käyttöön, johon Linux Mint sopii hyvin. Puoli vuotta on kulunut eikä ensimmäistäkään valituksen sanaa ole kuulunut. Päinvastoin kaikki kehuvat vain koneidensa toimivan nopeammin kuin aiemmin (yllätys yllätys!! ;-) ). Cinnammon muistuttaa niin paljon tavallista XP:tä, joten käytössäkään heillä ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Ja mikäli Cinnammon näyttää liian pelottavalle, Zorin OS on hyvä vaihtoehto. Linux ei siis ole lainkaan hassumpi vaihtoehto niille, joille Windowsinkin käyttäminen tuottaa ongelmia, kunhan distron ja työpöytäympäristön valitsee oikein. Mitä olen itse huomannut, niin kukaan sukulaisista (joille Mintin laitoin) ole välittänyt lainkaan, onko koneella Windows vai Linux kunhan laskujen maksu, sähköpostit, kameran muistikortin tyhjennys ja pienimuotoinen tekstinkäsittely onnistuu helposti ja totuttuun tapaan.

Toinen vaihtoehto olisi ollut toteutta ja opettaa nämä tässä jutussa mainitut jutut, mutta eipä olisi juuri tehonnut ja pian olisi pitänyt käydä korjailemassa tuhoja... Windowsin korvaaminen Linuxilla ei ollut vaikea päätös ja kaiken lisäksi näyttäisi osoittautuneen oikeaksi :-)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7. huhtikuuta, 2014 @ 18:42

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Tjoo... Linux on hyvä alusta, kunhan joku osaa konfata sen sellaiseen kuntoon, että ummikko pärjää sillä. Eli ehdottomasti suosittelemisen arvoinen vaihtoehto.
R4ndom1
R4ndom1
Originally posted by hannibal_pjv:
Tjoo... Linux on hyvä alusta, kunhan joku osaa konfata sen sellaiseen kuntoon, että ummikko pärjää sillä. Eli ehdottomasti suosittelemisen arvoinen vaihtoehto.

Nykyään linux distot ovat niin helppokäyttösiä, että ne on valmiita heti asennuksen jälkeen. Kaikki laitteet toimivat yleensä ilman ajureiden asennusta, näyttiksen ajurit tosin kannattaa asentaa. Distroissa tulee monesti samasssa pakettissa openoffice/libreoffice, firefoxi ja muut open-source perussoftat, monissa distorissa tulee mukana mm bittorrent clienttejä ja muita erittäin hyödyllisiä ohjelmia. Linuxin asennnus ja sovellustenasennus on oikeastaan huomattavasti helpompaa kuin windowsin. Sovellusten asennus terminaalista on joillekkin hieman uutta, mutta kun sen oppii, niin sovellukset asentaa erittäin nopeasti ja turvallisesti, ilman mainosohjelmia. Linuxi vaati erittäin paljon totuttelua, mutta mitä paremmin sen käytön hallitsee, sitä paremmalta se tuntuu.
dRD
dRD
Originally posted by hannibal_pjv:
Tjoo... Linux on hyvä alusta, kunhan joku osaa konfata sen sellaiseen kuntoon, että ummikko pärjää sillä. Eli ehdottomasti suosittelemisen arvoinen vaihtoehto.

En ollut koskaan konffannut desktop-Linuxia ennen kuin isälleni Lubuntun säädin tuossa vuosi takaperin. Toki IT-alan osaamista nyt oli ehkä karvan verran keskivertokuluttajaa enemmän, mutta summaryna voisin sanoa, että ne "näistä normikuluttaja ei olisi todennäköisesti selvinnyt"-kohdat liittyivät tulostinajurien asennukseen, hiiren herkkyyden säätöihin ja yhden Windows-softan Winen kautta ajamiseen. Noista kaksi ensimmäistä vaati command linen käyttöä ja jälkimmäinen command linea ja himpun verran muutakin lisäsäätöä.

Kaikki muu meni pitkälti klik, klik, klik visuaalisella UI:lla klikkaillessa softia asentumaan.

Eli yhteenvetona: käytön helppous on mennyt ihan valtavasti eteenpäin. Todennäköisesti Ubuntussa osa noistakin mainitsemistani kohdista on tehty helpommaksi kuin pikkuveljessään.
ep_
ep_
Originally posted by dRD:

En ollut koskaan konffannut desktop-Linuxia ennen kuin isälleni Lubuntun säädin tuossa vuosi takaperin. Toki IT-alan osaamista nyt oli ehkä karvan verran keskivertokuluttajaa enemmän, mutta summaryna voisin sanoa, että ne "näistä normikuluttaja ei olisi todennäköisesti selvinnyt"-kohdat liittyivät tulostinajurien asennukseen, hiiren herkkyyden säätöihin ja yhden Windows-softan Winen kautta ajamiseen. Noista kaksi ensimmäistä vaati command linen käyttöä ja jälkimmäinen command linea ja himpun verran muutakin lisäsäätöä.

Kaikki muu meni pitkälti klik, klik, klik visuaalisella UI:lla klikkaillessa softia asentumaan.

Eli yhteenvetona: käytön helppous on mennyt ihan valtavasti eteenpäin. Todennäköisesti Ubuntussa osa noistakin mainitsemistani kohdista on tehty helpommaksi kuin pikkuveljessään.
Helppous on tosiaan mennyt huomattavasti eteenpäin. Lisäksi nykyisin useimmat perusohjelmat voi Ubuntussa (ja esim. Linux Mintissä) asentaa Ubuntu Software Centeristä yhtä nappia painamalla. Paljon yksinkertaisemmin homma ei voisi toimia.

Linux Mint on vielä malliesimerkki valmiista paketista. Mukana on kaikki tarvittava: tulostinajurit, ajurit "mokkuloille", Flash, IcedTea (javakikkare), LibreOffice, Firefox. Käytännössä siis kaikki, mitä peruskäyttäjä tarvitsee. Itseasiassa Linux Mintin asennus säätämisineen sujui odotettamaani helpommin. Odotin, että pitäisi ruveta asentelemaan usb-modeswitchia yms. mokkulaa varten ja tulostimelle omia ajureita, mutta homma paljastuikin toimivan periaatteella "tökkää laite koneeseen ja olet valmis". Mikäs siinä. :-)

dRD:lle:
Ainakin Androidilla näyttäisi tuo uutiskommentin muokkauslaatikko täällä Hardwaressa olevan "epäkunnossa". Se romahtaa jotenkin kokoon. Siitä tulee vain kaksi riviä korkea ja laatikko on noin 10 merkkiä leveä. Kommenttien muokkaus ei ole kovin miellyttävää :-).
http://i7.aijaa.com/b/00010/13184688.jpg
Tarkemmat järjestelmätiedot tallentunevat kommentin mukana, mutta kysessä Chrome-selain Andoid-tabletilla (10" näytöllä, 1280x800)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7. huhtikuuta, 2014 @ 20:27

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

sam49
sam49
Originally posted by hannibal_pjv:
Tjoo... Linux on hyvä alusta, kunhan joku osaa konfata sen sellaiseen kuntoon, että ummikko pärjää sillä. Eli ehdottomasti suosittelemisen arvoinen vaihtoehto.

MItä siinä pitää konfiguroida eli virittää ? Olen asentanut vuosien mukana monia Linuxeja, ainakin Red Hat, jota ammattikäyttäjät pitävät nykyään parhaana, SuSe eri versioita, Ubuntuja ja joitain, joita en nyt muista. Niihin Open Office tai Libre Office, selaimia, yms. eikä käytännössä ole tarvinnut juuri muuta kuin kielen valinnan. 1990-luvulla oli ongelmia äänen kanssa, mutta ei nykyään. Kavereide mukaan Winellä toimivat useat hankalatkin Windows ohjelmat Linuxissa, jopa pelit. Pelikoneena Windows on kyllä parempi.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Biisiketju 5398 Vapaata keskustelua
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Näytä lisää viestejä