AfterDawn logo

Microsoft julkaisi MS-DOSin ja Wordin lähdekoodit

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Microsoft on päättänyt julkaista MS-DOS 1.1- ja 2.0 -käyttöjärjestelmien sekä Word for Windows 1.1a -tekstinkäsittelyohjelmiston lähdekoodit kaikkien saataville. Lähdekoodien tarjoamisesta vastaa Computer History Museum.

Ohjelmistojätin voittoisa taival tietokoneiden käyttöjärjestelmien parissa alkoi MS-DOSista 1980-luvun alussa. Tietokonevalmistaja IBM oli päättänyt tuoda markkinoille standardikomponenteista kootun tietokoneen, jota varten yhtiö tarvitsi käyttöjärjestelmän. IBM:llä oli ohjelmointitaitoa omastakin takaa, mutta yhtiö halusi ulkoistaa softakehityksen. Microsoft lupasi IBM:lle kehittää heidän kaipaamansa ohjelmiston, vaikkei senkään tarjonnasta löytynyt tarvittavaa käyttöjärjestelmää.

Microsoft ratkaisi ongelman hankkimalla täydet oikeudet Seattle Computer Productsin kehittämiin ohjelmistoihin ja lisensoi ne eteenpäin IBM:lle. Ensimmäinen MS-DOS tuki vain diskettejä, mutta Microsoft uudelleenkirjoittamassa MS-DOS 2.0:sta löytyy jo tuki kiintolevyille.


Microsoft kehitti myös tekstinkäsittelyohjelmiston käyttöjärjestelmälleen, Word for DOSin. Se ei kuitenkaan kyennyt haastamaan markkinajohtaja WordPerfektiä. Tekstinkäsittelymarkkinoista Microsoft sai vahvan otteen vuonna 1989 julkaistun Word for Windowsin avulla, joka keräsi jo neljä vuotta myöhemmin puolet tekstinkäsittelyohjelmistojen liikevaihdosta.

MS-DOSin ja Wordin historiasta löytyy lisää tietoa Computer History Museumin sivuilta (MS-DOS, Word). Lähdekoodit on löytyvät edellisten linkkien takaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT