Nvidia julkaisi ensimmäiset Maxwell-näytönohjaimet

Kirjoittaja Panu Roivas,

Nvidia julkaisi ensimmäiset Maxwell-näytönohjaimet
Nvidia on tänään odotetusti julkaissut GeForce GTX 750 ja 750 Ti -näytönohjaimet, jotka pohjautuvat uuteen Maxwell-arkkitehtuuriin. Nvidia lupaa kortille edelliseen sukupolveen verrattuna kaksinkertaista suorituskykyä ja tehonkulutuksen puolitusta.

GeForce GTX 750 ja 750 Ti antavat esimakua tulevasta, sillä uudesta arkkitehtuurista huolimatta ne käyttävät edelleen 28 nm valmistusprosessia, ja Nvidia onkin jo kertonut, että tehokkaampia Maxwell-näytönohjaimia nähdään vasta loppuvuodesta uudella. Yritys lupaa kuitenkin GTX 750 Ti:n riittävän pelailuun 1080p-resoluutiolla ja medium-asetuksilla useimmissa peleissä. GeForce GTX 750:n ja 750 TI:n suositushinnat Suomessa ovat 114 euroa 143 euroa.GTX 750 Ti on 60 W näytönohjain, joten se ei tarvitse erillistä lisävirtaliitintä, ellei sopimusvalmistaja ole sitä lisännyt omaan versioonsa. Liitinpuolelta Nvidian referenssikortista löytyy miniDP sekä 2xDVI. Sopimusvalmistajien korteissa kannattaa ottaa huomioon, että GSync-tuki vaatii DisplayPort-liitännän, jota ei löydy kaikista sopimusvalmistajien versioista.
Arkkitehtuuripuolella GTX 750 Ti:n käyttämä 148 mm² mm GM107-piiri koostuu 640 CUDA-ytimestä, jotka toimivat 1025 MHz peruskellotaajuudella, boost-taajuuden ollessa 1085 MHz. Muistien osalta budjettikortti tyytyy 128-bittiseen väylään ja kahteen gigatavuun 1350 MHz:n GDDR5-muistia.

Maxwell-arkkitehtuurin tuomia muutoksia ovat muun muassa 192 CUDA-ytimen SM-blokit on nyt ryhmitelty uudestaan 128 yksikön ryhmiin, jotka on edelleen jaoteltu neljään 32 ytimen blokkeihin. Lisäksi Nvidia on lisännyt massiivisen kahden megatavun L2-välimuistin, siinä missä aiemmat Kepler-näytönohjaimet tyytyivät 256 kilotavun L2-välimuistiin.Maxwell osaa myös kryptovaluuttojen kaivuuta selkeästi Kepleriä paremmin, ja ohittaa Litecoinissa jopa AMD:n energiasyöpömmät kortit.Nvidia kortin pääkilpailija on AMD:n Radeon R7 260X. GTX 750 Ti on suorituskyvyltään hieman nopeampi, mutta 60 w tehonkulutuksellaan se on selkeästi edellä AMD:n vanhempaa GCN 1.1 -arkkitehtuuria. AMD julkaisti myös vastikään Radeon R7 265 -näytönohjaimen, joka on puhtaasti suorituskykyä katsoen hintaluokan tehokkain kortti, vaikkakin tehonkulutuksen kustannuksella.


Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
RTX 3060 12gb 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Nettiyhteyden jakaminen pöytäkoneeseen 11 Android -keskustelu
Biisiketju 5294 Vapaata keskustelua
katoavat ketjut 71 Palautetta ylläpidolle
Windows 10 - Keskustelu 1234 Windows -ongelmat
Windows 11 - Keskustelu 217 Windows -ongelmat
Hinnoittelu kysymys 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
ZTE MC801A ja MESH-verkko 2 WLAN ja lähiverkot
google tili kaapattu 98 Windows -ongelmat
Näytön rakeisuus HDMI-kaapelia käytettäessä 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä