Tutkimusyhtiö: Apple voisi siirtää mobiilisuorittimien valmistuksen Intelille

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Tutkimusyhtiö: Apple voisi siirtää mobiilisuorittimien valmistuksen Intelille
Mikropiirimarkkinaa seuraava tutkimusyhtiö IC Insights arvioi, että Applen ja Intelin kannattaisi lyöttäytyä yhteen iPhone-puhelimissa ja iPadeissa käytettävien mikropiirien valmistuksessa. Tämä voisi olla järkevää molempien yhtiöiden kannalta.

IC Insightsin mukaan Apple valmistutti viime vuonna kaikkiaan 246 miljoonaa A-sarjan suoritinta, joiden arvoksi se laski 3,1 miljardia dollaria (12,6 dollaria kappaleelta). Niiden tuotannosta huolehtii tällä hetkellä Samsung.

Apple ja Samsung kilpailevat kovasti kuluttajamarkkinoilla, minkä vuoksi Apple on alkanut siirtää sen tuotteissa käytettävien komponenttien valmistusvastuuta muille yhtiöille. On arvioitu, että seuraavan Applen mobiilisuorittimen (A8) valmistettaisiin taiwanilaisen TSMC:n tehtailla 20 nanometrin prosessilla.


Intel johtaa tällä hetkellä mikropiirien valmistusekniikassa ja se on jo aloittanut siirtymisen 14 nanometriin. Seuraava askel valmistustekniikassa on 10 nanometriä, johon siirtymisen Intel saattaa aloittaa jo ensi vuonna. Intelin osaamisen ansiosta Applen tuotteiden virrankulutusta saataisiin pienennettyä ja akkukestoa kasvatettua. Mikäli Apple pystyisi siirtymään uusiin tuotantotekniikoihin kilpailijoitaan nopeammin, voisi siitä muodostua hyvinkin keskeinen kilpailuvaltti.

Tällä hetkellä Intelillä on uuden 14 nanometrin tuotantoon tarkoitetun Fab 42 -tehtaan seinät pystyssä, mutta tuotantolaitteita sinne ei ole vielä tilattu – eikä tilatakaan vielä hetkeen. Syynä Fab 42:n tyhjillään pitoon on se, että Intel ei tarvitsekaan lisää tuotantoa. Tämä johtunee PC-myynnin alamäestä, minkä takia Intelin x86-prosessoreita ei tarvita enää entiseen malliin. Intel on tähän asti epäonnistunut yrityksissään päästä tablettien ja puhelimien sisuksiin, joten mobiilin kasvu ei ole korvannut PC-myynnin laskua.

Intel haluaisi varmasti laitokseen tuotantoa: tehtaan rakentaminen ja sen tyhjillään pitäminen ei ole missään nimessä järkevää, vaikkei niitä kaikkein kalliimpia laitteita olekaan ostettu. Samaan aikaan Apple haluaa siirtää tuotannon pois Samsungilta johonkin toiseen, kokonaan sen piireille omistettuun tehtaaseen. TSMC ei sellaista Applelle luvannut, mutta Intel voisi luvata Fab 42:n kokonaan Applen käyttöön. Kuten yllä jo nähtiin, Applen suorittimissa liikkuu isot rahat.

IC Insights spekuloikin ajatuksella, että Intel voisi kalustaa tehtaansa 10 nanometrin tuotantoon tarvittavilla laitteilla ja valmistaa Applen tulevat suorittimet. Huhujen mukaan Apple olisi kuitenkin jo solminut TSMC:n kanssa kolmivuotisen sopimuksen, johon kuuluu 10 nanometrin tekniikalla valmistettavat piirit. On kuitenkin täysin mahdollista, että TSMC-sopimuksen päättymisen jälkeen Apple siirtyy Intelin kelkkaan.

Intelillä on lisenssi ARM-suorittimien valmistukseen ja se on luvannut jo tehdä sellaisia Alteralle. Apple olisi vain astetta isompi asiakas, jollaista Intel kiistatta tarvitsee kun mikropiirien tuotannon painopiste siirtyy mobiililaitteisiin. Vuonna 2011 Intelin talousjohtaja Stacy Smith ei pitänyt mahdottomana sitä, että yhtiö valmistaisi joskus Applen mikropiirit. Isojen asiakkuuksien tärkeys korostuu tulevaisuudessa, sillä Mooren toisen lain mukaan mikropiirien tuotantolaitosten rakennuskustannukset kaksinkertaistuvat neljän vuoden välein. Fab 42:n arvioitu rakennusbudjetti on 5,2 miljardia dollaria.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4926 Vapaata keskustelua
Vaari päivittää 19 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
YLE Areena ongelma 51 Televisiot
FinVip Auki 6 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Kuitupurkki + wifi 2 Laajakaistaliittymät
Kuvankäsittelyohjelmat 2 Vapaata keskustelua
Malwarebytes Antimalware 13 Virukset ja haittaohjelmat
koneen päivitystä 2 Näytönohjaimet - Apua, kokemuksia ja vinkkejä
Hyvät tarjoukset-ketju 1134 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Logitech Z906 3 Kotiteatterin äänentoisto
Näytä lisää viestejä