Thurrott: Microsoft on tekemässä kardinaalivirheen

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (20)

Thurrott: Microsoft on tekemässä kardinaalivirheen
Mainetta Microsoft-asiantuntijana niittänyt Paul Thurrott kritisoi suorin sanoin Windowsin nykyistä tilaa ja suuntaa, johon se on Windows 8.1 Update 1 -päivityksen perusteella menossa. Thurrottin mukaan Windowsista on tulossa sekahedelmäsoppa, joka tarjoaa jokaiselle jotakin, mutta ei lopulta mitään kenellekään.

Thurrottin mielestä Microsoftilta puuttuu selkeä visio siitä mitä Windowsin kuuluisi olla ja miten sillä kuuluisi työskennellä. Selkeän vision puutteen vuoksi yhtiö on joutunut väkisin yhdistämään kaksi erilaista käyttöliittymää yhteen pakettiin, eli työpöydän ja kosketusnäytöille sopivan Metro-palikkanäkymän, ja mahdollistamaan asioiden suorittamisen monella eri tavalla. Windowsin monimuotoisuutta lisää se, että x86- ja ARM-laitteille on omat käyttöjärjestelmänsä. Pyrkimys miellyttämään kaikkia on Thurrottin mielestä kardinaalivirhe, johon Microsoft on aiemminkin langennut.


Yhtiö yrittää miellyttää mahdollisimman laajaa käyttäjäkuntaa, oli heidän kokoonpanonsa millainen tahansa. Keväällä julkaistavassa Update 1:ssa näitä erillään olleita näkymiä yritetään sekoittaa toisiinsa, kuten aiemmassa uutisessa kerroimme.

Microsoftin tulisi Thurrottin mukaan hyväksyä se fakta, ettei Windows voi olla jokaisen mieleen. Ohjelmistojätin tulisikin nyt keskittyä täysin niihin asiakkaisiin, jotka oikeasti käyttävät Windowsia ja yrittää tehdä käyttöjärjestelmä heidän tarkoituksiinsa sopiva. Microsoftin tulisi lopettaa tablet-käyttäjien perään kuolaaminen ja keskittyä työpöytäkäyttäjiin.

"Windows 8 -katastrofista" Thurrott syyttää Windows-pomo Steven Sinofskyä, joka jätti tehtävänsä Microsoftilla heti Windows 8:n julkaisun jälkeen.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

20 kommenttia

leipuri777
leipuri777
Joo tämä Windows 8 oli kyllä melkoinen farssi. Tämä Update 1 pack jäänee viimeiseksi uuden Windowsin tieltä.

Jos Microsoft olisi viisas niin sen kannattaisi panostaa tuohon Windows 7 versioon oikein kunnolla ja hidastaa uusien Office tuotteiden päivitystahtia niin ihmiset saattaisivat alkaa taas luottamaan tähän yritykseen.

Nyt kun esim. yritysten pitäisi tehdä uusia hankintoja niin se Microsoft jää kyllä aina västämättä sinne listan viimeiseksi. Ei uskalla ostaa kun kohta tulee uusi versio, jos liian aikaisin taas hankkii niin siinä on paljon vikoja.

Mut Windows 7 takaisin kauppoihin ja peruttaisivat kokonaan tuon 8 ja 8.1 version. Niille käyttäjille pitäisi tosin antaa Windows 7 korvauksena.

Nykyään tosin kyllä on paljon ilmaisiakin käyttöjärjestelmiä sekä tietty myös maksullisia vaihtoehtoja joten ehkä tuo Windowsin 7 uudelleen nosto saattaa olla jo myöhäistä....

Pahaan jamaan kyllä vetäs Microsoft itsensä, mut Windows 8 versiolla ei ainakaan kannata jatkaa.
G0lden_Kebab
G0lden_Kebab
No näkee sen tuosta W8 osuudesta ettei se mikään hitti ole.

Quote:
Windows voi olla jokaisen mieleen. Ohjelmistojätin tulisikin nyt keskittyä täysin niihin asiakkaisiin, jotka oikeasti käyttävät Windowsia ja yrittää tehdä käyttöjärjestelmä heidän tarkoituksiinsa sopiva. Microsoftin tulisi lopettaa tablet-käyttäjien perään kuolaaminen ja keskittyä työpöytäkäyttäjiin.
Tätähän olen alusta asti sanonut.

27" desktopissa metro on kuin umpisuoli ihmisen kehossa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10. helmikuuta, 2014 @ 16:50
miksu1997
miksu1997
Oma mielipiteeni windows 8.sista on, että se on päivänsä nähnyt. Tosin windows 8:sista saisi fiksumman. Kun siitä otettaisiin metro pois. Ja start valikko tilalle. Ja ne jotka haluaa metron, niin sen voi asetuksista pistää takaisin päälle.

Ja että samanlaiset asetukset löytyisivät suoraan työpöydän puoleisesta ohjauspaneelista.

Nykyään jos haluaa asentaa niin sanotun Unsigned- driverin. Niin joutuu menemään Metron puolelle..... Mitään järkeä? Ei!
R4ndom1
R4ndom1
Originally posted by miksu1997:
Oma mielipiteeni windows 8.sista on, että se on päivänsä nähnyt. Tosin windows 8:sista saisi fiksumman. Kun siitä otettaisiin metro pois. Ja start valikko tilalle. Ja ne jotka haluaa metron, niin sen voi asetuksista pistää takaisin päälle.

Ja että samanlaiset asetukset löytyisivät suoraan työpöydän puoleisesta ohjauspaneelista.

Windows 8 - metro - muut microsoftin älynväläykset = windows 7.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10. helmikuuta, 2014 @ 17:15
miksu1997
miksu1997
Onhan siellä Windows 8:sin työpöydällä jotain parannuksia.
ArttuH5N1
ArttuH5N1
Originally posted by Uutinen:
Thurrottin mielestä Microsoftilta puuttuu selkeä visio siitä mitä Windowsin kuuluisi olla ja miten sillä kuuluisi työskennellä.
Eikös Microsoftilla juurikin ole selkeä visio, mutta ihmiset nyt vain eivät pidä siitä suunnasta mihin tuo visio on Windowsia viemässä?
tataka
tataka
Tuon maaliskuussa olevan päivityksen ideana on että jos laitteessa ei kosketusnäyttöä defaultisti ohittaa modern ui(entinen metro) ja jos tulee start valikko niin ei se ainakaan huonompi ole, ja sitten jos kosketusnäytöllinen laite niin defaultisti menee modern ui puolelle.

Aika järkevää minusta: windows 7/xp läppärillä/pöytäkoneella tykkäävät(tosin seiskan päälle ei kannata asentaa jollei tahdo uusinta direct x) ja sitten tablet/hybridi/kosketusnäytöllisen omistajat saavat hyvin monipuolisen laitteen jota on kivaa käyttää kosketusnäytöllä modern ui puolella ja sitten hiiren ja näppiksen ja ehkä myös erillisessä näytössä perus windowsin puolella.

edit ja sitäpaitsi nyt taitaa tietokoneissa olla murros muutenkin: linuxit rupeaa olemaan jo hyvin tuettuja ja mac on ilmainen päivittää sekä steam tullut linuxille ja muutenkin linux on nostanut päätään.

Oma isosiskoni joka teknologia kammoinen oli pyytänyt mua asentamaan uuteen windows 8 läppäriinsä windows xp ennenkuin oli edes käynnistänyt konetta, mutta ilmeisesti osaa jo käyttää ihan hyvin kun kysyin häneltä :D
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10. helmikuuta, 2014 @ 18:14
Miikkaa
Miikkaa
Kukapa olisikaan voinut arvata, ettei kosketusnäytöille suunniteltu käyttöliittymä sovellu kovin hyvin hiirellä ja näppiksellä käytettäväksi (ja sama toisin päin)?
Anonyymi1
Anonyymi1
Oli pakko tehdä tänne tunnus jotta pääsisi kertomaan oman mielipiteeni ja tietoni.

Microsoftin windows 8 oli rohkea veto ja pitää ottaa riskejä jos aikoo päästä eteenpäin. Metro liittymä on hyvä etenkin tapleteille ja muille kosketus näyttöisille koneille. Microsoftin 8.1 päivitys toi työpöytä näkymää paremmin esille, mutta ei vielä täysin.

Microsofti on kertonut palauttavansa mahdollisuuden käyttää koko käyttöjärjestelmää työpöytä versiona eli suomeksi voit laittaa defaultiksi työpöytä näkymän käynistyksessä ja voit käyttää kaikkia ohjelmia työpöytä näkymässä mukaan lukien metro näkymään varten tehtyjä.

Microsofti tuo myös takaisin kokonaan käynistä valikon. Eli kun nämä on tehty niin minä en ainakaan näe mitään syytä olla käyttämättä windows 8 (tai millä nimellä se versio silloin kulkeekaan ellei se ole jo windows 9):sia.

Tuohon aikasempaan kommenttiin jossa kerrottin yritysten olevan vaikeassa tilanteessa käyttöjärjestelmää valitessa. jos viiden vuoden välein vaihtelee käyttöjärjestelmää niin ei sen pitäisi olla niin vaikea asia. Vuosien kulueass alkavat taitamattomammat työssäkäyvät mennä eläkkeelle ja tilalle tulee alasteelta saakka atk opetusta saaneita työssäkäyviä ihmisiä joille uuden asian opetteleminen ei tule olemaan niin vaikeaa.

Nyky-yhteiskunnassa ilman perus atk taitoa eläminen käy koko-ajan vaikeammaksi. Perustaidolla tarkotan enemmän kuin vain facebookissa ja iltasanomien sivuilla käymistä.

Anonyymi kuittaa ja toivoo vasta kommentteja tai vai muuten kiinnostusta aiheeseen

( Älkää piitatko mahdollisista kirjoitusvirheistä)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10. helmikuuta, 2014 @ 18:41
Sefriol
Sefriol
Mielestäni yksi käyttöjärjestelmä kaikille laitteille on ihan oikea visio. On sitten eri asia toteuttaa se hyvin.

Windows 8.1 on taas askel oikeaan suuntaan.
Boss93
Boss93
Hyvin on itselläni Modern UI pelannut hiirellä ja näppäimistöllä pienen totuttelun jälkeen...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10. helmikuuta, 2014 @ 23:10
tataka
tataka
Originally posted by Sefriol:
Mielestäni yksi käyttöjärjestelmä kaikille laitteille on ihan oikea visio. On sitten eri asia toteuttaa se hyvin.

Windows 8.1 on taas askel oikeaan suuntaan.
Ubuntustakin yritetään tehdä käyttöjärjestelmää useammalle laitteelle.

Jos 5-10 vuoden päästä voisi puhelimen kytkeä langattomasti isoon näyttöön ja hiiren ja näppäimistön kanssa pelata skyrimiä niin olisi aika hienoa :D
R4ndom1
R4ndom1
Originally posted by tataka:
Originally posted by Sefriol:
Mielestäni yksi käyttöjärjestelmä kaikille laitteille on ihan oikea visio. On sitten eri asia toteuttaa se hyvin.

Windows 8.1 on taas askel oikeaan suuntaan.
Ubuntustakin yritetään tehdä käyttöjärjestelmää useammalle laitteelle.

Jos 5-10 vuoden päästä voisi puhelimen kytkeä langattomasti isoon näyttöön ja hiiren ja näppäimistön kanssa pelata skyrimiä niin olisi aika hienoa :D
Ubuntussa onkin erittäin huono käyttöliittymä desktopeille.
RekookeR
RekookeR
Viikon nyt käyttänyt tuota Win8.1stä ja tänään aloin lataamaan Win7aa.
Ei tuota kukaan täysjärkinen käytä. On hullua että ne pakottaa uuden koneen ostajan tuota sontaa käyttämään. Käytettävyys on vedetty niin pohjalukemiin tuon kanssa kuin vain voi olla.
Tuossa ei ole yhtäainuttakaan etua Win7aan nähden kuin kenties uusimmat DXt, mutta ne saa ladattua XPllekin, joten niiden takia tuota ei kannata asentaa.

-Reko

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Well itse asensin win 8.1:n XP:n jälkeen ja olen töissä käyttänyt seiskaa. Ja itse kyllä sanoisin, että win8 on ainakin yhtä hyvä kuin win7. Tosin en metropuolella edes käy, koskapa se futaa paremmin kosketusnäytöllä varustetuissa koneissa, mutta työpöytäpuoli on oikein sujuvaa kasillakin.
Mutta jos jollakulla on seiska, niin ei ole mitään syytä päivittää vielä aikoihin!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11. helmikuuta, 2014 @ 22:14
qwerty83
qwerty83
Originally posted by hannibal_pjv:
Well itse asensin win 8.1:n XP:n jälkeen ja olen töissä käyttänyt seiskaa. Ja itse kyllä sanoisin, että win8 on ainakin yhtä hyvä kuin win7. Tosin en metropuolella edes käy, koskapa se futaa paremmin kosketusnäytöllä varustetuissa koneissa, mutta työpöytäpuoli on oikein sujuvaa kasillakin.
Mutta jos jollakulla on seiska, niin ei ole mitään syytä päivittää vielä aikoihin!


Kyllä 8 sisältää aika paljon muitakin parannuksia, kuin pelkän Modernin. Esim. varmuuskopiointiominaisuudet on merkittävästi paremmat tiedostohistorialla ja sekä minusta "Storage Spaces" on todella miellyttävä uutuus. Sen verran näppärä, että kyllästyin kotipalvelimella olleeseen Linuxin viilailuun ja heitin siihen Windows 8.1:n kyseisellä ominaisuudella.

Linux olisi loistava, mutta ei jaksa opetella tiedostojen käsin konffaamista. Nyt on mukava ottaa out-of-box toimiva graafinen etäyhteys kotiverkossa ja Storage Spaces on toiminut ilman mitään moitteen sijaan. Samoin kotiryhmän asetukset meni kuin itsestään joka koneelle. Yksinkertaisesti sain vain tuon Win 8:n toimimaan halutusti muutaman tunnin askartelulla vrt. Linuxin päiväkausien opiskelun ja silti moni haluttu asia jäi toteuttamatta. Zentyal oli askel parempaan, mutta se sitten tuntui lahoavan yllättäen käyttöliittymältään käsiin muutaman kuukauden käytön jälkeen.

Mutta joo. Tietysti vaikuttaa paljon se, mitä koneeltaan/koneiltaan oikein on hakemassa.
qwerty83
qwerty83
Originally posted by RekookeR:
Viikon nyt käyttänyt tuota Win8.1stä ja tänään aloin lataamaan Win7aa.
Ei tuota kukaan täysjärkinen käytä. On hullua että ne pakottaa uuden koneen ostajan tuota sontaa käyttämään. Käytettävyys on vedetty niin pohjalukemiin tuon kanssa kuin vain voi olla.
Tuossa ei ole yhtäainuttakaan etua Win7aan nähden kuin kenties uusimmat DXt, mutta ne saa ladattua XPllekin, joten niiden takia tuota ei kannata asentaa.
Onhan se alkuun hiukan outo käyttää. Minusta "hot cornerit" on miellyttävän mukavia käyttää on sitten kosketusnäyttö tai hiiri käytössä. Touchpadilla voi pyyhkäistä sivulta ja vaihtaa sovelluksia ilman mitään alt+tabeja. Merkittävästi nopeampi bootti kuin 7:lla ja Modernista näkee vilauksella sähköpostit, säät, kalenterit yms., varmuuskopiointiominaisuudet paljon paremmat kuin 7:ssa. Monet asiat synkkautuu koneiden välillä automaattisesti halutessaan, mistä 7:lla voi vain haaveilla. Itse useimmin käyttämäni järjestelmänhallintasovellukset löytyy suoraan painamalla starttia oikealla napilla. Ei tarvitse haahuilla ohjauspaneeliin tai ylipäätään aktivoida käynnistävalikkoon erikseen 7:ssa oletuksena piilotettuja valvontatyökaluja. Hakutoiminnot toimii minusta paljon paremmin kuin 7:ssa.

Tuossa nyt mitä äkkiseltään tuli mieleen parempia puolia 8.1:ssä. Mitä kaipaan 7:sta? Ei tule yhtään mitään mieleen. Itseasiassa nykyään on vähän rampautettu olo kun seiskan käynnistää.
MJH
MJH
Ostin uuden koneen viime syksynä ja siihen Windows 8:n (ostin sen "osissa" kokoamispalvelun kanssa, en siis pakettikonetta). Itse käytän Käynnistä-valikkoa erittäin paljon ja sen vuoksi ostin muutaman viikon käytön jälkeen Start 8 -nimisen ohjelman (maksoin noin 4 euroa). Minulla kone käynnistyy suoraan työpöydälle ja olen ottanut asetuksista pois nuo "hot cornerit". Nyt kone on melkein kuin Win7. Windows 8 on ilman näitä muutoksiakin kyllä aika tavalla 7:n oloinen. Tosin muutama pieni ykstyiskohtai saisi olla toisin. Yleisesti olen kuitenkin tyytyväinen Windows 8:aan. Mitään isompia laite-/ajuriongelmia ei ole tullut vastaan. Tosin tv-kortti ja videokaappaustikku eivät toimineet 8:n kanssa, mutta olen hankkinut uudet niiden tilalle.

Itselläni on koneessa SSD-levy, jolle Win8 on asennettu. En tiedä onko se Win8:n vai tuon SSD-levyn ansiota, mutta kone käynnistyy todella nopeasti. Uudelleenkäynnistäminenkin kestää vain n. 20 sekuntia.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12. helmikuuta, 2014 @ 2:09
RekookeR
RekookeR
Originally posted by MJH:
Itse käytän Käynnistä-valikkoa erittäin paljon ja sen vuoksi ostin muutaman viikon käytön jälkeen Start 8 -nimisen ohjelman (maksoin noin 4 euroa). Minulla kone käynnistyy suoraan työpöydälle ja olen ottanut asetuksista pois nuo "hot cornerit".

Minä ostin StartIsBack nimisen ja se on tasan saman näköinen kuin Win7 käynnistys palkki, toisin kuin se yksi ilmainen softa saa aikaan.
Tämä käynnistyy suoraan työpöydälle, mutta auto logon ei vaan toimi. Se toimii tasan yhden boottauksen verran jonka jälkeen joutuu hiirellä klikkaan sitä logoa että se kirjautuu, joka on rasittavaa. Just tollasia pikku vikoja tämä on täynnä.
Jos asentaa joku ohjelman joka avaa tietyn tyylisiä filejä, kuten vaikka 7-Zip, niin ei auta että ohjelmasta ruksii ne tiedosto muodot vaan ne pitää joka ikinen käydä käsin pitkästä listasta määritttelemässä että millä ohjelmalla mikäkin aukeaa ja toi on todella rasittavaa.

SSDn kanssa tämä on nopea, Win7aa en kerinnyt SSDn kanssa kokeilemaan, koska sain tuon levyn vasta samalla kun asensin tän kasin. Silti nopeus ei auta siihen , että tämä pursuaa tuollaisia rasittavia vikoja joita ei vain saa korjattua. Ohjelmat eivät enää toimi kuten niiden pitäisi jne. kaikki on hieman retuperällään.

Äitini joka ei juuri tietokoneista ymmärrä, painiskelee tuon Win8n kanssa, kaverini juuri tänään sanoi ettei käytä uutta tietokonettaan enää juuri koskaan tuon takia vaan käyttää pelkästään kännykkää.
Tää Win8 ei vaan voi olla hyvä jos jokaisella on sen kanssa suuria vaikeuksia, eikä kyse ole tottumisesta vaan siitä että tässä on otettu paljon käytettävyyden osalta takapakkia mikä on käsittämätöntä noinkin isosta firmasta kun on kyse.
Luulisi että siellä olisi varaa fiksuihinkin insinööreihin...

-Reko

jartar
jartar
Originally posted by Anonyymi1:
Microsoftin windows 8 oli rohkea veto ja pitää ottaa riskejä jos aikoo päästä eteenpäin. Metro liittymä on hyvä etenkin tapleteille ja muille kosketus näyttöisille koneille. Microsoftin 8.1 päivitys toi työpöytä näkymää paremmin esille, mutta ei vielä täysin.

Se mitään rohkeutta ollut. Pelkkää ylimielisyyttä. Tekivät käyttiksen kosketusnäyttölaitteiden ehdoilla. Oletuksena, että kun ihmiset tottuvat tähän, niin he ostavat Windows phone tabletin ja kännynkin. Loppu onkin historiaa...
Originally posted by Anonyymi1:
Tuohon aikasempaan kommenttiin jossa kerrottin yritysten olevan vaikeassa tilanteessa käyttöjärjestelmää valitessa. jos viiden vuoden välein vaihtelee käyttöjärjestelmää niin ei sen pitäisi olla niin vaikea asia. Vuosien kulueass alkavat taitamattomammat työssäkäyvät mennä eläkkeelle ja tilalle tulee alasteelta saakka atk opetusta saaneita työssäkäyviä ihmisiä joille uuden asian opetteleminen ei tule olemaan niin vaikeaa.

Tottakai se on ongelma. Työntekijät ei vaihdu viiden vuoden välein, uuden opetteleminen saattaa vaatia koulutusta ja voi tulla kalliiksi. Ala-asteen opetuksetkin ovat voineet vanhentua ja jos käyttö on ollut lähinnä selain linjaa niin ei se kovin hyviä valmiuksia anna uuden opetteluun...
Originally posted by MJH:

Itselläni on koneessa SSD-levy, jolle Win8 on asennettu. En tiedä onko se Win8:n vai tuon SSD-levyn ansiota, mutta kone käynnistyy todella nopeasti. Uudelleenkäynnistäminenkin kestää vain n. 20 sekuntia.

SSD:n ansiota.


Tietokone + Chord Hugo + Grado GS2000e = heaven

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Perseilyketju. 2215 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5399 Vapaata keskustelua
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä