AfterDawn logo

ZX Spectrumin elvytysprojekti saavutti rahoitustavoitteensa - oikeudet peleihin kyseenalaisia?

Juha Tuppi Juha Tuppi

Uutisoimme vuoden alussa Elite Systemsin Kickstarter-rahoituskampanjasta, joka tähtäsi legendaarisen ZX Spectrum -kotitietokoneen henkiinherättämiseen. Projekti saavutti rahoitustavoitteensa, mutta törmäsi uusiin ongelmiin pelioikeuksien suhteen.

TorrentFreak raportoi tänään pelikehittäjien syyttävän Eliteä siitä, ettei tämä ole maksanut lisenssimaksuja myymistään ZX Spectrum -peleistä. Syytökset osuvat huonoon ajankohtaan, sillä Eliten rahoituskampanja päättyy tänään, ja se on ylittänyt 60 000 punnan tavoitteensa 5 000 punnalla. ZX Spectrum -tietokone olisi siis rahoituksen puolesta valmis paluuseen, mutta Applen App Storessa myynnissä olevat Eliten julkaisemat versiot vanhoista ZX Spectrum -peleistä ovat näin ollen laittomia.


Steve Wetherill ja Paul McKenna sopivat vuonna 2010 Eliten kanssa kehittämiensä Nodes of Yesod- ja Robin of the Wood -pelien liittämisestä Eliten myymään ZX Spectrum -pelikokoelmaan. Wetherillin mukaan Elite toimitti aluksi selvitykset lisenssimaksuista, mutta pian niiden tulo loppui. Wetherill toteaa, ettei hän ole saanut lisenssimaksuja Eliteltä kolmeen vuoteen. Hänen mukaansa ainakin kuusi muuta pelikehittäjää on niin ikään jäänyt nuolemaan näppejään.

Elite ei ole ainakaan toistaiseksi vastannut selvityspyyntöihin aiheen tiimoilta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT