AfterDawn logo

Ensimmäinen Nvidia Maxwell-näytönohjain tulossa pian?

Panu Roivas Panu Roivas

Nvidia on pitänyt nykyisiä Kepler-sukupolven näytönohjaimia markkinoilla nyt jo kohta kahden vuoden ajan. Keplerin seuraajaksi on lupailtu Maxwellia, mutta sen tulevaisuudesta on liikkunut vaihtelevia huhuja. Viimeisimpien tietojen mukaan Nvidia olisi kuitenkin tuomassa ensimmäistä Maxwell-näytönohjainta tarjolle jo helmikuussa.

GeForce GTX 750 Ti:n julkaisun odotetaan tapahtuvan 18. helmikuuta, ja kyseinen näytönohjain käyttää uutta 28 nm prosessilla valmistettua GM107-piiriä. Coolaler.com-sivuston julkaisemien suorituskykylukemien perusteella GTX 750 Ti olisi noin 10-15% hitaampi kuin GTX 660, eli vain hieman nopeampi kuin nykyiset GTX 650 Ti Boost -mallit.


Nvidian odotetaan julkaisevan alkuun vain GM107-piirin nykyisellä 28 nm prosessilla, ja GTX 750 Ti:n lisäksi julkaisuja on huhuttu lähinnä mobiilipuolelle. Työpöytänäytönohjainten osalta yrityksen suunnitelmat ovat vielä epäselvät.

Suurin syy Maxwellin ja muiden uusien näytönohjainten myöhäiseen tuloon markkinoille on TSMC:n 20 nm valmistusprosessin hitaassa käyttöönotossa. TSMC on lupaillut ensimmäisiä 20 nm piirejä tämän vuoden alkupuolelle, mutta ilmeisesti nämä on tarkoitettu yksinomaaan Applen mobiilipiireille. Näytönohjainpuolella tilanne ei ole kovin selvä, ja saattaa olla, että uudella prosessilla valmistettuja piirejä ei nähdä myynnissä ennen loppuvuotta. Toisaalta TSMC:n on huhuttu ottavan käyttöön ns. 16 nm FinFET -prosessin jo ensi vuoden alkupuolella, ja sen odotetaan olevan samaa tasoa Intelin nykyisen 22 nm Tri-Gate -prosessin kanssa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT