AMD julkaisi uudet Kaveri APU-suorittimet

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD julkaisi uudet Kaveri APU-suorittimet
AMD:n alkuvuoden suurin julkaisu tapahtuu tänään uusien Kaveri APU-suorittimien muodossa. Yritys tuo markkinoille uusia A10 ja A8 -sarjan suorittimia kilpailemaan Intelin halvemman kategorian suorittimien kanssa, ja ensimmäiset arvostelut uusista A10 7850K ja A8-7600 -suorittimista on jo ehditty julkaista.

AMD on tällä kertaa lähettänyt arvosteltavaksi lähinnä A8-7600 -suorittimia, ja muun muassa Anandtech ja HardwareCanucks arvioivat kyseisen mallin Kaveri APU-suorittimien osalta onnistuneimmaksi. A10-7850K ei sen sijaan ole saanut osakseen erityisen suuria kehuja, sillä se ei testien perusteella kasvattanut eroa edellisen sukupolven A10-6800K:n verrattuna mainittavasti.Kaveri APU:t tuovat mukanaan ensimmäistä kertaa täyden HSA-tuen, minkä myötä APU-suorittimet voivat entistä paremmin hyödyntää integroidun GPU:n laskentakykyä. Tämä vaatii kuitenkin edelleen kattavaa sovellustukea, missä voi kestää vielä vuosia.


Arkkitehtuurinsa osalta Kaveri nostaa AMD:n suorittimien IPC-suorituskykyä (käskyjä per kellosykli) lähemmäksi Intelin suorittimia, mutta valitettavasti AMD:n käyttämä heikompi prosessiteknologia ei kykene pitämään CPU-ytimien kellotaajuuksia kovin korkealla, ja näin ollen suorituskyky ei kasva merkittävästi edelliseen sukupolveen verrattuna. A8-7600 onnistuu kuitenkin pitämään puoliaan 45W tehonkulutuksella vanhempia 100W Richland-suorittimia vastaan varsin hyvin.

Testien perusteella A8-7600 on kuitenkin omassa hintaluokassaan varsin kykenevä kokonaisuus, joka yltää muun muassa pelattavalle tasolle Battlefield 4 -pelissä 1080p-resoluutiolla. Uuudet Kaveri APU:t tukevat myös AMD:n Mantle-rajapintaa sekä TrueAudio-teknologiaa. Ominaisuuksiensa puolesta 65/45W A8-7600 kelpaa siis hyvin kevyemmän budjetin pelailuun sekä pienempiin mini-itx ja htpc-kokoonpanoihin.Pelisuorituskykyyn vaikuttaa merkittävästi myös käytetty muisti, sillä integroitu näytönohjain hyödyntää keskusmuistia.Suomessa A10-7850K ja A10-7700K ovat jo ennakkotilattavissa muun muassa Jimms.fi-verkkokaupasta. Hintaa kalleimmalla A10-7850K mallilla on 179€. A8-7600:n suositushinta AMD:n mukaan 119$, mikä kääntynee lähes suoraan euroiksi. Julkaisuaikatauluksi kyseiselle suorittimelle on annettu epämääräisesti Q1, joten saatavuutta joutunee odottamaan pahimmillaan kuukausia.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille