AMD julkaisi uudet Kaveri APU-suorittimet

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD julkaisi uudet Kaveri APU-suorittimet
AMD:n alkuvuoden suurin julkaisu tapahtuu tänään uusien Kaveri APU-suorittimien muodossa. Yritys tuo markkinoille uusia A10 ja A8 -sarjan suorittimia kilpailemaan Intelin halvemman kategorian suorittimien kanssa, ja ensimmäiset arvostelut uusista A10 7850K ja A8-7600 -suorittimista on jo ehditty julkaista.

AMD on tällä kertaa lähettänyt arvosteltavaksi lähinnä A8-7600 -suorittimia, ja muun muassa Anandtech ja HardwareCanucks arvioivat kyseisen mallin Kaveri APU-suorittimien osalta onnistuneimmaksi. A10-7850K ei sen sijaan ole saanut osakseen erityisen suuria kehuja, sillä se ei testien perusteella kasvattanut eroa edellisen sukupolven A10-6800K:n verrattuna mainittavasti.
Kaveri APU:t tuovat mukanaan ensimmäistä kertaa täyden HSA-tuen, minkä myötä APU-suorittimet voivat entistä paremmin hyödyntää integroidun GPU:n laskentakykyä. Tämä vaatii kuitenkin edelleen kattavaa sovellustukea, missä voi kestää vielä vuosia.Arkkitehtuurinsa osalta Kaveri nostaa AMD:n suorittimien IPC-suorituskykyä (käskyjä per kellosykli) lähemmäksi Intelin suorittimia, mutta valitettavasti AMD:n käyttämä heikompi prosessiteknologia ei kykene pitämään CPU-ytimien kellotaajuuksia kovin korkealla, ja näin ollen suorituskyky ei kasva merkittävästi edelliseen sukupolveen verrattuna. A8-7600 onnistuu kuitenkin pitämään puoliaan 45W tehonkulutuksella vanhempia 100W Richland-suorittimia vastaan varsin hyvin.

Testien perusteella A8-7600 on kuitenkin omassa hintaluokassaan varsin kykenevä kokonaisuus, joka yltää muun muassa pelattavalle tasolle Battlefield 4 -pelissä 1080p-resoluutiolla. Uuudet Kaveri APU:t tukevat myös AMD:n Mantle-rajapintaa sekä TrueAudio-teknologiaa. Ominaisuuksiensa puolesta 65/45W A8-7600 kelpaa siis hyvin kevyemmän budjetin pelailuun sekä pienempiin mini-itx ja htpc-kokoonpanoihin.Pelisuorituskykyyn vaikuttaa merkittävästi myös käytetty muisti, sillä integroitu näytönohjain hyödyntää keskusmuistia.Suomessa A10-7850K ja A10-7700K ovat jo ennakkotilattavissa muun muassa Jimms.fi-verkkokaupasta. Hintaa kalleimmalla A10-7850K mallilla on 179€. A8-7600:n suositushinta AMD:n mukaan 119$, mikä kääntynee lähes suoraan euroiksi. Julkaisuaikatauluksi kyseiselle suorittimelle on annettu epämääräisesti Q1, joten saatavuutta joutunee odottamaan pahimmillaan kuukausia.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4880 Vapaata keskustelua
Office 2010 paketin asentaminen Windows 10 läppärille? 25 Ajuri- ja softaongelmat
AMD - Nvidia - Intel uudet komponentit 1078 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Tietsikan päivitys 3 Uutta tietokonetta ostamassa
Apowersoft-näytöntallentajalla äänentallennusongelma yhdellä läppäreistä 1 Ajuri- ja softaongelmat
Kannettava ei pelitä... (Toshiba Satellite) 10 Kannettavat tietokoneet
YLE Areena ongelma 22 Televisiot
Mozilla Firefox - Keskustelu 15 Windows -ongelmat
YLE Areena 4 Vapaata keskustelua
GTX 1650 DVI-DP ei kuvaa 6 Näytönohjaimet - Apua, kokemuksia ja vinkkejä
Näytä lisää viestejä