Perinteinen PC-myynti takkuilee yhä pahemmin

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (6)

Perinteinen PC-myynti takkuilee yhä pahemmin
Gartnerin uusimpien tilastojen mukaan PC-ala on edelleen ongelmissa, ja kulunut vuosi 2013 näki tähän mennessä suurimman pudotuksen.

Viimeisellä neljänneksellä PC-toimitukset (työpöytäkoneet ja kannettavat) laskivat 6,9% edellisvuoden Q4:ään verrattuna. IDC:n arvion mukaan sama lukema on hieman parempi 5,6%. Koko vuoden aikana toimituksia tehtiin 315,9 miljoonaa kappaletta, mikä on 10% lasku vuoteen 2012 verrattuna, ja samalla tasolla vuoden 2009 kanssa.

Lenovo ja Dell olivat ainoat kasvajat markkinoilla, ja erityisesti HP, Acer ja Asus menettivät osuuttaan. Lenovon osuus markkinoista on kasvanut jo 18,1 prosenttiin, ja sen perässä seuraa tällä hetkellä HP (16,4%) ja Dell (11,8%). Lenovo ohitti HP:n suurimpana valmistajana noin vuosi sitten.


Yhdysvalloissa Applen kasvu oli suurinta, ja siellä yrityksen markkinaosuus on 13,7%, mutta maailmanlaajuisesti Applen osuus PC-toimituksista on edelleen marginaalinen.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

6 kommenttia

Hyperion98
Hyperion98
Luulenpa, että huomattavan suuri osa laskusta johtuu siitä, että nykyisin useammat ja useammat kasaavat itse koneensa osista. Tällä tavoin voi myös päivittää konetta eikä tarvitse ostaa uutta.

Näin(köhän?)

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Originally posted by Hyperion98:
Luulenpa, että huomattavan suuri osa laskusta johtuu siitä, että nykyisin useammat ja useammat kasaavat itse koneensa osista. Tällä tavoin voi myös päivittää konetta eikä tarvitse ostaa uutta.
Luulenpa, että suurin osa ihmisistä ei tarvitse uutta konetta. Nyt joka vuosi on tullut vajaa 10% lisää nopeutta koneisiin (eli käytännössa ei mitään). Ohjelmien vaativuus taas mennyt siihen suuntaan, että vaativin käyttis on Vista, seuraavaksi kevyempi win7 ja siitä hitusen vielä kevyempi win8... Ei mitään syytä päivittää konetta, paitsi jos olet himopelaaja... n. hieman alle 1% kaikista PC koneiden omistajista. Pitäis tulla markkoinoille niin resurssisyöppö käyttis, että PC ihmisten olisi pakko päivittää... No toivottavasti ei sentään.
Juular
Juular
Onkos komponenttien myynnistä mitään hajua, mihin suuntaan niiden kauppa on menossa?
H4X0R-X
H4X0R-X
Originally posted by hannibal_pjv:
Originally posted by Hyperion98:
Luulenpa, että huomattavan suuri osa laskusta johtuu siitä, että nykyisin useammat ja useammat kasaavat itse koneensa osista. Tällä tavoin voi myös päivittää konetta eikä tarvitse ostaa uutta.
Luulenpa, että suurin osa ihmisistä ei tarvitse uutta konetta. Nyt joka vuosi on tullut vajaa 10% lisää nopeutta koneisiin (eli käytännössa ei mitään). Ohjelmien vaativuus taas mennyt siihen suuntaan, että vaativin käyttis on Vista, seuraavaksi kevyempi win7 ja siitä hitusen vielä kevyempi win8... Ei mitään syytä päivittää konetta, paitsi jos olet himopelaaja... n. hieman alle 1% kaikista PC koneiden omistajista. Pitäis tulla markkoinoille niin resurssisyöppö käyttis, että PC ihmisten olisi pakko päivittää... No toivottavasti ei sentään.Tähän sanon omasta kokemuksestani sen, että windows 8 tuntuisi olevan itseasissa hieman vaativampi laitteistolle, kuin windows 7.

Esimerkiksi Toshiban NB55D miniläppärissä win 8 pyöri erittäin vaikeasti ja pelkkien päivityksien asennus tukki koneen huolella, eli siihen luokkaan että nettiselain aukesi +15 sekunttia. Taas win 7 järjestelmällä kone toimii kohtalaisesti, vaikka päivittäessä pieni tökkiminen haittasikin selaamista. Taas jos kokeilen asiaa nopeammalla koneella, tilanne on lähes päinvastainen. :O

Jotenkin vaikuttaisi siis siltä, että win 8 olisi siis sittenkin hieman seiskaa vaativampi toimiakseen, mutta toimii silti huomattavasti vikkelämmin, mikäli on vähän ylimääräistä resulssia, mitä hyödyntää. Tosin tämä tuskin tulee nopeasti esille pöytäkoneessa, joihin oli jo XP:n aikoihin saatavilla kyseistä miniläppäriä tehokkaampaa rautaa.... ;)

Originally posted by juhakosk:
Onkos komponenttien myynnistä mitään hajua, mihin suuntaan niiden kauppa on menossa?

Tälläisen puolivuotta vanhan uutisen löysin:

http://muropaketti.com/jpr-pelikoneiden...-kutistumisesta
qwerty83
qwerty83
Originally posted by hannibal_pjv:
Originally posted by Hyperion98:
Luulenpa, että huomattavan suuri osa laskusta johtuu siitä, että nykyisin useammat ja useammat kasaavat itse koneensa osista. Tällä tavoin voi myös päivittää konetta eikä tarvitse ostaa uutta.
Luulenpa, että suurin osa ihmisistä ei tarvitse uutta konetta. Nyt joka vuosi on tullut vajaa 10% lisää nopeutta koneisiin (eli käytännössa ei mitään). Ohjelmien vaativuus taas mennyt siihen suuntaan, että vaativin käyttis on Vista, seuraavaksi kevyempi win7 ja siitä hitusen vielä kevyempi win8... Ei mitään syytä päivittää konetta, paitsi jos olet himopelaaja... n. hieman alle 1% kaikista PC koneiden omistajista. Pitäis tulla markkoinoille niin resurssisyöppö käyttis, että PC ihmisten olisi pakko päivittää... No toivottavasti ei sentään.


Juuri noin. Peruskäyttäjät pärjää melko mopolla raudalla ihan ok. Samaan aikaan kun ihmiset haalii pöhlön lailla uusia tabletteja, joilla vähän pelataan Angrybirdsiä ja katsotaan somea, niin ei ihme että näyttää PC-myynnin junnaavan paikoillaan.
Lumikki
Lumikki
Joo minä olen samaa mieltä eli peruskäyttäjä pärjää paljonkin pienemmällä raudalla. Turha sitä on koko ajan ostaa uutta kun se vanhakin hoitaa asian ihan hyvin. Ehkä ihmiset ovat jo kyllästyneet että pitää päivittää laitteita ja softia vain rahastamisen ilosta.

Myös peliteollisuus on itse tappanut DRM:llä aika voimakkaasti PC pelaamista, joka on suoraan verrannollinen taas pelaamiseen tarkoittuen tietokoneiden markkinoihin. Sillä uusien pelien takia niitä tietokoneita usein päivitettiin tai ostettiin uusia. Vaikka steam auttoi asiaa, niin muulla tavoin se DRM kyllä lähes tappoi PC pelaamisen.

Eikä tabletit ja Windows 8 fiasko paljon auttanut asiaa.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Philips TV:n äänentoisto HDMI-kaapelilla vahvistimeen 6 Kotiteatterin äänentoisto
Samsungin kuvaongelma 3 Android -keskustelu
google tili kaapattu 106 Windows -ongelmat
Biisiketju 5296 Vapaata keskustelua
Uutta näyttöä 27" n:300e 1 Tietokoneen näytöt
RTX 3060 12gb 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Nettiyhteyden jakaminen pöytäkoneeseen 11 Android -keskustelu
katoavat ketjut 71 Palautetta ylläpidolle
Windows 10 - Keskustelu 1234 Windows -ongelmat
Windows 11 - Keskustelu 217 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä