AMD:n vastaus Nvidian G-Syncille: FreeSync

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (1)

AMD:n vastaus Nvidian G-Syncille: FreeSync
Nvidia julkisti viime vuoden puolella aikeensa tuoda markkinoille näyttöjä uudella G-sync-tekniikalla, joka poistaa pelejä pitkään piinanneen kuvan repeilyongelman kun ruudunpäivitys ei ole sidottu näytön virkistystaajuuteen. G-Sync ei luonnollisesti tue kuin Nvidian näytönohjaimia, joten punaisen leirin käyttäjät olivat tältä osin jäämässä nuolemaan näppejään. AMD on kuitenkin nyt paljastanut omat aikeensa G-Syncin osalta.

AMD demosi FreeSynciä Anandtechille kahdella Toshiba Satellite Click -kannettavalla, joihin ei oltu tehty mitään rautamuutoksia. Yrityksen mukaan dynaamista virkistystaajuutta on yritetty tuoda markkinoille jo pidemmän aikaa enimmäkseen virrankulutussyistä, sillä LCD-näytön virkistys syö turhaan tehoa jos kuva on staattinen. Virkistystaajuuden dynaaminen muutos vaatii kuitenkin tukea kaikilta osapuolilta, näyttöpaneelilta, näytön sisäiseltä elektroniikalta sekä näytönohjaimelta ja sen ajureilta.
Toshiba Satellite Clickin osalta sen käyttämä näyttö tukee jo VESA-standardin mukaista dynaamista VBLANK-ajastusta, jolla virkistystaajuutta kontrolloidaan. AMD on myös tukenut kyseistä standardia jo parin sukupolven ajan, ja tuki löytyy myös APU-piireistä, mutta tästä huolimatta sitä ei ole vielä tuotu loppukäyttäjän saataville ajurien kautta.

Toistaiseksi AMD:n vastine G-Syncille on vielä demoasteella, eikä AMD ole vielä sitoutunut tuotteistamaan sitä. Epäilemättä AMD kuitenkin toivoo, että jatkossa näyttövalmistajat tukisivat VESA-standardin mukaista VBLANK-ajastusta. Teoriassa ainakin kannettavien valmistajat saattaisivat ottaa tekniikan ilolla vastaan jo pelkästään tehonkulutussyistä, mutta työpöytänäyttöjen osalta tuki lienee epävarmempaa. Tiedossa ei ole kuinka paljon näyttövalmistajien on tehtävä työtä standardin tukemiseksi, ja miten se vaikuttaa näytön hintaan. Näin ollen FreeSyncillä toimivia näyttöjä saattaa joutua odottamaan vielä hyvä tovi.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

H4X0R-X
H4X0R-X
Tämähän oli jo arvattavissa muuten, mutta se että käytetään vanhan stantardin mukaista ajastusta kuulostaa lupaavalta ja nimen omaan siitä syystä tämä voisi oikeasti yleistyäkkin. Aika tosin näyttää, että kumpi näistä tekniikoista sitten lopulta yleistyy.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Ulkomokkula MC7010 ja yhteyden hitaus 18 WLAN ja lähiverkot
Pelejä ilmaiseksi 172 PC:n pelit
Paljonko tästä voisi pyyttää? 1 Myydään
Biisiketju 5434 Vapaata keskustelua
DB25 rinnakkaisportin asennus uudempaan työkoneeseen? 3 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 22 Laajakaistaliittymät
Hyvät tarjoukset-ketju 1230 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Microsoft Edge - Keskustelu 45 Windows -ongelmat
Pelien siirtäminen ulkoiselle kovalevylle? 7 Kannettavat tietokoneet
Hauskat kuvat 5 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä