AfterDawn logo

Applelta löytyy kiinnostusta kvanttipisteteknologiaan

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Yhdysvaltain patenttitoimiston julkaiseman patenttihakemuksen perusteella Apple on kiinnostunut parantamaan sen valmistamissa laitteissa käytettäviä näyttöjä kvanttipisteillä. Kvanttipistetehostetuilla LCD-näytöillä saavutetaan tavallista laajempi väriavaruus.

Kvanttipisteteknologiaa hyödyntäviä näyttöjä ja sen etuja on esitelty muutaman vuoden ajan alan messuilla, mutta nyt ne ovat hiljalleen tulossa kuluttajamarkkinoille. Esimerkiksi Sony käyttää televisioissaan ja puhelimissaan Triluminos-näyttöjä, missä on kyse samasta asiasta.

Teknologian etuihin kuuluu sen helppo ja edullinen käyttöönotto. Nykyiset LCD-linjastot voidaan päivittää kvanttipisteyhteensopiviksi yksinkertaisella muutoksella. Applen patentoiman tekniikan ajatuksena on parantaa kvanttipistetehostettua näyttöä dikromaattisen kalvon avulla.


On vielä epäselvää millaisella aikataululla Apple aikoo siirtyä uuteen tekniikkaan, vai aikooko koskaan. Applella on ollut kuitenkin tapana panostaa näyttöihin, joten kvanttipistetekniikan tuleminen MacBookeihin ja iOS-laitteisiin tuntuu todennäköiseltä jollakin aikavälillä.

Nanosys on yksi alan pioneeriyrityksiä ja se on solminut sopimuksen 3M:n kanssa kvanttipistekalvojen valmistuksesta. Forbesin mukaan Nanosys on toimittanut Applelle näytteitä tekniikan testaamista varten. Nanosys lupaa sen kalvojen parantavan väritoistoa jopa 50 prosentilla.

Kalvotuotannon ylösajo on ollut käynnissä jo kuukausia. 3M:n John van der Lofske arvioi kesällä, että ensimmäisiä kvanttipistenäyttöisiä älypuhelimia saatettaisiin nähdä markkinoilla jo tänä jouluna.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT