Western Digital hyödyntää laserkuumennusta viisinkertaistaakseen tallennuskapasiteetin

Kirjoittaja Juha Tuppi, | Kommentteja (4)

Western Digital hyödyntää laserkuumennusta viisinkertaistaakseen tallennuskapasiteetin
Western Digital demonstroi tänään lämpötehostettua magneettista tallennusta (heat-assisted magnetic recording, HAMR) kiinalaisilla messuilla. Yhtiön mukaan menetelmä mahdollistaa tiedontallennustiheyden viisinkertaistamisen.

ComputerWorld raportoi Western Digitalin teknologiaosaston varapuheenjohtajan tohtori William Cainin esitelleen messuilla HAMR-teknologiaan perustuvalla 2,5 tuuman kovalevyllä varustettua PC:tä. Valmistaja seuraa näin menetelmän hyödyntämisessä sen kehittäjän Seagaten jalanjäljissä, joka on luvannut teknologiaan perustuvat kovalevyt myyntiin vuonna 2016. Myös TDK on esitellyt HAMR-kovalevyjä.

HAMR-menetelmässä kovalevyn tallennuspintaa kuumennetaan laserilla magneettisen tallennuksen aikana, jolloin databitit kutistuvat ja uratiheys kasvaa. Menetelmä hyödyntää myös nanoputkiin perustuvaa voitelua, jonka avulla lukupää voidaan viedä lähemmäksi tallennuspintaa luku- ja kirjoitusominaisuuksien parantamiseksi.


Tämän hetken tiiviimmät kovalevyt kykenevät tallentamaan 750 gigabittiä tuumalle. HAMR-menetelmän avulla on teoriassa mahdollista tallentaa neljä terabittiä dataa neliötuuman kokoiselle alueelle. Muita lupaavia menetelmiä tallennuskapasiteetin kasvattamiseksi ovat BPM (bit-patterned magnetic recording) ja SMR (shingled magnetic recording).

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

4 kommenttia

Kiedis
Kiedis
Quote:
Tämän hetken tiiviimmät kovalevyt kykenevät tallentamaan 750 gigabittiä tuumalle. HAMR-menetelmän avulla on teoriassa mahdollista tallentaa neljä terabittiä dataa neliötuuman kokoiselle alueelle
Neljä terabittiä tietylle alueelle? Anteeksi nyt, mutta voisiko joku selventää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Miten voidaan puhua tallennusalueen/-tiheyden ja tallennuskapasiteetin yhteydessä terabiteistä, joka tietääkseni viittaa lataus-/tallennusnopeuteen? Liekö tarkoitettu tavuja bittien sijaan?
Roerr
Roerr
Originally posted by Kiedis:
Quote:
Tämän hetken tiiviimmät kovalevyt kykenevät tallentamaan 750 gigabittiä tuumalle. HAMR-menetelmän avulla on teoriassa mahdollista tallentaa neljä terabittiä dataa neliötuuman kokoiselle alueelle
Neljä terabittiä tietylle alueelle? Anteeksi nyt, mutta voisiko joku selventää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Miten voidaan puhua tallennusalueen/-tiheyden ja tallennuskapasiteetin yhteydessä terabiteistä, joka tietääkseni viittaa lataus-/tallennusnopeuteen? Liekö tarkoitettu tavuja bittien sijaan?
Vissiin tavuja haetaan, mutta bitti on myös määrän mitta kuten tavukin, eikä pelkästään nopeuden mitta.
H4X0R-X
H4X0R-X
Originally posted by Roerr:
Originally posted by Kiedis:
Quote:
Tämän hetken tiiviimmät kovalevyt kykenevät tallentamaan 750 gigabittiä tuumalle. HAMR-menetelmän avulla on teoriassa mahdollista tallentaa neljä terabittiä dataa neliötuuman kokoiselle alueelle
Neljä terabittiä tietylle alueelle? Anteeksi nyt, mutta voisiko joku selventää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Miten voidaan puhua tallennusalueen/-tiheyden ja tallennuskapasiteetin yhteydessä terabiteistä, joka tietääkseni viittaa lataus-/tallennusnopeuteen? Liekö tarkoitettu tavuja bittien sijaan?
Vissiin tavuja haetaan, mutta bitti on myös määrän mitta kuten tavukin, eikä pelkästään nopeuden mitta.

Bitti on tietotekniikan perusyksikkö, joka tarkoittaa yhtä ykköstä tai nollaa. Taas tavu on tapa esittää tiedon määrää tallennustavasta riippumattomassa muodossa. Optimaalisessa tallennus/lähetystavassa 8 bittiä on yksi tavu (pl. ikivanhat tietojärjestelmät).

Esimerkiksi internetin nopeuden ilmoittamisessa käytetään bittejä, koska tiedon lähettäminen ei ole optimaalista, vaan tieto on esim. muotoa "8 bitiä + kehys". Eli dataa liikkuu tällöin yksi tavu, mutta kaistaa menee enemmän kuin 8-bittiä. Tämän vuoksi netin nopeudeksi kerrotaan määrä bitteinä sekunnissa, koska tavujen määrä riippuu kehyksen tyypistä.

Samalla lailla tässä tapauksessa kiintolevyn teoreettinen tallennuskapasiteetti ilmoitetaan bitteinä, eli annetaan siis se arvo kuinka monta ykköstä tai nollaa kyseiseen tilaan voidaan yhteensä tallentaa. Samaan tapaan kuin internetin nopeudessa, tavujen määrää ei ilmoitetan koska se riippuu kehyksestä jossa tieto tallennetaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17. marraskuuta, 2013 @ 19:43
Sakke88
Sakke88
Bitti on tietotekniikassa käytettävä datan perusyksikkö.
Tavu koostuu kahdeksasta bitistä. Kummallakaan ei ole mitään tekemistä nopeuden kanssa.
Jos datan määrän suhteuttaa kuluneeseen aikaan, niin silloin on kyse nopeudesta.

Onko auton nopeus 100km vai 100km/h.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Hauskat kuvat 5 Vapaata keskustelua
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 97 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5429 Vapaata keskustelua
Instagramin uudet ominaisuudet 14 Yleistä keskustelua kännyköistä
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 21 Laajakaistaliittymät
Pelejä ilmaiseksi 168 PC:n pelit
Ulefone Armor x7 pro 3 Android -keskustelu
Uutta pöytäkonetta ostamassa, hyvä käytetty tai mahd. uusi 40 Uutta tietokonetta ostamassa
Eka koneenkasaus lähestyy, miielipide setupista? 11 Uutta tietokonetta ostamassa
Hyvät tarjoukset-ketju 1228 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä