Windowsin esittelystä tuli kuluneeksi 30 vuotta

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (3)

Windowsin esittelystä tuli kuluneeksi 30 vuotta
Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmä esiteltiin julkisuudelle ensimmäisen kerran New Yorkissa 10. marraskuuta 1983, eli 30 vuotta sitten. Windowsin myötä Microsoftista on kasvanut yksi maailman suurimmista IT-yhtiöistä ja se teki Bill Gatesista maailman rikkaimman miehen.

Windowsin juuret löytyvät Microsoftin ensimmäisestä hittituotteesta, eli IBM:n tietokoneissa käytetystä MS-DOS:sta. Se suunniteltiin alun perin MS-DOS:n jatkeeksi ja graafiseksi käyttöliittymäksi, eli se ei ollut varsinaisesti kokonainen käyttöjärjestelmä. Windowsin tulo markkinoille otti aikansa ja varsinainen julkaisu tapahtui marraskuussa 1985, eli kaksi vuotta ohjelmiston esittelyn jälkeen. Kriitikot ehtivät kutsumaan sitä jo "vaporwareksi".

Ohjelmisto tarjosi vaihtoehdon Applen Lisa -tietokoneille, joista löytyi myös graafinen käyttöliittymä. Osa Windowsin graafisesta käyttöliittymästä perustui Applelta lisensoituihin tekniikoihin. Windowsin myötä DOS:n käyttäjät pystyivät ensimmäistä kertaa visuaalisesti navigoimaan virtuaalisella työpöydällä. Microsoft lisäsi Apple-vaikutteita Windows 2.0:een, kuten esimerkiksi limittäiset ikkunat. Apple nosti vuonna 1988 syytteen Microsoftia vastaan, koska sen mielestä Windows loukkasi sen oikeuksia. Syytteet hylättiin.


Microsoft markkinoi Windows 1.0:aa mukaansatempaavalla mainoksella (alla), mutta siitä huolimatta sen alkuvaiheen menestys jäi vaatimattomaksi. Pari vuotta myöhemmin julkaistu Windows 2.0 osoittautui hieman menestyksekkäämmäksi tuotteeksi, mutta varsinainen läpimurto tapahtui Windows 3.0:n ja 3.1:n myötä. Ne myivät kahden ensimmäisen vuotensa aikana yli 10 miljoonaa kappaletta, mikä teki niistä aikansa suosituimmat Windows-versiot. Ennätykset laitettiin uusiksi Windows 95:llä, joka myi ensimmäisten viiden viikon aikana yhteensä seitsemän miljoonaa kopiota.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

upap
upap
hauskanen mainos xD.... perskulas kun olin unohtanu koko dossinkin jo :)

ketä voi väittää ettei ollu siistii rukata autoexec.bat ja config.syssii?? :) sai pelit toimiin ja muutenkin
vähä "kustomoituu" :D
ant2
ant2
Kyseessähän ei siis ollut Windows käyttöjärjestelmä vaan ohjelma mikä pyöri käyttöjärjestelmän nimeltä dos päällä. ensimmäinen Windows käyttöjärjestelmä oli vasta 90 luvulla Windows 95.
R4ndom1
R4ndom1
Originally posted by ant2:
Kyseessähän ei siis ollut Windows käyttöjärjestelmä vaan ohjelma mikä pyöri käyttöjärjestelmän nimeltä dos päällä. ensimmäinen Windows käyttöjärjestelmä oli vasta 90 luvulla Windows 95.
Itse asiassa win 95 oli kans dossin päällä toimiva graafinen käyttöliittymä, dossia ja 95:sta kaupattiin vaan samassa paketissa.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
E-kirjan lukulaite 1 Vapaata keskustelua
Xiaomi Redmi 10C 1 Android -keskustelu
Vanha laskutusohjelma pilveen? 3 Windows -ongelmat
Biisiketju 5297 Vapaata keskustelua
mitä rautaa 10 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 221 Windows -ongelmat
google tili kaapattu 107 Windows -ongelmat
Hyvät tarjoukset-ketju 1208 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Philips TV:n äänentoisto HDMI-kaapelilla vahvistimeen 6 Kotiteatterin äänentoisto
Samsungin kuvaongelma 3 Android -keskustelu
Näytä lisää viestejä