AMD julkaisi Radeon R9 290 -näytönohjaimen

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (4)

AMD julkaisi Radeon R9 290 -näytönohjaimen
Syksyn näytönohjainjulkaisujen sarjassa tänään on vuorossa AMD:n Radeon R9 290, joka karsii lippulaivamalli R9 290X:n suorituskyvystä sekä hinnasta. R9 290:n virallinen suositushinta on 399$ ja Euroopassa se asettunee alle 400€ tasolle. Kilpailijana toimii Nvidian GTX 780, jonka uusi suositushinta on tällä hetkellä 499$.

Tom's Hardware US testasi R9 290:n kattavassa arvostelussa. Lopputuloksena AMD:n uutukainen voitti sata dollaria kalliimman Nvidian vastineen suorituskykyvertailussa, ja R9 290 oli käytännössä samalla tasolla kuin R9 290 Quiet -tilassa. Näin ollen puhtaasti hinta/suorituskykyvertailussa R9 290 on tällä hetkellä erinomainen valinta.AMD ei kuitenkaan saavuttanut voittoa täysin puhtaasti, sillä R9 290 sai viime hetkillä uuden ajuripäivityksen, jolla sen tuuletinnopeutta säädettiin korkeammaksi. R9 290:n käyttämä Hawaii-piiri kuluttaa todella paljon tehoa, ja näin ollen se myös tuottaa lämpöä R9 290X:n tapaan niin paljon, ettei referenssijäähdytys pysty sitä siirtämään riittävän nopeasti. Kortin kellotaajuus pysyy harvoin AMD:n ilmoittamissa maksimilukemissa, ja todellinen suorituskyky riippuu siis paljolti kortin jäähdytystilanteesta. AMD:n ajuripäivityksen myötä R9 290 käy 47% tuuletinasetuksella, mikä on lähestulkoon samalla tasolla R9 290X:n Uber-tilan kanssa.Radeon R9 290 - Metro Last Light Gaming Loop - 47% Fan Speed With New Driver
GeForce GTX 780 - Metro Last Light Gaming Loop - 52 Percent Fan Speed (Thermal Throttling)


AMD:n uusien korttien tuloksia kannattaa kuitenkin pitää jatkossakin silmällä. Tom's Hardware US testasi myös Neweggistä ostetun 290X -kortin, joka osoittautui yllättäen hitaammaksi kuin AMD:n lähettämät testikappaleet 290X:stä ja 290:stä. AMD:n mukaan Neweggistä ostettu yksilö saattaa olla jollain tapaa viallinen, mutta koska AMD antaa 290X:n ja 290:n kellotaajuudet epämääräisesti vain teoreettisena maksimitaajuutena, todellisuudessa korttien suorituskyky voi heilahdella merkittävästi riippuen siitä miten hyvin jäähdytys sattuu eri yksilöillä toimimaan.


Testissä kokeiltiin myös Arctic Accelero Xtreme III:n jäähdytintä, joka on yhteensopiva 290X:n ja 290:n kanssa, ja se onnistui pitämään lämpötilat alhaisina ja kellotaajuuden maksimissa pysyen samalla todella hiljaisena. 290:n ja 290X:n ostajien kannattaakin todella harkita custom-jäähdytetyn mallin hankkimista myös suorituskyvyn kannalta, eikä pelkästään hiljaisuuden.Radeon R9 290 - Metro Last Light Gaming Loop - Arctic Accelero Xtreme III @7 Volt


Syksyn uusista julkaisuista on enää jäljellä Nvidian GeForce GTX 780 Ti. Nvidian kerrotaan antavan kortille 699$ hintalapun, ja sen oletetaan voittavan suorituskyvyssä Nvidian edellisen lippulaivan GTX Titanin sekä AMD:n R9 290X:n. AMD odottanee Nvidian julkaisua ennen kuin se tuo oman vastauksensa sille sopimusvalmistajien erikoisversioilla R9 290X:stä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

4 kommenttia

Lakupiip
Lakupiip
Quote:
AMD:n uusien korttien tuloksia kannattaa kuitenkin pitää jatkossakin silmällä. Tom's Hardware US testasi myös Neweggistä ostetun 290X -kortin, joka osoittautui yllättäen hitaammaksi kuin AMD:n lähettämät testikappaleet 290X:stä ja 290:stä. AMD:n mukaan Neweggistä ostettu yksilö saattaa olla jollain tapaa viallinen, mutta koska AMD antaa 290X:n ja 290:n kellotaajuudet epämääräisesti vain teoreettisena maksimitaajuutena, todellisuudessa korttien suorituskyky voi heilahdella merkittävästi riippuen siitä miten hyvin jäähdytys sattuu eri yksilöillä toimimaan.
Vai olisikohan silleen että AMD on ylikellottanut testikappaleita valmiiksi saadakseen paremmat tulokset testeissä :DD
hannibal_pjv
hannibal_pjv
Tuossa ei ylikellottaminen auta, vaan vartavasten poimittu versio, joka toimii "viileämpänä" kuin nuo kaupassa ostetut... Ongelmanahan on tuo lämmön tuotto, jota AMD:n susi referenssi jäähy ei pysty kuin tietyillä korteilla edes auttavasti "viilentämään".
Onneksi tuo aftermarketjäähy muuttaa kortin ihan eri kategoriaan! Silloin luultavasti nämä kuumempana käyvätkin GPU:t pääsevät oletuskelloihin.
Eli Delmonte-miehen neuvo on: "Älä ihmeessä osta näitä 290 sarjan kortteja referenssijäähyllä! Kerjäät vain hankaluuksia. Mutta kunhan näitä saa kunnon jäähyillä, niin potkua löytyy kunnolla"
http://www.tomshardware.com/reviews/rad...rk,3659-19.html
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6. marraskuuta, 2013 @ 18:31
Miikkaa
Miikkaa
Taitaa kaikkien valmistajien testaajille lähettämät kappaleet olla enemmän ja vähemmän käsin valittuja yksilöitä.

Onhan tuo AMD:n referenssijäähy kyllä melkonen sirkkeli ja kyllähän tuoteen mukana tulevan jäähyn nyt pitäs olla semmonen, että se saa pidettyä näyttiksen tarpeeksi viileänä vakiokellotaajuuksilla ja mielellään mahdollisimman vähällä melulla. Tämä koskee etenkin tuotteita, joissa vakiojäähyn vaihtamisen jälkeen saa sanoa takuulle hei hei.
H4X0R-X
H4X0R-X
Originally posted by hannibal_pjv:

Eli Delmonte-miehen neuvo on: "Älä ihmeessä osta näitä 290 sarjan kortteja referenssijäähyllä! Kerjäät vain hankaluuksia. Mutta kunhan näitä saa kunnon jäähyillä, niin potkua löytyy kunnolla"
http://www.tomshardware.com/reviews/rad...rk,3659-19.html


Toisaalta taas, jos olisisi varaa ostaa 500 euron 290X, niin silloin olisi varaa maksaa 50-100 euroa aftermarket jäähystä, jolloin saisi jo paremmin jäähdytetyn kortin, kuin valmistajilta on oletettavasti kuunaan tulossa.

Esimerkiksi Accelero Hybrid ( https://www.tietokonekauppa.fi/product/146378/ ), jonka yhteensopivuuden Arctic on juuri varmistanut. Hintaa 90 euroa ja käytännössä kaikki lämpö on mahdollista puhaltaa kotelon ulkopuolelle tai tarvittaessa koko kennon voi virittää kotelon ulkopuolelle. Ihmiset tunkevat saman hintaisia jäähyjä 100 euron prosessoreihinkin. Niin miksi sitten ei 500 euron näyttikseen?

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Pelejä ilmaiseksi 171 PC:n pelit
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 22 Laajakaistaliittymät
Hyvät tarjoukset-ketju 1230 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Microsoft Edge - Keskustelu 45 Windows -ongelmat
DB25 rinnakkaisportin asennus uudempaan työkoneeseen? 2 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Biisiketju 5432 Vapaata keskustelua
Pelien siirtäminen ulkoiselle kovalevylle? 7 Kannettavat tietokoneet
Hauskat kuvat 5 Vapaata keskustelua
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 97 Vapaata keskustelua
Instagramin uudet ominaisuudet 14 Yleistä keskustelua kännyköistä
Näytä lisää viestejä