Intel aloittaa 64-bittisten ARM-suorittimien valmistuksen Alteralle ensi vuonna

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (1)

Intel aloittaa 64-bittisten ARM-suorittimien valmistuksen Alteralle ensi vuonna
Intel aloittaa 64-bittisten ARM-arkkitehtuuriin perustuvien suorittimien valmistuksen Alteralle ensi vuonna. Tuotannossa käytetään Intelin 14 nanometrin Tri-Gate-tekniikkaa. Sopimus on varsin yllättävä, sillä Intelin tehtailla ei ole yleensä valmistettu kuin sen omaan x86-arkkitehtuuriin perustuvia siruja. Ajat kuitenkin muuttuvat ja Intelinkin on muututtava samalla.

Täysin poikkeuksellinen järjestely ei ole, sillä Intel teki vuosituhannen vaihteessa omia ARM-arkkitehtuuriin perustuvia XScale-piirejä. Yhtiö kuitenkin myi tämän toiminnan Marvellille jo useampi vuosi sitten.

Intel on tällä hetkellä tuotantotekniikassa muita siruvalmistajia selvästi edellä. Intel kertoi vähän aika sitten julkaistun osavuosikatsauksen yhteydessä, että se aloittaa 14 nanometrin tekniikalla valmistettavien Broadwell-suorittimien massatuotannon ensi vuoden alussa. Esimerkiksi TSMC:llä ollaan vasta ajamassa ylös 20 nanometrin tuotantoa.


Altera hyödyntää Intelin tekniikkaa neljästä Cortex-A53-ytimestä koostuvien Stratix 10 -sirujen valmistukseen.

Nyt kun pää ARM-tuotannolle on avattu, alkaa varmasti spekulointi siitä suunnitteleeko Apple omien A-suorittimien valmistuksen siirtämistä Intelille. Tähän asti iPhone-puhelimissa ja iPad-tableteissa käytetyt piirit on valmistettu Samsungilla, mutta tuotantoa ollaan ilmeisesti siirtämässä ensi vuonna TSMC:lle.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Apple tarttunee tähän varmasti. Siksi pahasti sukset ristissä Samsungin kanssa ja TSMC ei ole lähelläkään Inteliä valmistustekologian suhteen. Lisäksi Applella on tähän varaa ja se tietää, että asiakkaat kyllä maksavat sen mitä kustannukset ehkä nousevat...

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4598 Vapaata keskustelua
Uuden koneen vaikeuksia 32 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Muistikampa 3 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Kaapeli vai puhelinverkko? 4 Laajakaistaliittymät
Langalliset kuulokkeet 6 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
koneen tehot ei riitä ? 3 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
win 10 pro activointi 7 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Ati Radeon HD 5870 Mac Edition PC:hen? 3 Näytönohjaimet - Apua, kokemuksia ja vinkkejä
Google Chrome - Keskustelu 3 Windows -ongelmat
Videoketju 373 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä