Intel aloittaa 64-bittisten ARM-suorittimien valmistuksen Alteralle ensi vuonna

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (1)

Intel aloittaa 64-bittisten ARM-suorittimien valmistuksen Alteralle ensi vuonna
Intel aloittaa 64-bittisten ARM-arkkitehtuuriin perustuvien suorittimien valmistuksen Alteralle ensi vuonna. Tuotannossa käytetään Intelin 14 nanometrin Tri-Gate-tekniikkaa. Sopimus on varsin yllättävä, sillä Intelin tehtailla ei ole yleensä valmistettu kuin sen omaan x86-arkkitehtuuriin perustuvia siruja. Ajat kuitenkin muuttuvat ja Intelinkin on muututtava samalla.

Täysin poikkeuksellinen järjestely ei ole, sillä Intel teki vuosituhannen vaihteessa omia ARM-arkkitehtuuriin perustuvia XScale-piirejä. Yhtiö kuitenkin myi tämän toiminnan Marvellille jo useampi vuosi sitten.

Intel on tällä hetkellä tuotantotekniikassa muita siruvalmistajia selvästi edellä. Intel kertoi vähän aika sitten julkaistun osavuosikatsauksen yhteydessä, että se aloittaa 14 nanometrin tekniikalla valmistettavien Broadwell-suorittimien massatuotannon ensi vuoden alussa. Esimerkiksi TSMC:llä ollaan vasta ajamassa ylös 20 nanometrin tuotantoa.


Altera hyödyntää Intelin tekniikkaa neljästä Cortex-A53-ytimestä koostuvien Stratix 10 -sirujen valmistukseen.

Nyt kun pää ARM-tuotannolle on avattu, alkaa varmasti spekulointi siitä suunnitteleeko Apple omien A-suorittimien valmistuksen siirtämistä Intelille. Tähän asti iPhone-puhelimissa ja iPad-tableteissa käytetyt piirit on valmistettu Samsungilla, mutta tuotantoa ollaan ilmeisesti siirtämässä ensi vuonna TSMC:lle.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

hannibal_pjv
hannibal_pjv
Apple tarttunee tähän varmasti. Siksi pahasti sukset ristissä Samsungin kanssa ja TSMC ei ole lähelläkään Inteliä valmistustekologian suhteen. Lisäksi Applella on tähän varaa ja se tietää, että asiakkaat kyllä maksavat sen mitä kustannukset ehkä nousevat...

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Hyvät tarjoukset-ketju 1187 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Halutan lainata toimivaa Babylon 5 DVD-boksia 1 Muuta keskustelua kotiteatterista
Biisiketju 5238 Vapaata keskustelua
Perseilyketju. 2207 Vapaata keskustelua
Microsoft Edge - Keskustelu 25 Windows -ongelmat
Pelejä ilmaiseksi 123 PC:n pelit
Myydään Cooler Master 700W ATX virtalähde 1 Myydään
Myydään Asus GEFORCE GTX1050TI 4GB näytönohjain 1 Myydään
uTorrent ei ala lataamaan 6 Aloittelijoiden P2P-ongelmat
Ulkomokkula MC7010 ja yhteyden hitaus 16 WLAN ja lähiverkot
Näytä lisää viestejä